Ska EU träffa Putin eller inte?

UTRIKES. EU bör sträva efter att ha kontakter med Rysslands president Vladimir Putin, trots meningsskiljaktigheter. Det beskedet gav Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron vid dagens EU-toppmöte i Bryssel.

Världens största ekonomier 25, januari 2021

RangLandAndel av global BNP (nominell)
1Förenta staterna24.9
2Kina15.1
3japan6.21
4tyskland4.39
5Storbritannien3.2
6indien3.15
7frankrike3.1
8Brasilien2.75
9Italien2.32
10kanada2.05
11ryssland2.00
12korea1.92
13Australien1.74
14spanien1.58
15indonesien1.31
16mexico1.27
17Turkiet1.02
18nederländerna0.978
19Saudiarabien0.907
20schweiz0.845
21argentina0.806
22Taiwan0.727
23sverige0.65
24polen0.619
25belgien0.593

Att prata med Rysslands president Vladimir Putin är nödvändigt för stabiliteten på den europeiska kontinenten, men det kommer vara ”utmanande för vi vill inte ge upp våra värderingar”, sa Macron när han anlände till mötet, enligt Reuters. Tidigare under dagen sa Merkel att hon anser att EU måste söka direktkontakt med Ryssland och den ryske presidenten. – Det räcker inte att den amerikanske presidenten talar med den ryske presidenten, sa Merkel.

Ett EU-toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin möter kraftigt motstånd från Polen och de baltiska länderna som som misstror Putin starkt.

Litauens president Gitanas Nauseda sa att idén med ett toppmöte var som att ”försöka engagera en björn för att vakta en kruka med honung”.

Ukraina, Georgien och Moldavien, alla utsatta för rysk påverkan vill inte se ett möte men de är inte med i EU.

Statsminister Stefan Löfven (S) som är med på mötet trots regeringskris i Sverige betonar vikten av att stå fast vid EU:s fem principer gentemot Ryssland – framför allt motståndet mot Rysslands annektering av den ukrainska Krimhalvön. – Det Ryssland gör i Ukraina har vi en tydlig uppfattning om. Där står vi fast. Vi viker inte om det, annars hotas hela säkerhetsordningen. Det är inte ok, säger Löfven

Det senaste toppmötet mellan EU och Ryssland var i januari 2014, strax innan Ryssland annekterade Krimhalvön från Ukraina.

-Pettersson säger att det är bättre att prata än inte, men anser att Ryssland och ryssarna inte är problemet, utan KGB-mannen Vladimir Putin och jag är tveksam till vilka relationer han vill ha med EU, men jag önskar att Ryssland blir en del av Europa på riktigt, men vad vet jag om storpolitik…

Ryssland är världens största land till ytan med stora militära resurser men ekonomiskt en lille-putt jämfört med EU.

Ryssland, världens största land med 142 miljoner invånare och en ekonomi mindre än Italiens.
EU:s ekonomi inkl. Storbritannien är större än Kinas men mindre än USA:s

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Ska EU träffa Putin eller inte?

 1. Viktigare för EU att ha goda relationer med Ryssland än med rövarnationen USA.

 2. ”Ryssland är världens största land till ytan med stora militära resurser men ekonomiskt en lille-putt jämfört med EU.”

  EU verkar gå mot Sovjet 2.0 och när globalisterna väl lyckats så lär vi få se vad EU har kvar av ekonomisk styrka.

  ”Ryssland, världens största land med 142 miljoner invånare och en ekonomi mindre än Italiens.”

  Även om Italien har varit väldigt vänster har de inte ”njutit” frukterna av ren och skär kommunism.

 3. Jag är född 1959 och överlevt ett kallt krig . Men det känns kallare än någonsin . Men vad jag förstår var det värst 50-60 talet , Men jag har alltid sagt att oavsett om det är kommunism eller kapitalism i Ryssland kommer dom att ha en stark ledare , som inte är demokratisk enligt vårt synsätt . Vi har ju sossarna som styr oavsett regering , så vi är nog rätt lika . Kan lova att om jag kunde finns det ställen i Ryssland jag hellre bodde på ,än här , Tar hellre rysk kultur än mångkultur . För här blir det inte bättre … Och självklart ska dom prata , vi har redan sparkat in Ryssarna i Kinas famn . Och efter den Gröna omställningen så har vi nog knappast något att vara kaxiga över , då tillhör vi dom fattiga .

  • En del kommentatorer i ryska media kallar de västliga s.k. demokratierna (USA, UK, EU) för ”liberal-totalitära”, pga dessas utveckling mot alltmer censur i media, inskränkt yttrandefrihet, pk-ism, feminism och kvinnostyre, etc.

 4. Det Ryssland gör i Ukraina har vi en tydlig uppfattning om
  Säger Stefan??
  Och vad Stefan Löfven gjort med Sverige har Svensken börjat
  att få en tydlig uppfattning om!

 5. Man behöver inte gilla Putin, men det är vettigt att ha diskussionskontakt med Ryssland. Putin är en s***stövel, men en skarp sådan som är en skicklig realpolitiker, man skall inte låta sig luras av medias hysteri betr Ryssland.

  Väst borde göra allt för att hålla Ryssland och Kina i sär från varandra, istället för som nu då väst gör sitt bästa för att driva dem i armarna på varandra. Dessutom har sanktionerna mot Ryssland tvingat ryssarna att utveckla sin hemmamarknadsindustri samt livsmedelssektor, dvs Ryssland har blivit starkare. Inte så lyckat ….Ryssarnas militär- samt rymdteknologi och ryssarnas råvaror kombinerat med kinesernas produktionsmaskineri samt evolverande teknologi, det är en otäck kombination.

  Det finns för övrigt 2 länder som ryssarna accepterar att kan säga emot ryssarna: Frankrike samt Finland. Frankrike pga att fransk kultur har alltid varit den stora förebilden i Ryssland som man sett upp till sedan Peter den store, medan ryssarna respekterar finnarna pga att finnarna bet ifrån sig under 2 vk.

 6. Jaha, då var det så dags igen då. Kunde han inte bara hålla truten någon gång, Byfånen. Han började ju bra med att peka åtminstone med halva tummen. ”Vi har en tydlig uppfattning” — ”Där står vi fast” — ”Vi viker oss inte”…Men sen faller hela skapelsen, som vanligt, som ett korthus. För då fördärvar han hela skapelsen med det patetiska och underdåniga : ”DETTA ÄR INTE OK”. Konsten att snubbla på målsnöret…Al-aj-aj.

 7. Ryssland kommer aldrig att släppa Krim. Det har trots allt varit en del av Ryssland i hundra tals år. Men det var ett fyllesvin som gav bort det, för han trodde att SSSR aldrig skulle kollapsa. Det andra skälet är att ryssarna inte vill ha NATO stationerad vid Krim. Och jag förstår ryssarna, vem fan vill ha djävulen till granne?

  • Vi har redan djävulen som granne, Danmark och Norge är NATO-medlemmar och jag har inget emot dem.
   En hel del andra länder som haft nära samarbete med Rysslans/Sovjet verkar också gilla djävulen.

   Albanien, Bulgarien, Estland, Kroatien, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien Tjeckien och Ungern har gått med i Nato sedan Sovjet föll och det är nog inte för att de litar på Ryssland. Flera av Rysslands grannar vill också gå med.

   Finland och Sverige samarbetar med Nato och Finland har sedan flera decennier en option, att gå med i Nato, formulerad i sin säkerhetspolitiska linje och går Finland med så hakar troligen Sverige på. Även om det inte är aktuellt för närvarande.

   Det finns fler exempel, så många länder verkar vilja ha ”djävulen” som granne, till och medsom inneboende.

   • Är det nån som har djävulen som granne så är det Danmark… för sverige är ett Helvete att bo i…

   • Nu var det en annan debattör som kallade NATO för djävulen och Danmark är ett NATO medlem.

    Mycket kan bli bättre i Sverige och jag försöker förbättra på mitt sätt, men om jag ansåg att det var ett helvete att bo här skulle jag nog fundera på att flytta.

 8. Mycket förnuftigt att träffa den du tror är din fiende och komma underfund om att ni är i stora delar lika, ni kan också så småningom bli vänner.

  Det är något en stor del av den svenska PK maffian skulle göra då det gäller SD. Att som ålen från Maramö ständigt anfalla Jimmie, för hon i sin inskränkta värld tror de ger henne fler röster, är mycket kontraproduktivt för vårt land.

 9. Putin ska frysas ut, inga ska ha handelsförbindelser el.dyl med kommunistlandet Ryssland.
  Det ska inte daltas med den typen av maktfullkomliga diktatorer.
  Vi har en diktator i Sverige det räcker bra, dessutom har vi några diktarinnor också och det gör inte saken bättre.
  Stenevi och Co
  Det har aldrig slutat bra med maktfullkomlighet, och kommer aldrig göra
  det heller.

 10. Putin bör vägra att träffa den franske pajasen, det är inte värdigt en rysk president att möta en sådan dubbelfjant!
  Och förrresten, varför ska Putin besvära sig med att över huvud taget träffa någon från EU? Bortkastad tid att lyssna på deras tomma och värdelösa pladder!
  Denna parasitorganisation bör upplösas så snart det bara går!

 11. Det är bra att träffas men då i Moskva, han bör förbjudas att komma till vår mark tills han slutar med överflygningar och hot.

  • Rädd:
   Du måste bo på en strategiskt farlig ort !
   Personligen är det mig helt egalt, om det flyger ryska,danska,chinesiska eller tyska flygplan över Skåne !
   Vi har en storflygplats i Kastrup med världsomspännande trafik.
   Bor du mitt i skogen ?? För inte är du väl bosatt i Fjollträsket ?

   • Militär plan från andra länder skall inte öva anfall på oss. Hotar vi nått land? Nej det gör vi inte.

Kommentera