Rom ”frikändes” för våldtäkt mot barn i parallell rättegång

KULTURBELASTNINGAR. I en livesänd video med många tusen visningar på Facebook sitter en 13-årig flicka och gråter. Några veckor efter att filmen läggs upp kommer hennes styvpappa häktas för grov våldtäkt mot barn. Men en rättegång har redan hållits.

I Stockholms tänkebok (protokollen från stadens råd) från 1512 finns den första uppgiften i Sverige som handlar om att romer (de kallas tattare i dokumentet) kommit till landet.

Romska domare i ett parallellt rättssystem – en så kallad romani kris eller krísi – har föregått svensk lag och bestämt sig för att rentvå mannen. – Jag kan inte prata med dig om krísi för då kommer det bli nya livesändningar där de kommer säga att jag pratat med utomstående om vad som händer, säger en person med insyn i den berörda romska släkten.

En av de varmare dagarna i mars samlas ett tiotal romska män i en av Malmös parker. De har kommit för att ta ställning i ett fall där en man i 40-årsåldern anklagats för att ha våldtagit sin 13-åriga styvdotter. Vi kan kalla honom Luciano.

Några av männen på plats är domare i romani kris, eller krísi som det också kallas. Kris betyder domstol på romani och är precis vad det låter som: en parallell uppgörelse utanför det svenska rättssystemet, ett sätt att lösa konflikter romer emellan.

Mannen som leder talan i rättegången på gräsmattan heter Stefan Wydow. Han är inte bara en auktoritet i den romska domstolen i Malmö. Han är också vice ordförande i Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer, vilket är organisatoriskt knutet till kommunstyrelsen.

Hela processen filmas och livesänds på en av männens Facebook-konto. Livesändningarna har under pandemiåret blivit avgörande för att de romska rättsprocesserna ska kunna fortsätta som vanligt, även om publiken inte kan närvara på plats. På det här sättet kan var och en följa alla vändningar i rättsfallet via dator eller mobil.

Stefan Wydow står vänd mot kameran och talar rakt till tittarna som följer processen via sina skärmar.

– Det har inträffat en tragedi i familjen som rör Luciano… Flickan som Luciano uppfostrat sedan hon var liten blev förälskad i en gadjo …

Gadjo. På romani betyder det icke-rom. Stefan Wydow förklarar att styvpappan och flickans bröder försökt hindra henne att ha sex med gadjo. Att bröderna har slagit sin syster för att hon inte ska beblanda sig med sin icke-romska förälskelse.

– Då skapade flickan det här ryktet om sin styvpappa, säger Stefan Wydow.

Hennes bröder står tyst bredvid och lyssnar. De har kallats för att vittna mot sin syster, intyga inför domarna och åhörarna som följer livesändningen att våldtäkten bara är något deras syster hittat på.

Flickan är inte där. Ingen av domarna har pratat med henne. Men de har fattat sitt beslut. Luciano ska få svära sig fri.

När ord står mot ord och den insamlade informationen är otillräcklig eller otydlig under en romsk rättegång så kan den tilltalade få svära ed på att han är oskyldig. Att svära ed har av forskare som Elena Marushiakova och Vesselin Popov beskrivits som den mest pålitliga och slutgiltiga metoden för att etablera sanningen under en romsk rättegång. Det är en metod som anses väga så tungt att domarnas beslut därefter inte kan ifrågasättas.

Läs hela artikeln på Expressen…

-Pettersson säger att zigenarna som numera ska kallas romer har varit i Sverige i drygt 500 år men anser sig fortfarande behöva ett eget rättssystem och galla icke-romer för det nedsättande ”gadjo”…

När greve Antonius kom till Sverige

Sveriges invandring under 500 år

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Rom ”frikändes” för våldtäkt mot barn i parallell rättegång

 1. ja varför inte nu översvämas landet av rumänska ziggisar. och vi har ju flera stater i staten samerna ett praktexempel eller somalier .. det tråkiga är dom konflikter som kommer att urarta i mellan dom olika rättssysemen .
  i klartex vi får ett fult krig fel vi har redan ett krig och mera bränsle på konflikten .. tacka regeringen för det

 2. Så det finns videobevis på att dessa personer gör övergrepp i rättssak, föregivande av allmän ställning samt förtal.
  Lämna över inspelningen till åklagare för åtal och beivrande.

 3. Någonstans måste filmen om zigenarna som kom till Malmö och misskötte sig, eller rättare de levde sitt vanliga liv som inte är förenligt med det svenska, fortfarande finnas i SVT’s arkiv..
  De fick bostad på hotell och vid en intervju med deras ledare sade de ” vi skall komma bra överens med svenskar bara de följer våra lagar.” Tror ni TV’s reporter opponerade sig? Absolut inte!

  Den attityden har de och inte bara de,det finns fler arter av Homo Sapiens som insisterar på att vi skall ändra oss både lagar och kultur skall ändras till deras som vi vet inte fungerar här eftersom den härstammar från vikingatiden.

 4. Det här ska kallas en rättsstat men brister på så många plan. Det är väl bara att höja skatten enligt traditionen, så ordnar sig allt ( ironi ). Så först har vi Svenska romerna från i huvudsak Ungern och Rumänien ca: 30 000 plus ca: 35 000 resandefolk, som de ska kallas. Sedan en liten rest ( ironi ), som är de ursprungliga svenskarna ca: 7 miljoner. 1914 införde Sverige inreseförbud för romer, ett förbud som upphävdes 1954.

 5. Vad tycker Steffe, Mogge, Annie Anka och Stendum?

  Ytterligare ett paralellsamhälle i den svenska aningslöstheten.

  ”Vi såg det inte”! Men det är ”oacceptabelt” och Steffe blir till och med ”förbannad”.

 6. pa. Reagerar även på de kommentarer som ziganarna lämnat som ”Glad att min son inte gifte sig med henne”
  Tjejen är 13! och det här får fortgå för pga rädslan för att kallas rasist.

 7. Jag tror vi måste skicka dem några miljoner extra så de ser att vi gadjos verkligen är lika dumma i huvudet som vår statsminister , som tror att lite extra pengar löser alla problem hans parti har begåvat Sverige med .

  • Påminner om UG och deras under cover bland imamer.
   Rena parallellsamhällen.

Kommentera