M/S Ramona har dragits loss från Fårö

INRIKES. Lastfartyget M/S Ramona, som är registrerad i Mariehamn på Åland, körde i lördags rakt upp på land på Fårö, norr om Gotland. Fartyget var på väg från Klintehamn till Riga med timmer när ”olyckan” var framme. En utredning om grov vårdlöshet i sjötrafik har inletts men det finns inga misstankar om sjöfylleri.

M/S Ramona Fårö, Gotland. FOTO: Kaj Leino

I går vid 13.15-tiden drogs M/S Ramona loss, efter att en bärgningsplan tagits fram och godkänts av Transportstyrelsen, av en bogserare som kommit från Stockholm. Kustbevakningens flygplan har från luften inte kunna upptäcka något utsläpp. Ombord på fartyget fanns 24 000 liter brännolja. Inget utsläpp eller vattengenomträngning skedde i samband med grundstötningen. Ingen person kom heller till skada.

Kustbevakningen har sedan lördag morgon haft flera enheter på plats, bland annat flyg, övervakningsfartyget KBV 313 och miljöskyddsfartyget KBV 031, med beredskap att tömma haveristen på bränslet ombord eller, i värsta fall, påbörja att bekämpa ett utsläpp i havet.

Parallellt med att ha undersökt skrovet med dykare har personal från Kustbevakningen också utrett händelsen. I dagsläget är en person misstänkt för vårdslöshet, alternativt grov vårdslöshet, i sjötrafik.

I väntan på resultatet av rederiets skadebesiktning av skrovet, stannar Kustbevakningen kvar på platsen.

M/S Ramona Foto: Kustbevakningen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “M/S Ramona har dragits loss från Fårö

  1. 4st gräver och 38st är beredda med paddor för att hitta orsaken, minst ett år innan utredningen är klar?
    Skojar bara.

Kommentera