Riktåldern för pension höjd till 67 år


PENSIONER. Regeringen har beslutat om en förordning som fastställer att den så kallade riktåldern för pension år 2027 höjs till 67, efter en överenskommelse i den blocköverskridande pensionsgruppen. ”Pensionsgruppen har enats om att arbetslivet måste bli mer hållbart och successivt förlängas i takt med att medellivslängden ökar”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Foto av Kaboompics.com Pexels.com

Riktåldern för pension fastställs årligen och sex år innan den aktuella riktåldern tillämpas.

Den lägsta åldern att gå i pension att bli 64 år istället för dagens 62 år. Den som vill jobba längre kommer ha rätt att kvarstå i anställning ända till 69 års ålder.

Från och med år 2026 knyts garantipensionsåldern, samt alla pensionsrelaterade åldrar, till en riktålder. Det är ett begrepp inom socialförsäkringssystemet där tanken är att dessa åldrar automatiskt ska justeras upp med ungefär två tredjedelar av medellivslängdsökningen. Ju äldre vi blir, desto längre måste vi alltså arbeta.

Alla partier utom SD och V är överens om att försämra pensionsvillkoren.

-Pettersson säger att senast året sjönk medellivslängden med c:a 0,5 år och vi har redan högst pensionsålder i EU. Dessutom har vi lägst pensioner i Norden och bland de lägsta i EU.

Det är något annat som kostar…

Socialminister Annika Strandhäll (S) i Aftonbladet april 2018.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


35 responses to “Riktåldern för pension höjd till 67 år

 • Snart fattigpensionär

  Vi får väl göra som Grekerna ta tidig pension och jobba svart. Då får du åtminstone behålla en stor del av inkomsten utan att föda kulturberikarna.

  Gilla

 • Bosse S

  Alltså en återgång till 1976 då det var 67 år som gällde.
  Varför inte införa 9 timmars arbetsdag också eller tvång att jobba på lördagar för att få pensionspoäng.
  Hade jag själv skött min pension under hela mitt arbetsliv så hade jag varit mångmijonär nu.
  Sverige är det enda landet i Europa förutom Albanien där staten konfiskerade hela eller som här delar av pensionen.

  Gilla

 • Messkalle

  Nykra är vi båda men vi skulle bli mycket upprymda om mer än häften nyktrade till och röstar bort, centern och miljöpartiet

  Gilla

 • folksam2010

  Enligt Centerns ungdoms förbund är man ju förbrukad vid 45 Deras film Britt-Marie 45 meddelar ju detta blir väl rätt fullt i fikarummen i framtiden Superförhandlaren Stefan Löfven var alltså ner och förhandandlande ”lån” till EU så deras medborgare kan gå i pension tidigare men vi i Sverige måste jobba längre vilken Kanon Deal

  Gilla

 • Willy

  Äta, Jobba, Sova, Dö

  Gillad av 1 person

 • Jenny Ek (wadyr)

  Vad? Menar du att svenskar är medsystrar och bröder med somalier?🤔

  Gilla

 • Weronica Selby

  Sa hon så fucking djävla bitch, skylla på dom gamla, (förlåt att jag svor) jag blev såååå ledsen och arg

  Gilla

 • Inger

  Och på värdelösa, avdankade riksdagsledamöter som lever på oss skattebetalare från 40 årsålder, utan att göra någon motprestation.

  Gillad av 1 person

 • den fete

  sanngen är den att sosialdemokrater har snott folks pensioner i år tionde. det började med att man investerade pensionspengar i svenska varv och i stålverk 80. förutom att investeringe var tveksamma var förmågan under all kritik sosśar har aldrig kunnat något om ekonomi . sen kom tvångs sparandet engångs skatter . för sen som kronan på verket så stal Göran Persson 280 miljarder ur pensions systemet..detta kommer sluta riktigt illa . man behöver bara höra finansministerns gnäll om skatten …
  sen skall man ju fundera på hur många miljarder man har bränt på riktigt korkade affärer tx maud Co2 som hon trodde tyskarna skulle bettala eller post nord ?
  men som läget är nu blöder Sverige jihadister som sjuter och spränger .bara den ökade kostnaden är miljardet på försäkringskostnader sjukvård kriminalvården. eller polisen som sbsolut inte gör ett dkit åt problemet med samma instälning som detta skämt som regeringen faktiskt är

  Gilla

  • Bosse S

   Innan dess lånade man återkommande till väldigt låg ränta ur pensionsfonderna till miljonprogrammen mellan 1958 och1975

   Gilla

  • Snart fattigpensionär

   Glöm inte löntagarfonderna som var ett förbannat svek mot svenska löntagare, där fack och företag gick på partiets agenda att sänka de svenska medellöner till förmån för löntagarfonderna. Som vanligt var det de med lägsta löner som drabbades av detta vansinniga sozzepåfund.

   Gilla

 • Jenny Ek (wadyr)

  Min ma jobbar inom demensvården. Numera tar hon hand om folk som är yngre än henne själv. Hon har högt blodtryck och när hon hjälper en boende tex i säng eller toa osv höjs hennes blodtryck ytterligare…Hon längtar till pensionen…och 2026 är hon tackochlov över 67 så hon hinner bli pensionär vid 65. Men jag tycker synd om de som är 64 vid ändringen. De som troligen redan är utarbetade vid 60 men som inte har råd att bli pensionärer innan de ska.

  Gilla

 • Olof.p

  Jag läste en artikel om pensionsberäkningen på min pension. Det finns en stor felkälla. Många är sjukskrivna mycket de sista åren innan pension och kommer därför inte att få så mycket pension som beräkningen.
  Det är en ganska enkel förutsägelse att det kommer att belasta socialförsäkringssystemet mer med högre pensionsålder.

  Gilla

 • Kungen

  Om vi utvisar alla som inte ska vara här och om alla friska jobbar kan vi SÄNKA pensionsåldern till 60 år för alla. Vad tycker ni ??

  Gilla

 • Olof.p

  Vart tog pensionsräddarna vägen? Det skulle vara så väldigt bra med de ekonomiska flyktingarna som skulle rädda våra pensioner. Statliga medlöparmedia SVT kunde ställa politikerna till svars och fråga hur dom tänker nu.

  Gillad av 1 person

 • ruben

  Det är inte riktigt klokt. De, som jobbat fysiskt 40-45 år har sällan några val pga. att kroppen oftast har förslitningsskador och värk. De borde få full pension vid 60. Man blir så trött på alla klyschor från aningslösa politiker. Det är med fasa jag tänker på dagens svenska ungdomar, vad väntar de för framtida öden? De ska ju redan i tidig skolåldern agera stötdämpare för invandrares trivsel och betyg.

  Gilla

 • Tony

  Annika Strandhäll uttrycker sig efter vad förstånd hon har!

  Gillad av 1 person

 • Tony

  medellivslängden ökar, jovisst detta skulle vara argument för
  att höja pensionsåldern för dem som jobbar, att föda och göda
  700000 icke arbetande kostar förstås inget???

  Och detta gäller förstås inte dom som bara sliter sin byxbak i
  Riksdag och regering , dom ska väl fortsättningsvis kunna
  plocka ut pension i 50 års åldern?

  Gilla

 • Mike E

  Pettersson har så klart rätt. Medellivslängden ökar inte alls lika mycket som pensionsåldern höjs. Detta är enbart ett trick för att spara pengar.
  Margaret Thatcher: ”The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”

  Gilla

 • Mike E

  Sveriges allt färre anställda i privata företag skall finansiera en gigantisk offentlig sektor, sinnessjuka, ovetenskapliga ”gröna” tilltag, genus- och transgender ”forskning”, allt fler pensionärer och hundratusentals araber och negrer.
  Det säger sig själv att det snabbt kommer att sluta i ruin.

  Gilla

 • centurion

  Fantastiskt ! Vi finansierar Spanien´s och Grekland´s SÄNKTA pensionsålder, medan vi utarbetade krakar som betalar kalaset belastas ytterligare med HÖJD pensionsålder. Målet är naturligtvis att sista arbetsdagen ska infalla i så pass hög ålder att den sammanträffar med dödsdagen. Voila´! Ända in i kaklet och blåst på intjänad pension. Då kan den vedervärdiga Strandhällen flina ännu äckligare.

  Gilla

  • pllay

   I solidaritet med världens alla fattiga och de stackare som inte har förmånen av att betala skatt i Sverige höjer vi nu pensionsåldern för infödda svenska medborgare till att sammanfalla med dödsdagen.

   Gilla

 • kurt

  Gäller bara vanligt folk Politiker kan gå i pension vid 45 utan krav. Se Veronica Palm.

  Gilla

 • Mormor

  Fick Corona känni g när Strandhäll dök upp i bild. Andnöd o helt orkeslös.

  Gilla

 • Invandrare1957

  Vid 60 hade jag gått in i väggen tre gånger. Sen försäkringskassan som jagade en. Börja arbetsträna innan jag var frisk. Så jag sa upp mig och började jobba på faktura. För att kunna styra själv. Fungerade ett tag sen kom psykbryten. Med jämna mellanrummen. Vid 61 så kom vi hem från Teneriffa. Hade haft en underbar ledighet på 14 dagar där. Utvilad kom hem till parkeringen Arlanda satte mig i bilen. Slog slint i huvet all stress kom tillbaka höll på att slå sönder bilen. Hustrun tittade på mig och sa ta pension. Sen har jag jobbat som jag känner och orkar. Har ett helt underbart liv. Så länge jag orkar jobba. Har haft reumatism sen tjugofem års åldern. Orkar jag till hösten så är det bra. Då fyller jag 65. Sen blir det fattigpensionär. Frågan är skulle jag vara pensionär eller sjukskriven. Vore det normalt och i ett normalt land skulle jag väl ha varit sjukskriven. Halva mitt jävla liv har jag varit jagad av läkare o försäkringskassa. På grund av reumatismen. Sen utmattningssyndrom tre gånger på det ännu mer jagad av myndigheten. Ni ska veta hur skönt det var när jag fick pension. Jag muckade från svenska staten. Det är värt att bli fattigpensionär det är så mycket bättre än att vara jagad av läkare o försäkringskassan. Som rädd skrev han jobbade till 67. Fantastiskt får man vara frisk och tycker det är kul. Då kan man väl jobba. Men vi andra då vad ska vi göra ta livet av oss vi var inte värda något för svenska staten. Då blir det fattighjon det är så fyrkantigt allt i kommunismen. För Sverige är det.

  Gilla

  • grebom5

   Invandrare1957!
   Reumatiker sedan jag var 16 år från det jag var 26 till 31 jobbade jag i Liberia och käkade malariatabletter, min reumatism så gott som borta. Vid hemkomsten och i 26 år klarade jag mig med malariatabletter därefter ett evigt ändrande av mediciner till jag fick börja med biologiska undermedel.
   Jobbade till 63 därefter pension tack vare ett bra avtal med min arbetsgivare.
   Nu är jag 85 så du har många goda år framför dig, och som pensionär gör man inte av med så mycket dolares längre.
   Njut ditt otium!

   Gilla

 • Skumme Berg

  Går inte att problemfritt dela detta på ansiktsboken.

  Gilla

 • Rädd

  Jag jobbade till 67, och hade gärna fortsatt. En flexibel pensionsålder tror jag är bra.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: