Kommunistkina: Världens största klimatförorenare fortsätter att förorena


av Judith Bergman

 • Om Kina hade menat allvar med att minska utsläppen så hade det synts på den nya femårsplanen för åren 2021-2025 som släpptes i mars. Denna plan har dock beskrivits som ”inte mycket mer än vaga kommentarer om att tackla koldioxidutsläppen.”
 • Som Wall Street Journal skrev i ett reportage i februari – initiativ som dessa förklarar varför ”Beijing älskar Biden och Paris”. De låter Kina, i reportagets ordalag, ”få en gratis koldioxidskjuts” – alltså ohämmad ekonomisk tillväxt i en tid då Kina vill bli världens dominerande ekonomiska och teknologiska makt.
 • Hur mycket kommer det faktiskt kosta att uppfylla president Bidens löften, och hur kommer det gynna vem, och hur mycket större fördel kommer det att ge Kina?
 • Vid en tid då Kina helt klart säger en sak och gör en annan, och uppenbarligen inte tar sitt ansvar i världens engagemang för att minska koldioxidutsläppen – som världens andra största ekonomi borde – sänder det fel signaler att öka USA:s klimatlöften. Det som Kina och andra ser är att oavsett vad man gör – även om man lurar världen och fortsätter med sitt aggressiva beteende – är USA villigt att reducera sin egen konkurrenskraft och lägga ut en tjock röd matta för Kina mot att bli världens dominerande supermakt, just den roll som Kina siktar på.
Kommunistkina byggde år 2020 över tre gånger så mycket kolkraftskapacitet som alla andra länder i världen tillsammans – motsvarande mer än ett stort kolkraftverk i veckan, enligt en rapport av Global Energy Monitor. På bilden: Ett statligt ägt koldrivet kraftverk i Huainan, Anhuiprovinsen, Kina. (Foto av Kevin Frayer/Getty Images)

Kommunistkina byggde år 2020 över tre gånger så mycket kolkraftskapacitet som alla andra länder i världen tillsammans – motsvarande mer än ett stort kolkraftverk i veckan, enligt en rapport av Global Energy Monitor.

Kinas koldioxidutsläpp ökade också år 2020 med 1,5 % medan större delen av världen minskade sina. Trots att världen år 2020 gjorde avsteg från kol överskuggades detta av Kinas nya kolkraftverk.

Även innan Kina byggde dessa nya kraftverk var landet redan världens största utsläppare av koldioxid från fossila bränslen: År 2019 ansvarade Kina för nästan 30 % av koldioxidutsläppen – ungefär dubbelt så mycket som USA, världens andra största utsläppare. Kina, planetens största kolkonsument, har redan den största koncentrationen av kolkraftverk globalt; år 2020 producerade man 3,84 miljarder ton kol, den största produktionen sedan 2015. Utöver det importerade Kina år 2020 304 miljoner ton kol, 4 miljoner ton mer än år 2019.

Läs vidare


11 responses to “Kommunistkina: Världens största klimatförorenare fortsätter att förorena

 • Tony

  Enligt Miljöpartiet har det ingen betydelse så länge Svenskar
  beskattas till döds, trotts att vi knappt har några utsläpp

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Kina fattar sina strategiska beslut med ”riktig” vetenskap som grund, medan västvärlden fattar sina beslut med ”politisk (påhittad) vetenskap” som grund. Rätt märkligt, då man kunde förvänta sig ”tvärtom”.

  Kina VET alltså att CO2 inte på något sätt hotar klimatet och agerar därefter. Tvärtom har Kina sett det positiva resultatet av sin industripolitik. Således räddar deras kolkraft, vilken är högrenad från miljöföroreningar inkl kolpartiklar, livet på 1-2 miljoner årligen. i o m att elektricitét i allt fler områden numera kan användas för uppvärmning resp matlagning, i st f öppna eldar med kol eller ved. En annan positiv effekt är att därmed återbeskogas allt mer av de tidigare öknarna inom Kina – landet blir grönare med mer regn (beskogning genererar regn och därmed de strategiska dricksvattnet). Effekterna når ända upp i Himalaya, där allt mindre kolpartiklar numera blåser upp och täcker glaciärerna (Indiens kolkraftprogram hjälper till). Idag smälter inte Himalaya´s glaciärer längre.

  Vad Kina nu har kvar att åtgärda, är miljöföroreningar, mestadels från äldre industrianläggningar, som med tiden kommer att fasas ut i alla fall. Om 2-3 generationer är basen för Kinas energisystem enbart kärnkraft av generation 4 eller mer. kolkraften blir satt i reserv i den utsträckningen den inte behövs för den CO2 produktion, som krävs för att upprätthålla skördarnas storlek (och beskogningen).

  Notera att vi i västvärlden kommer att inom några generationer ha omvandlat våra samhällen till u-landsnivå. Orsaken är nazism (kallar sig kulturmarxism mm), antidemokrati, politisk vetenskap, diktatur. Våra samhällen kommer att vara just vad vi i propaganda hävdat att bl a Kina, Indien, Ryssland skulle vara.

  Gilla

 • den fete

  kina bygger upp sin ekonomi och man kommer att fortsätta med det tills man är den ledande industrinationen. töre än usa . nar man sen är där då kommer man att påtvinga värden ett kinesiskt synsett ..det kommer inte att gå med några nya opium krig .. här finns en viss risk att wallstit köps upp av kineser en intresant bud strid om Grönland kanske
  r

  Gilla

 • Niklas R

  Kina ska fråntas sin Tredje världen-status så det får betala samma fraktpriser och tullar som industrinationer gör.

  Gilla

 • XtreMeshman

  Man kan ju försöka hitta en pryl som inte helt eller delvis är tillverkad i Kina.
  Så vem är förvånad att ”Världens fabrik” släpper ut skit på grund av den så kallade ”väst världens” konsumtion ??? Förr i tiden brände man kvinnor på bål, idag ger man sig på en ganska oskyldig gas. Mänskligheten går framåt mot nya metoder för att implementera en ny medeltid ! Hatar du inte CO2 så blir du bannlyst och förklarad fredlös av M(iljö)P(åvarna) . . .

  Gilla

 • Pålsjö

  Kinas har för närvarande 1 058 kolkraftverk och förra året startade man upp nya med en effekt motsvarande 38,4 gigawatt. Under de senaste tio åren har Kina dessutom byggt nya kolkraftverk i 152 andra länder och för att kunna bygga ytterligare fler, tänker man använda sig av sitt gigantiska projekt, kallat ”Belt and Road Initiative”. Nästan alla de 60 kolkraftverk som planeras i Eurasien, Sydamerika och Afrika – totalt 70 gigawatt kolkraft – finansieras praktisk taget uteslutande av kinesiska banker.

  Kina finansierar de flesta kolkraftverken idag (”China finances most coal plants built today”):
  https://theconversation.com/china-finances-most-coal-plants-built-today-its-a-climate-problem-and-why-us-china-talks-are-essential-161332

  Kinas finansiering av kolkraft fortsätter. Karta, interaktiv med info över de kolkraftverk som är under byggnad, som planeras, och som har överklagats:
  https://qz.com/1760615/china-quits-coal-at-home-but-promotes-the-fossil-fuel-in-developing-countries/

  Gilla

 • Kungen

  Exakt. Om vi stänger hela Sverige så är det mindre än en piss i atlanten så länge Kina ökar sina utsläpp. Miljöpartiet kan flytta till Kina med sina förslag. Här gör dom ingen nytta. En trappa sopas ju uppifrån – inte nerifrån som mp tror….

  Gilla

 • sala

  rING PER bOLUND! hAN KOMMER ATT SÄGA ATT DET ÄR OACCEPTABELT

  Gilla

 • Mike E

  Kinas kommunist parti skrattar åt Europa och USA som låter okunniga flummare rasera sina ekonomier.

  Gillad av 1 person

 • kurt

  Nu jävlar får Greta ta i på skarpen mot Kina. Rubriken i Expressen är ju att Norge är skakat över Gretas missnöje med dem.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: