Marknadshyror


BOSTADSBRISTEN. År 1966 fick dåvarande statsministern Tage Erlander (S) frågan om vad han hade för råd till bostadslösa ungdomar och svarade ”de får väl ställa sig i bostadskön”. På den vägen är det, efter mer än ett halvt sekel, troligen längre har bostadsmarknaden fungerat dåligt.

Tage Erlander på valturné, fru Aina körde, Tage läste karta och livvakter var inte uppfunnet.

Nu är det politiskt strid om att införa så kallade ”marknadshyror” på nybyggda hyreslägenheter. För det första är marknadshyror ett felaktigt ord. Det borde heta hyror och reglerade hyror. Sverige har haft reglerade hyror sedan 1942 och denna form av reglerad marknad har inte fungerat, som socialismen aldrig fungerar.

 1. Hyresregleringen har orsakat bostadsbrist och köer.
 2. Hyresregleringen har bidragit till en massomvandling av hyreslägenheter till bostadsrätter.
 3. Hyresregleringen har skapat en stor andrahandsmarknad, där hyrorna pressats upp av efterfrågeöverskottet som uppstår på grund av att förstahandshyrorna ligger under den nivå där utbudet möter efterfrågan.
 4. Hyresregleringen göder en svart marknad för hyreskontrakt med en uppskattad årlig omsättning på 1,1 miljarder kronor bara i Stockholm.
 5. Hyresregleringen har skapat social segregation mellan marknadens insiders. De välbärgade med goda kontakter skaffar lägenhetskontrakt till barn och vänner.
 6. Hyresregleringen är ett dåligt fördelningspolitiskt verktyg, då de mest attraktiva, centralt belägna lägenheterna som får de största indirekta subventionerna oftast bebos av välbärgade individer.
 7. Hyresregleringen har lett till en ineffektivt hög bostadsstandard. Hyresvärdar sporras att genomföra dyra renoveringar för att kunna höja hyran.

Det är några exempel, men det finns fler.

-Pettersson kan inte bostadsmarknaden, men inser att dagens fungerar dåligt och göder korruption, så varför inte prova något annat. Jag hyr lägenhet i stan och torp på landet och skulle inte vilja att Hyresgästföreningen (S) förhandlar om min hyra,

Mycket fungerade bra 1965 men inte bostadsmarknaden.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


28 responses to “Marknadshyror

 • Anton

  Samtliga länder och enskilda städer som förbjudit marknadshyror har bostadsbrist. Det finns inte ett enda exempel där staten godtyckligt kan sätta ett pris som är lägre än marknadspriset där det inte råder brist på varan eller tjänsten. Låt säga att staten reglerar priset på cyklar till max 250 kr, hur många cyklar kommer då finnas till försäljning?

  Gilla

 • Snart fattigpensionär

  Bostadskön en kö anpassad efter hudfärg och flyktingstatus. Detta har varit en realitet sedan 80 talet.

  Gilla

 • Bosse S

  Sänk invandringen till 0 och börja utvisa alla illegala här vistandes och grova brottslingar som inte har sina rötter här. Då kanske s.k. marknadshyror skulle fungera.
  Nu har vi ändå trots hyresreglering någon sorts marknadshyror, eftersom bostadsbristen p.g.a. okontrollerad massinvandring har gett oss galet höga hyror och dåligt underhållna lägenheter.
  Fattiga svenskar som inte uppbär socialbidrag kommer att tvingas lämna sina lägenheter till de som får sin hyra betald av socialen.
  Det är väl det resultatet som våra illvilliga politiker är utre efter, så att familjen Muhammed kan lämna sitt oattraktiva område och flytta in i de finare för närvarande lungnare stsdsdelarna.
  Socialen är ju en säkrare betalande kund än gemene man och betalar gärna mer än normalt för lägenheten för att få den, samt många gånger står för uppkomna skador hyresgästerna åsamkat

  Gilla

 • Rakapuckar

  Det här problemet med att de byggs för lite har jag hört i hela min uppväxt, inget har hänt……
  Nu när vi får exotiska kulturfenomen i form av ekonomiska sk flyktingar då jävlar blir det fart på alla dess fantastiska lösningar inom byggandet! Ett jävla hyckleri är vad det är!!!

  Gilla

  • Invandrare1957

   Hyckleri är rätta ordet. Bygger man åt sin egen befolkning. Så att säga gamla dör naturligt och nya föds och behöver en lägenhet. Då får man balans på bostadsbyggandet. Men närmare 100000 nya varje år. Och det dör kanske 1/4 eller vad det är. Och det föds ungefär lika många som dör. Då måste man bygga en mellanstor stad i Sverige varje år. Det är hyckleri att ingen styrande säger som det är.

   Gillad av 1 person

 • yup

  Sk marknadshyror skulle kanske rätta upp en del i Stockholm. Det finns många tomma lägenheter i Stockholm, dvs där någon betalar hyran men ingen bor, mycket beroende på kösystemet. Föräldrar flyttar ihop men behåller en etta så barnen har någonstans att flytta som förstaboende. Så står den tom i 20 år, hyran betalas varje månad.

  När det gäller att bygga nytt och billigt så finns det ingen sådan önskan från politiskt håll i någon kommun eftersom billiga hyresrätter inte drar till sig skattebetalare. Boklok-konceptet visade att det går att bygga billigt speciellt om man kan skala upp projekten lite. Men alla kommuner har sina egna regler, allt ska dras i långbänk för att få upp kostnaden, för att slippa ett nytt Rinkeby.

  Gilla

 • Rakapuckar

  Nu är herr/fröken tumme ner i farten👎 Igen🤪

  Gilla

 • Argus

  Det var inte direkt någon Reagan vi såg som gäst hos de tre O:na. Sällan har Erlander varit sådan slät figur.

  Jag betecknar mig själv som libertarian och varm anhängare av marknadsekonomi och ändå är jag emot marknadshyror. Just nu i alla fall. Anledningen till det är att vi har ingen fungerande hyresmarknad delvis beroende på att vi har en icke fungerande byggsektor. Dels beror det på kartellbildning och dels på ett byråkratiskt regelhelvete.

  Byggjättarna kan ha upp till 90% rabatt hos grossisterna vilket snedvrider konkurrensen totalt. Över 25% rabatt borde ses som bestickning och rendera i åtal och fängelse. Sedan måste Boverket saneras från alla aktivister. De lokala byggnadsnämnderna läggs ner och förslagsvis får Lantmäteriet som uppgift att i samband med nybyggnation kontrollera att det kraftigt bantade regelverket följs. Vidare beläggs både kommunarkitekt och kommunbyggnadskontor med restriktioner på vad de får hitta på.

  När vi väl har en byggsektor som kan bygga bra bostäder i samma prisnivåer som övriga Europa och bostadsbristen har lösts, förslagsvis genom rekorderlig repatriering, så bör marknadshyror införas i nybestånd. Inte förr då det lär bara drabba hederliga svenskar.

  Gillad av 1 person

 • Tony

  1965 när man var ung och såg ljust på framtiden, en bild som
  nu för varje dag verkar allt annat än ljus? Stackars barn o Barnbarn!

  Gilla

 • Rakapuckar

  Nu är ju inte jag någon direkt expert på detta område men det jag ser i Norge är faktiskt att marknadshyror fungerar här! Hyrorna är även förhandlingsbara mellan dig och hyresvärden.
  Vi har snare fått en form av överskott på lediga lägenheter att kunna hyra. Allt från dyra objekt som ratas av flerparten till billigare som folk vill hyra, hyresvärden är inte heller så intresserad av och se en frekvent in och utflyttning heller så oftast är lägre hyra lika med en stabil långvarig hyresgäst, men… men det är så det fungerar här!

  Gillad av 1 person

 • Jenny Ek (wadyr)

  Hmm🤔… jag fick en hyreshöjning på 250kr efter att jag fått nya köksluckor. De gamla var från 60-talet och skåpen är fortfarande gamla. Informationen om höjningen fick jag efter att de nya köksluckorna var på plats… Med tanke på att jag är förtidspensionerad så är dessa 250kr rätt så mycket pengar för mig. Men det är väl så det ska vara enligt svenska politiker? Halva inkomsten eller mer ska gå till bostadskostnader?

  Gilla

 • Avmaskad

  Många delar åsikterna om hyresregeleringens skadliga verkan som lett fram till dagens bostadsbrist. Vi har fått en situation som påminner om DDRs bil Trabant.

  Socialismen har målat in landet i en återvändsgata. Det är väldigt olyckligt för hyresgästerna om hyresregleringen avskaffas när det är bostadsbrist. Mycket bättre att införa marknadshyror när det är bostadsöverskott, men hur skall man komma dit?
  Svårt att se någon bättre lösning än att börja släppa hyressättningen fri för nyproducerad bostäder. Då behöver inte äldre flytta från en plats de känner som sin hembygd.

  På ett par årtionden har massinvandringen lett till att invånarna har ökat med en fjärdedel. Större delen av dem lever helt på bidrag eller har låga inkomster, som inte räcker till för en nyproducerad bostad med den standard vi vant oss vid.

  Dax att erbjuda lägenheter med målat betonggolv och enklare våtrum och kök. Den minskande andelen svensk medelklass kan inte i längden försörja en växande lågproducerande befolkning. S får finna sig i större standardskillnader om de vill ta in fler bidragstagare för att få röster. Partiet får se omvandlingen som en sorts integrationsprocess.

  Om Sveriges befolkning skall bytas ut, kommer bostadsmarknaden och mycket annat att förändras.

  Gillad av 1 person

  • Nils Dacke

   Instämmer, hade inte massinvandringen till landet funnits senaste åren hade bostadsbeståndet och nybyggandet varit i balans. Denna massinvandring påverkar samhällets alla beståndsdelar med obalanser, orimliga kostnader och kaos.

   Gilla

  • Niklas R

   ”Mycket bättre att införa marknadshyror när det är bostadsöverskott, men hur skall man komma dit?”
   Det är enklare än vad du tror, det börjar med två meningar.
   ”Tack för besöket. Ring inte oss vi ringer er.”

   Gilla

 • Jukka Koranen

  På åtminstone lokalnivå har jag sett SD propagera mot ”marknadshyror”. I vissa frågor är partiet helt vilsna. Minns även stödet för Palmes uppfinning LAS och Oscar Sjöstedts utspel om helikopterpengar under pandemin.

  Gillad av 1 person

 • den fete

  ja just dessa giriga fastighetsägare måste bort och kontrolleras det är ju samtidigt så att den socialistiska iden med att sälja av delar av almänyttan som TV uttaget till andra aktörer är knappast framkomligt . lika lite som fri hyressättning .. det mäst lämpliga är nog att förbjuda uthyrning. och omvandla alla hyreasfastigheter till någon form av bostadsrättsföreningen. där ägandet är av den som bor i lägenheten ..det är ju en matkant skillnad på bruksvärde och marknadsvärde. och det finns ju ngen som är intresserad av hyresgästföreningens inställning att påtvinga allmänyttan en massa jihadister som kör sitt i fastigheten ..det är ju så att fastighetsägare blir ju påtvingade jihadister och dyligt som ger en skenade kostnad som allmänyttan inte bör ta..
  enklast är att förbjuda uthyrning i den form i dag framtvinga kolektiva bostadsrätts föreningar då blev det slut på gnälleriet om var fastigheterna faktiskt ligger..

  Gilla

 • Nelson

  Jag bor i Stockholms innerstad, i hyresrätt som är 100 år gammal. Hyran är ”billig” 7650 kronor i månaden. 68 kvadrat. Men är det billigt? 1200 månader x 7.650 blir 9.180.000:- och då äger fortfarande värden lägenheten. Något är riktigt ruttet med dagens bostadspolitik. Jag var i en nybyggd lägenhet i Barkarby häromdagen de får betala 8.900:- per månad för ynka 50 kvadrat!

  Bo och äta är extra viktigt i livet, därför bör detta subventioneras anser jag. Låt oss säga du blir sjuk, du hamnar efter ett tag på soc, du får en muslimsk handläggare som diskriminerar dig för du är svensk (detta är vanligt).

  Lägenheten jag bor i renoverades på 70-talet.

  Gilla

  • Jukka Koranen

   Mat var subventionerad i det kommunistiska östeuropa men inte i väst. Gissa vilka länder som hade brödköer. I Sverige är hyresrätter subventionerade genom hyresregleringer. Gissa varför det finns bostadsköer…

   Gilla

   • Larssson

    I Sverige kan man inte ha subventioner på hyresrätter. Kalkylen ovan talar sitt tydliga språk.

    Gilla

  • Bosse S

   Det skumma är att lägenheterna blir så dyra trots, att byggjobbarna har hämtats från Östländerna och div. bemanningsföretag som befolkas av illegala invandrare med mycket låga lönekrav. Vinsterna för byggherrarna måste vara enorma, när även rabatterna på byggmatrialet räknats av.

   Gilla

 • Invandrare1957

  Det fanns en tid när vi hade allmännytta. Bostäder till självkostnadspris men sen kom politikerna på att kommunala bolag är framtiden. Vinstutdelningen går ju till kommunen. Jävligt smart vänster politikern Reinfeldt var ju inne på det också sänk skatterna ta ut det i avgifter smart sätt att luras pengar uttaget från folket blir ju detsamma. Då kan man låtsas o leka moderat. Därför inte jag litar Kristersson han var ju Reinfeldts högra arm. Telge bolaget i Södertälje betalar långt över 100 miljoner till kommunen. Extra beskattning på fjärrvärme o el. Och även Telgebostäder ingår i det här. Tänk er attraktiva kommunala bostäder. Massor med vinst jaa till kommunen. Jag ser det som beskattning. Kommunala är bara ett ont. Det kommunen håller på med ska vara till självkostnadspris. Där ligger ju även att dom ska kunna byta ut ledningar och renovera bostäder. Men nu är det viktigare med pengar till kommunen. Så skattetrycket i Sverige är egentligen fruktansvärt om man räknar in alla pengar. Sen nästa steg är statliga bolag. Som minst ska göra samma vinster som privata bolag. Det är troligen därför vi har ett nerkört elnät i Sverige. Pengarna har gått som dold skatt till staten. Eller förlust affärer med kolbolag i Tyskland. Pengarna ska tas någonstans så staten får skatt förlåt vinst.

  Tankar haha från troligt troll haha trevlig helg på er.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: