KU – regeringen har brustit på sex punkter

INRIKES. Konstitutionsutskottet offentliggjorde idag sin granskning av regeringens hanteringen av coronapandemin och det visar sig att hanteringen brustit en hel del, bland annat om hur testningen genomfördes, hanteringen av pandemilagen och hur besöksförbudet på äldreboenden utformades.

Gruppbild på regeringen 2020-10-08. Frånvarande är Amanda Lind och Peter Eriksson.

Gällande äldreomsorgen anser KU att regeringen borde ha agerat mer aktivt: ”De tidiga åtgärderna visade sig inte vara tillräckliga. Mot bakgrund av vad man visste om de äldres utsatthet och behovet av nationell vägledning och styrning borde regeringen ha agerat mer aktivt”, skriver KU.

KU:s kritik mot regeringen:

  • Att man inte fattat beslut om en tydlig strategi i förhållande till myndigheterna.
  • Otillräckliga åtgärder för att stoppa smittan på äldreboenden.
  • Att testningen kom igång för sent och att ansvaret var otydligt.
  • Att pandemilagen infördes för sent.
  • Arbetet med deltagargräns för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
  • Arbetet med att få fram tillräcklig skyddsutrustning.

-Pettersson säger att kritik är betydligt värre en det verkar. Konstitutionsutskottet, KU, granskar årligen så att regeringen följer reglerna för regeringsarbetet. Eftersom KU är politiskt tillsatt så försöker man enas och så har skett i detta fall. S och MP ledamöterna i KU, kritiserar alltså sin egen regering. Vi kan bara spekulera i hur det låtit med en opartisk granskning, en sådan kommer i höst med corona-kommissionen.

Till KU kan riksdagsledamöterna anmäla regeringens ministrar om de tycker att dessa har gjort något fel. Utskottet undersöker om de som anmälts har gjort fel eller inte. Anmälningar kan lämnas in till utskottet under hela året.

KU genomför två granskningar varje år. Den ena kontrollera om ministrarna i vissa särskilda fall följt reglerna för regeringens arbete – så kallad särskild granskning. I den andra – allmän granskning – går KU igenom handlingar från exempelvis Regeringskansliet, för att se om lagar och praxis följts.

Utskottet har rätt att ta del av regeringshandlingar, även hemligstämplade sådana. Om mer information behövs kan utskottet ställa båda muntliga och skriftliga frågor till regeringen, inblandade ministrar eller anställda. Utfrågningarna i KU hålls ofta offentliga, och är öppna för allmänheten och medierna.

Utskottets nuvarande ordförande är Karin Enström (M) och vice ordförande är Hans Ekström (S). I KU finns 17 riksdagsledamöter från samtliga riksdagspartier, samt ett kansli med tjänstemän knutet till sig. Andra områden som KU har hand om är grundlagarna, frågor om radio och tv och stödet till dagspressen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “KU – regeringen har brustit på sex punkter

  1. Hanteringen på äldreboendena och hur det sköttes är att likställa med mord – omedvetet eller ej. Jag upprördes redan då av enfalden i hanteringen(som den framgick av media) och upprörs fortfarande.

Kommentera