Expo kunde varit oberoende granskare men blev vänsterextrema aktivister

INRIKES. Man måste välja mellan rollen som oberoende granskare och politisk aktivist. Tyvärr har tidskriften Expo valt det senare. Den antirasistiska stiftelsen och tidskriften Expo är en viktig aktör i svensk samhällsdebatt. Stiftelsen anlitas inte sällan av myndigheter för olika utbildningsuppdrag och dess företrädare får agera experter på högerextremism i de stora medierna. Expo är ett granskande organ. Stiftelsens ändamål är att ”upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet genom tidningsproduktion”.

Under de dryga 25 år som Expo funnits har de också gjort ett berömvärt jobb med att kartlägga nazister och högerextremister. På senare år har emellertid Expo ändrat karaktär. Att vara granskare innebär att likt forskare eller journalister försöka återge verkligheten så korrekt som möjligt. Det är avgörande för trovärdigheten. Expo håller dock på att förvandlas till en fullfjädrad politisk aktör.

Bakgrunden är förstås Sverigedemokraternas framgångar. I Expos värld är landets tredje största parti i allt väsentligt samma parti som det var när det bestod av en spillra kufar och skinnskallar i början på 1990-talet.

Expos vitbok över Sverigedemokraterna som gavs ut inför valet 2014 kan knappast kallas för granskning. Det är en starkt vinklad skrift som försöker leda kontinuitetstanken i bevis genom lösryckta citat från diverse kommunpolitiker och bloggare i periferin. Chefredaktören Daniel Poohl slår inledningsvis fast att SD saknar existensberättigande oavsett hur mycket partiet reformerar sig.

Expos medarbetare har förstås all rätt i världen att tycka illa om Sverigedemokraterna. Men den opinionsbildning tidskriften ägnar sig åt har väldigt lite att göra med ett akademiskt eller journalistiskt förhållningssätt.

Ovanstående är en ledare av Håkan Boström i GP. Läs hela HÄR. 

-Pettersson tycker det är bra att GP har kommit till insikt om det vi andra vetat i många år. Expo är en vänsterextrem, kriminell och odemokratisk organisation som dessutom får stöd med skattemedel.

Håkan Boström som skrivit ledaren har dock en hel del sunda åsikter, dock oftast långt efter att atlernativa medier skrivit om det, men bra ändå. Läs HÄR.

Det vi skrivit om Expo finns HÄR. Ett exempel är att Mona Sahlin varit ordförande i Expo och det är som ni vet ingen merit.

På Expomakt finns en hel del om Expo, inte färskt men intressant ändå.

Nu rapporterar Nya Riks att vänsterextrema Expos ekonomiansvariga Karolina Andersson ”hängt ut” stiftelsens personal och hur mycket de anställda tjänar genom att skicka en lönelista till Förvaltningsdomstolen i Stockholm.

Givetvis är syftet att tigga bidrag från svenska skattebetalare. Expo har beviljats en miljon kronor av Tillväxtverket i ”stöd för korttidsarbete”. Den vänsterextrema stiftelsen hävdade i sin ansökan att de drabbats av ”tillfälliga, allvarliga ekonomiska svårigheter” under pandemin och tvingades gå ner hela 40 procent i arbetstid överlag.

Lönelistan
Daniel Poohl (58.000 kr)
Anders Dalsbro (39.650 kr)
Niclas Nilsson (36.104 kr)
Agnes Florin (15.750 kr, halvtid)
Haris Grabovac (32.420 kr)
Bilan Osman (31.870 kr)
Ingegärd Vikberg (22.957 kr, 75 procent)
Karolina Andersson (45.484 kr)
Anna Rohlin Larsson (47.278 kr)
Anna Fröjd (39.500 kr)
Daniel Vergara (39.500 kr)
Jonathan Leman (38.640 kr)
Hanna Gimstedt (34.500 kr)
Jeanette Kern (33.575 kr)

-Pettersson tycker det är lite småkul. Expo lever på att granska alla dem som inte har samma världsbild som vänsterblivna men gillar inte att själva bli granskade. Det är hyfsade löner ”extremisterna” har, själv driver jag bloggen som hobby utan lön, men jag är inte vänsterextremist…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Expo kunde varit oberoende granskare men blev vänsterextrema aktivister

 1. Expo, hör jag nästan bara talas om på bloggen, de verkar inte nå ut till kreti och pleti.

 2. Jag hade varit nöjd med agnes summa, för som förtidspensionär får man inte mycket i månaden… men jag är inte heller vänstervriden.

 3. Sovjetunionen hade sina politiska funktionärer s.k. politruker. Jag skulle kalla dom en avskyvärd grupp självgoda antisemiter och rasister, som är fientliga mot sitt land. I den organisationen finns inget produktivt för Sverige eller ens för EU. Det är skandal att staten ger bidrag till en sån extrem vänsterorganisation.

 4. De tjänar alltså mer än industriarbetare, sjuksköterskor och merparten av de hårt arbetande löntagare som gör nytta för Sverige. Ja, jisses.

 5. Kommunistens ledord. Alla ska ha det lika bara jag har det bättre. Det ser man ju på Expos lönelista.

  • Ändå leder deras filosofi till att alla får det lika dåligt…
   förutom de utvalada då.

 6. Kommunister och vänsterextrema har där funnit sitt organ !!
  Här om någonstans borde SÄPO hålla ögonen öppna……
  Men med säkerhet nix eftersom EXPO,gynnar det styrande Röd/Gröna byket.

 7. Alltid lönsamt att vara vänsterextrem i Sverige.

  Dessutom behöver man aldrig stå till svars för sina egna stolliga uttalanden, eller det man levererar i ”fakta och sanningar”. Man är ett ”nationellt skyddsobjekt”, av någon konstig anledning.

  Att svenska myndigheter och svensk media, ”köper” Expos enfaldighet, rakt upp och ner, är skrämmande

  Att bl.a. ”Albin ” Osman dessutom tjänar 31. 870 i månaden, på det hon prånglar ut i åsikter och enfaldigt tänk. Är obegripligt. Jämför gärna, med de som sliter hårt, inom vård och omsorg.

 8. Skulle vara intressant att se en aktuell lista vilka och vem som stödjer denna extrema antisvenska hat och lögnorganisation så man kan undvika dem. Kommer ihåg Sv Kyrkan och Postkodlotteriet som bidragsgivare.

Kommentera