Friad i romsk rättegång – åtalas nu för våldtäkt

KULTURBELASTNING. I mars friades mannen vid en romsk, parallell domstol från att ha våldtagit sin 13-åriga styvdotter. Nu åtalas han vid Lunds tingsrätt. I ungefär två månader har styvpappan suttit häktad, på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Nu har åklagare skickat in en stämningsansökan rörande våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.

Frida Trollmyr, socialdemokratiskt kommunråd med ansvar för kultur, fritid och folkhälsa. Foto Jens Ohlsson

Enligt stämningsansökan ska mannen ha våldtagit, slagit och tagit strypgrepp på flickan. Vid ett annat tillfälle ska han ha tagit på hennes bröst. En rad vittnen har hörts och i övrig bevisning finns bland annat flera sms-konversationer, samt en text om romsk kultur innehållande ”information om det symbolvärde som är förknippat med oskuld vid äktenskapet enligt romsk tradition”.

-Pettersson säger att kommunrådet Frida Trollmyr (S) som kände till eländet, men höll tyst jobbar fortfarande kvar…

***

TIDIGARE 2021-06-16. S-politiker larmades om romsk rättegång men ljög för att rädda karriären

KORRUPTION. När en romsk man i Malmö uppfattade att kommunal verksamhet användes för att kalla honom till ”romsk rättegång” kontaktade han Frida Trollmyr, ansvarigt kommunalråd. Frida Trollmyr (S) har hävdat att uppgifterna om den romska rättegången är nya för henne, skriver Kvällsposten.

Men i en dold inspelning framgår det att Frida Trollmyr larmades om hedersförtryck, korruption och den romska rättegången redan i september. – Vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord, säger Frida Trollmyr till den romske mannen i inspelningen.

-Pettersson konstaterar att om Kvällspostens uppgifter stämmer så blåljuger det socialdemokratiska kommunalrådet och hon gör det för att rädda sin politiska karriär hellre än att tala sanning om korruptionen och brottsligheten bland zigenarna.

Frida Trollmyr (S) på bloggen, bland annat när hon inviger en salafist-moské.

***

TIDIGARE 2021-06-08. Rom ”frikändes” för våldtäkt mot barn i parallell rättegång

KULTURBELASTNINGAR. I en livesänd video med många tusen visningar på Facebook sitter en 13-årig flicka och gråter. Några veckor efter att filmen läggs upp kommer hennes styvpappa häktas för grov våldtäkt mot barn. Men en rättegång har redan hållits.

I Stockholms tänkebok (protokollen från stadens råd) från 1512 finns den första uppgiften i Sverige som handlar om att romer (de kallas tattare i dokumentet) kommit till landet.

Romska domare i ett parallellt rättssystem – en så kallad romani kris eller krísi – har föregått svensk lag och bestämt sig för att rentvå mannen. – Jag kan inte prata med dig om krísi för då kommer det bli nya livesändningar där de kommer säga att jag pratat med utomstående om vad som händer, säger en person med insyn i den berörda romska släkten.

En av de varmare dagarna i mars samlas ett tiotal romska män i en av Malmös parker. De har kommit för att ta ställning i ett fall där en man i 40-årsåldern anklagats för att ha våldtagit sin 13-åriga styvdotter. Vi kan kalla honom Luciano.

Några av männen på plats är domare i romani kris, eller krísi som det också kallas. Kris betyder domstol på romani och är precis vad det låter som: en parallell uppgörelse utanför det svenska rättssystemet, ett sätt att lösa konflikter romer emellan.

Mannen som leder talan i rättegången på gräsmattan heter Stefan Wydow. Han är inte bara en auktoritet i den romska domstolen i Malmö. Han är också vice ordförande i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer, vilket är organisatoriskt knutet till kommunstyrelsen.

Hela processen filmas och livesänds på en av männens Facebook-konto. Livesändningarna har under pandemiåret blivit avgörande för att de romska rättsprocesserna ska kunna fortsätta som vanligt, även om publiken inte kan närvara på plats. På det här sättet kan var och en följa alla vändningar i rättsfallet via dator eller mobil.

Stefan Wydow står vänd mot kameran och talar rakt till tittarna som följer processen via sina skärmar.

– Det har inträffat en tragedi i familjen som rör Luciano… Flickan som Luciano uppfostrat sedan hon var liten blev förälskad i en gadjo …

Gadjo. På romani betyder det icke-rom. Stefan Wydow förklarar att styvpappan och flickans bröder försökt hindra henne att ha sex med gadjo. Att bröderna har slagit sin syster för att hon inte ska beblanda sig med sin icke-romska förälskelse.

– Då skapade flickan det här ryktet om sin styvpappa, säger Stefan Wydow.

Hennes bröder står tyst bredvid och lyssnar. De har kallats för att vittna mot sin syster, intyga inför domarna och åhörarna som följer livesändningen att våldtäkten bara är något deras syster hittat på.

Flickan är inte där. Ingen av domarna har pratat med henne. Men de har fattat sitt beslut. Luciano ska få svära sig fri.

När ord står mot ord och den insamlade informationen är otillräcklig eller otydlig under en romsk rättegång så kan den tilltalade få svära ed på att han är oskyldig. Att svära ed har av forskare som Elena Marushiakova och Vesselin Popov beskrivits som den mest pålitliga och slutgiltiga metoden för att etablera sanningen under en romsk rättegång. Det är en metod som anses väga så tungt att domarnas beslut därefter inte kan ifrågasättas.

Läs hela artikeln på Expressen…

-Pettersson säger att zigenarna som numera ska kallas romer har varit i Sverige i drygt 500 år men anser sig fortfarande behöva ett eget rättssystem och galla icke-romer för det nedsättande ”gadjo”…

När greve Antonius kom till Sverige

Sveriges invandring under 500 år

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Friad i romsk rättegång – åtalas nu för våldtäkt

 1. ”Pettersson konstaterar att om Kvällspostens uppgifter stämmer så blåljuger det socialdemokratiska kommunalrådet och hon gör det för att rädda sin politiska karriär hellre än att tala sanning om korruptionen och brottsligheten bland zigenarna.
  Då undrar nog alla, som är vän av ordning: Hur många liknande exempel finns men aldrig berättas?

 2. Kan det bli tydligare att S egentligen inte själva tror på allas lika värde och att ställa grupper mot varandra är deras hjärtefråga. Det här är värdegrunden som de kör ner i halsen på folk.

 3. Finns bara en lösning för socialdemokraterna.
  Frågan är sedan hur högt skadestånd pappan får för att suttit häktad.

 4. om det är så skall hon åtalas..hon har skyldighet att anmäla ett sånt brott ..åven i Sverige gäler svensk lag .
  och det är fulständigt ointressnt vad man kommer frsm till i något konstigt paralelsystem . i Sverige gäller svensk lag

  • Bra där !
   Om vederbörande inte erkänner Sveriges Regeringsform så innebär det väl att hon arbetar för främmande makt.

   P.g.a. min depression får jag inte loss tummarna så att en anmälan blir av.
   Vill du anmäla eller hjälpa mig att få det gjort. Finns sannolikt lagrum i Tjocka Boken. (Du har ju min adress om du letar.)

   Med vänlig hälsning / T.

 5. Tomas tycker att
  om kommunrådet Frida Trollmyr (S) kände till eländet, men höll tyst så

  torde hon omfattas av Brottsbalken Kap 23
  och bör dömas för ”medhjälp till brott”.

  Eventuellt kan förvaltningslagen jämställa ett kommunalråd med ordförande i kommunal nämnd. I så fall omfattas hon också av Brottsbalken Kap 20 om Tjänstefel.
  Tomas.

 6. Hon är sosse och myglare, eller det är väl egentligen synonymer. Klart hon sitter kvar, allt för rörelsen

Kommentera