SMHI sålde enhet till chef för kompispris. Lövin kritiseras av KU

KORRUPTION. Tidigare miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) kritiseras av riksdagens konstitutionsutskott. Detta efter att SMHI sålt sin sjöfartsenhet i en försäljning som gjordes på ett felaktigt sätt, skriver Dagens Nyheter.

Tidigare miljö- och klimatminister Isabella Lövin” by Miljöpartiet de gröna is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Enheten Sjöfart har i mer än 30 år tagit fram globala prognoser som hjälper fartygskaptener att undvika oväder och köra ekonomiskt. Sjöfart har de senaste åren dragit in mellan 43 och 49 miljoner kronor om året till SMHI.

Enheten Sjöfart köptes av avdelningens förra chef för 5,5 miljoner kronor utan att någon värdering gjordes.

 • För det första bryter man mot de rättsregler som finns att en försäljning ska ske affärsmässigt.
 • För det andra är det antagligen fråga om otillåtet statsstöd till köparen.
 • För det tredje är det en korruptionsliknande situation när man säljer till underpris till en före detta anställd man känner väl.
 • Den 26 juni 2020 skrev SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt till Miljödepartementet och begärde ”extra anslagsmedel motsvarande 20–24 miljoner kronor” till kostnader för nedläggningen.

Lövin skriver i en kommentar till DN att det är SMHI som i första hand ska se till att försäljningen är korrekt och inte miljödepartementet, och att det ska ha tagits fram nya riktlinjer sedan dess.

-Pettersson säger att Lövin är ännu en politiker som slösar bort skattebetalarnas pengar och inte tar ansvar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “SMHI sålde enhet till chef för kompispris. Lövin kritiseras av KU

 1. Det luktar riktigt skumt. Vem, som än ligger bakom är det ett tydligt bedrägeri. Ett statligt företag med intäkter på 40 miljoner per år säljs privat för 5,5 miljoner. Hur många miljoner per år fick den, som skötte affären åt staten? Det är allvarligt och man börjar undra hur många liknande affärer det sker varje år. Förstörelse och skövling av svenska skattepengar pågår på för många plan. Jag vill se ökad omtanke för Sverige och svenska medborgare snarast.

 2. Myndigheterna sköter efter regler, regeringen utfärdar regler. Jag vet ej vem som gjort fel här.

 3. En sak jag undra över eftersom denna Regering klart måste leda KU JU anmälningar Hur många såna kan man ha innan man åker ut? Borde inte Talmannen Reagera på att regeringen inte kalar av sitt jobb? Borde han inte kunna avsätta Regeringen likväl som han tilsatt den?? Vem har ansvar för detta skräckkabinett vi fått till Regerings underlag??

 4. 1991 vart jag i hop med min nu f.d sambo ”svärfar” jobbade då på Vägverket som idag heter Svevia Han kunde då tala om hur vädret skulle bli 10 dagar framåt jag fick se på hans datorskärmar moln mm , och det stämde klockrent ,nu när man kollar på klart.se tex .ändrar sig vädret fån timme till timme vet inte hur många ggr dom prokralerat snökaos med 1-2 dm snö och det inte kommit ett fjun dom senaste 3 åren Nu har jag bytt till YR,NO den site stämmer bättre KLART.SE och SMHI.SE är totalt odugliga

   • Skäms om Du inte inser korruptionen som existerar i detta land… Det är kanske Du som borde flytta till annat land som verkar stödja etablissemangets korruption. När Du ändå håller på kan Du ta med Dig Lövin, Löfvén, Mållgan och dom två ”avloppsrören”

 5. Och vad blir det av detta ??
  De Gröna kommunisterna tillsätter bara en ny idiot,som arbetar liksom den avgångna,med Stalin som förebild !!
  Det är detta som kallas ”demokrati” i Abzurdistan….

  • SMHI:s chef vid tidpunkten för ”affären” var en politiker från Centerpartiet. Utnämnd av en centerpartiminister i Reinfeldtregeringen.

  • Miljöpartiets ledamöter tillsätts av vårt folk. Det är demokrati. Även om jag tillstår att de vore skönt om de inte kom in i riksdagen.

Kommentera