Tre döms till fängelse för 28 miljoner i mutbrott vid offentlig upphandling i Region Skåne

BROTTSLIGHET. Malmö Tingsrätt mål: B 12749-20, har meddelat dom i mål om påstådda brott i samband med offentlig upphandling av ett vårdverktyg för primärvården i Region Skåne och Västra Götalandsregionen.

I början av 2018 inledde Region Skåne en upphandling av ett digitalt verktyg som skulle användas inom primärvården både i Skåne och i Västra Götalandsregionen. Efter upphandlingen tecknades avtal med det bolag som den nu dömde läkaren drev. Under 2019 prövades sedan vårdverktyget på ett antal vårdcentraler i Skåne. Efter att misstankar väckts om att upphandlingen inte hade gått rätt till bröts avtalet med läkarens bolag.

Tingsrätten har nu prövat åtalet mot läkaren och bl.a. två tidigare anställda vid Region Skåne för mutbrott och trolöshet mot huvudman i samband med upphandlingen. Läkaren och de två tjänstemännen döms för brotten medan en fjärde person frias.

Tingsrätten har tagit del av en omfattande bevisning. Det avgörande för utgången i målet har varit en mycket stor mängd meddelanden som läkaren och de två regionanställda har skickat till varandra. Det var en tät kommunikation som pågick under lång tid. Den innebar att hemlig information lämnades till läkaren fortlöpande i syfte att läkarens bolag skulle vinna upphandlingen. Det har framkommit bevis för att en av de regionanställda begärde och erbjöds förmåner av läkaren.

Läkaren döms till fängelse tre år. Den ene tjänstemannen döms för både mutbrott och trolöshet mot huvudman medan den andre enbart döms för trolöshet mot huvudman. Påföljden för dem bestäms till fängelse två år och tre månader respektive två år. Samtliga brott bedöms vara grova eftersom de varit av särskilt farlig art genom att de medfört risk för patientsäkerheten, påverkat förtroendet för offentlig verksamhet samt inneburit betydande ekonomisk skada.

De dömda ska tillsammans betala skadestånd till Region Skåne med 20 miljoner kronor och till Västra Götalandsregionen med nästan 8 miljoner kronor.

De dömda är:

  • Damon Tojjar, född 1986, döms grovt givande av muta, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman till fängelse i 3 år. Damon Tojjar beläggs också med näringsförbud i 7 år.
  • Bengt Linde, född 1955, döms för grovt tagande av muta, grov trolöshet mot huvudman till fängelse i 2 år och 3 månader.
  • Jonas Gallon, född 1968, döms för grov trolöshet mot huvudman till 2 års fängelse.

Damon Tojjar, Bengt Linde och Jonas Gallon ska betala skadestånd till Region Skåne med 20.000.000 kr och till Västra Götalandsregionen med 7.650.000 kr.

-Pettersson säger att det som förvånar är att staten lyckas lägga beslag på 24.471.714 kr av Damon Tojjars tillgångar och förhoppningsvis har de andra söta herrarna något så en stor del av pengarna kommer tillbaka.

Advokaterna får ersättning av staten med sammanlagt 3,3 miljoner…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Tre döms till fängelse för 28 miljoner i mutbrott vid offentlig upphandling i Region Skåne

  1. Straffet blev ju inte vad som förväntats 28 miljioner borde ge minst 28 år Helst 56 år som varning åt efterföljande.

  2. Och de politiskt tillsatta som drev på ”verktyget” klarade sig som vanligt undan, tjänstemännen fick ta smällen.

Kommentera