G7 överens om skattepakt


EKONOMI & SKATTER. Group of Seven, G7-gruppen eller bara G7 är en informell grupp som består av sju av världens största industrialiserade ekonomier: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Även Europeiska unionen deltar i gruppens möten. Föregångaren G6, inkluderade ej Kanada, bildades år 1975 som en utveckling av G10-gruppen. Året därpå utökades gruppen med Kanada och namnet ändrades till G7. Åren 1997–2014 ingick även Ryssland och gruppen benämndes då G8.

G7 gruppen + EU i Italien år 2017 is licensed under CC BY 3.0

G7-ländernas finansministrar har enats om en miniminivå på 15 procent skatt för stora bolag efter förhandlingar i London, rapporterar flera medier. En överenskommelse mellan G7-länderna kan sedan tas med i de internationella förhandlingarna mellan 140 länder.

Den brittiske finansministern Rishi Sunak beskriver överenskommelsen som ett ”stolt ögonblick” och ”ett historiskt ögonblick som äntligen tar det globala skattesystemet in i 2000-talet”.

Det betyder att rätt bolag betalar rätt skatt på rätt ställen, säger han enligt Sky News.

Enligt G7-gruppens kommuniké förbinder sig länderna till ”en global miniminivå om minst 15 procent land för land”, vidare skriver gruppen att man hoppas att nå en slutgiltig överenskommelse när G20-länderna möts i Venedig i juli.

En av stötestenarna inför lördagens förhandlingar var hur de globala techbolagen skulle hanteras. Enligt Frankrikes finansminister Bruno Le Maire täcker överenskommelsen även så kallad digitalskatt.

-Pettersson tycker det låter sympatiskt, bolagen ska betala skatt där de är verksamma och inte där de har huvudkontoret. Om det är bra för Sverige vet jag inte, vi har många globala företag och var de betalar skatt om de betalar alls är inte känt av mig.

Jag misstänker dock att vår finansminister Magdalena Andersson vill att utländska bolag med verksamhet i Sverige betalar skatt i Sverige och svenska bolag med verksamhet i utlandet betalar skatt i Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “G7 överens om skattepakt

 • den fete

  ja och märkligare blir det tokkärringen Magdalena har bestämt sig för att säga upp skatteavtal med flera eu stater portuga och grekland .. med fler då man undrar vad som sker i detta gökbo till regeringen..

  Gilla

 • Kretin

  Egentligen rätt så dråpligt, Fakebook, Twitter, Google, Amazon mfl stöder demokraterna och Harris-administration och nu får de denna beskattningsreform som belöning för alla pengar de pumpade in demokraternas kampanj 😉 Otack är världens lön 🙂

  Gilla

 • grebom5

  En stor framgång att sju länder kommer överens om något.

  Egentligen ganska märkligt eftersom deras värdegrund kan var lite olika.

  Här i vårt land kan ju inte ens sex partier komma överens med det sjunde just för påstådd olik värdegrund.

  Gilla

 • pllay

  Jag tror du underskattar Maggans finurlighet.
  Jag tror hennes plan är enl. följande:
  Alla företag med verksamhet i Sverige skall betala skatt i Sverige.
  Alla svenska företag med verksamhet utanför Sverige skall betala skatt i Sverige.
  Alla utländska företag med samarbete på något sätt över huvud taget, kund, leverantör, medlem i samma intresseorganisationer, med svenska företag skall betala skatt i Sverige.
  Förlagan är USAs globala skatterätt av jordens samtliga invånare som någon gång i livet tjänat pengar i eller i samband med USA.
  Sverige är ett föregångsland då det gäller beskattning och kommer absolut inte låta G7 bli ledande då det gäller beskattning.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: