10-2 till bortalaget vid åtal för grova penningtvättsbrott m.m.

BROTTSLIGHET. Worldexchange Stockholm AB var ett företag som drev ett växlingskontor på Sankt Paulsgatan på Södermalm i Stockholm. Företagets verksamhet startade 2011 efter godkännande från Finansinspektionen och därefter växte verksamheten snabbt. Kunderna strömmade till och omsättningen steg snabbt, från cirka 50 miljoner kronor det första året till 230 miljoner kronor fem år senare. Mellan 2011 och sommaren 2020 har över 1,5 miljarder kronor passerat kontoret, varav bolaget behållit mellan en och ett par procent i provisionsavgifter.

World Exchange Stockholm AB. Bild Google Maps

Bokföring var som den skulle, Finansinspektionen var nöjda. Bolaget hade tre ägare, Adel Chekroun, Christian Kamakian och Honr Hama enligtProffs.se. Enligt Merinfo har bolaget två verkliga huvudmän, Adel Chekroun och Lubna Oulad Younes. Adel Chekroun och Lubna Oulad Younes bor tillsammans. I styrelsen sitter Adel Chekroun och Maribel Silvia Luna Chumpitaz.

Skatteverket upptäckte dock något som Finansinspektionen missade. År 2015 såg de att det kommit in miljonbelopp i oredovisade intäkter på ägarens privata konto, något som ledde till upptaxering och straffavgift. Åren efter detta dök mannen namn också upp i många olika brottsutredningar. En gång träffade han en ökänd gängledare, vid andra tillfällen hade bolag plundrats och pengar plockats ut kontant via Worldexchange. En utredning om företaget startade 2017.

I går åtalades 12 personer för grova penningtvättsbrott. Övriga åtalspunkter är bland annat grova narkotikabrott och grova narkotikasmugglingar. I en myndighetsgemensam insats väcks mot 12 personer som på olika sätt kan kopplas till valutaväxlingsbolaget World Exchange Stockholm AB.

– Åtalspunkterna för fyra av de åtalade gäller bland annat systematisk och organiserad penningtvätt under en tidsrymd av ca 1 ½ år. De åtalade har inom ramen för World Exchange AB:s verksamhet bidragit till att 16 olika kriminella nätverk eller individer har kunnat dölja och tillgodogöra sig sammanlagt drygt 220 miljoner kronor som kommit från brott eller brottslig verksamhet, säger kammaråklagare Ulrika Lindsö som ansvarat för och drivit utredningen tillsammans med kammaråklagare Arne Fors.

Pengarna har förvarats i bolagets lokaler och har omsatts bl.a. genom valutaväxling, fysisk överföring av kontanter mellan kunders olika kontantdepåer och överföring utomlands genom det informella överföringssystemet hawala. Åtalet om överföringar via hawala omfattar ca 100 miljoner kronor.

Vid ett tillslag mot bolagets lokaler i juni 2020 påträffades kontantdepåer, som under utredningens gång har kunnat kopplas till olika kriminella nätverk och individer, till ett sammanlagt värde om ca 15 miljoner kronor. Pengarna var i stor utsträckning förvarade i dolda utrymmen i lokalen. Vid tillslaget hittades också anteckningar som visade vilka penningtransaktioner som respektive kriminellt nätverk eller individ genomfört via World Exchange. I 15 av de 16 fallen har det i efterhand gått att koppla dessa kontantdepåer till olika Encrochatkonton. I utredningen har sedan även ett antal individer kunnat kopplas till respektive Encrochatkonto.

Övriga åtalspunkter är avser bland annat synnerligen grova narkotikabrott, grova narkotikabrott, synnerligen grov narkotikasmuggling och grov narkotikasmuggling. Narkotikabrotten avser flera hundra kilo narkotika av olika preparat. Bland övriga åtalade finns aktörer på alla nivåer inom narkotikahandeln. Tillgångar på över 31 miljoner har kunnat säkras i form av bl.a. kontanter, klockor och fordon. Ett yrkande om företagsbot mot World Exchange AB på 10 miljoner framställs också i åtalet.

– Valutaväxlare är en central möjliggörare för den organiserade brottsligheten. De utgör en eftertraktad och närmast oumbärlig funktion för narkotikasmugglingen. Miljardbelopp genereras i narkotikahandeln årligen där stora delar förs ut ur Sverige för att återinvesteras i nya narkotikapartier. Växlingskontor framstår som centrala i att göra det möjligt att föra ut kontanter, säger Stefan Edin, chef för sektionen för aktionsgruppsverksamhet, på Noa på Polismyndigheten.

Polismyndigheten har deltagit i insatsen genom aktionsgruppssektionen i region Stockholm med stöd av aktionsgruppssektionen, Noa. Förundersökningsledare är åklagare från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Övriga myndigheter som deltagit är Skatteverkets skattebrottsenhet, Ekobrottsmyndigheten samt ytterligare myndigheter inom det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet.

-Pettersson säger att de åtalade är svenska medborgare men tio av namnen hör hemma i Mellanöstern och två namn är svenska…

Stockholms Tingsrätt Målnummer B 8531-21

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “10-2 till bortalaget vid åtal för grova penningtvättsbrott m.m.

 1. man kan säga att bortalagen vinner alla grenar inom alla
  områden utom ett, arbete.

 2. Finansinspektionen är tydligt rasistisk, SVT planerar skyndsamt in en extrainsatt dokumentär i ämnet.

 3. Ett kan vi konstatera när det gäller dessa aktiva kriminella nybyggare !
  På kort tid blir dessa mång-míljonärer !!
  Tack vare dem,ökar även narkotika försäljningen i Abzurdistan.
  Enl. Löven en vinn/vinn-situation,p.g.a. invandringen.

Kommentera