De sista svenska soldaterna har återvänt från Afghanistan

FÖRSVARSMAKTEN. På tisdagskvällen, den 25 maj landade de sista svenskarna ur FS 40 på Jönköpings flygplats, eskorterade av två Jas 39 Gripen. Sedan blev det vidare transport till Göta ingenjörregemente Ing 2 som varit det uppsättande förbandet. Därmed är den tjugoåriga insatsen i Afghanistan avslutad.

Svensk soldat i Afghanistan. Brindefalk from Karlskrona, Sweden – Swedish forces in Afghanistan. Wikipedia

Under de år som svensk trupp funnits på plats har de afghanska försvarsstyrkornas förmåga att självständigt hantera säkerheten i landet ökat. Bland annat genom samarbete, utbildning och mentorering.

– Insatsen i Afghanistan har varit ett av de mest omfattande internationella uppdrag någonsin. Och priset har varit högt. Fem svenska soldater har stupat och 24 har sårats, vissa med men för livet, säger insatschef Michael Claesson.

För afghanistaninsatsen sista förband FS 40 väntar nu avrustning och den 27 maj blir det medaljceremoni på Ing 2, med närvaro av bland andra överbefälhavare Micael Bydén.

Sveriges insats i Afghanistan inleddes vid årsskiftet 2001-2002, då med styrkebidrag till Isaf, International security assistance force.

2006 tog Sverige över ledarskapet i Mazar-e Sharif med säkerhetsansvar för fyra provinser i norra Afghanistan.
Som mest ingick cirka 1 000 svenska soldater och officerare i styrkan och totalt har runt 9000 svenskar tjänstgjort i landet. De ekonomiska kostnaderna beräknas till mellan 11 och 20 miljarder för Sveriges del.

Svenska soldater i Afghanistan. Foto: Försvarsmakten

-Pettersson säger att det hade varit bättre om de ljugande afghanska desertörerna som tagit sig till Sverige gjort jobbet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “De sista svenska soldaterna har återvänt från Afghanistan

 1. Kan någon förstå vad de hade där att göra?
  Bortkastade pengar på en omöjlig uppgift.
  Låt Afghanistan ta sig själva ur forntid till nutid, all hjälp är bortkastat tid och kraft.

 2. Dom borde kunna sättas in i förorterna, dom har ju vapen
  som ligger i klass med vad dessa gäng är utrustade med?

  • Varför ska de som klarat livhanken i utlandet slängas på dödsbädden hemma? Utbilda poliser så att de klarar av sitt jobb istället. Dessa soldater har traumatiserats så det räcker. Låt de få försöka anpassa sig till ett normalare liv istället…

 3. Dessa soldater kan mycket väl vara de enda vi kan förlita oss på för att inte islamisterna ska kunna ta över vårt arma land… undrar om dom känner sig hemma nu när de kommer hem… eller ser dom hemresan som en förlängning av Afghan-tjänsten?

 4. Världssamfundet borde ha flyttat alla utländska trupper ifrån Afghanistan till Sverige och fortsatte sitt jobb..

  • De som tillverkar alla termos-bomber och andra bomber och smugglar in alla vapen i Sverige är väl fortfarande på fri fot?

   +Alla som behöver hjälp med att åka hem….
   De är ju några stycken….

 5. I en perfekt värld skulle svenska försvaret användas enbart för att försvara svenska nationen. Att använda mänskliga resurser med livet som insats i primitiva länder och dessutom bränna miljarder är brottsligt och högst omoraliskt. Vården och skolorna lider av akut pengabrist och Svensk mark har okuperats av orcher. Och allt detta enbart för att Svenska politiker och makthavare ska få en klapp på axeln av globalisterna. Resurserna som används i Afghanistan och utomlands borde användas för att röja i” no go zonerna” med stöd i lagen genom undantagstillstånd och” feuer frei ” mot organiserade brottsligheten. Överlevare utvisas eller skjuts igen om utvisning ej genomförbar.
  Men det jag det och vad jag tycker. Yttrande frihet ju.
  Den som tycker att jag har fel förklara varför du tycker att jag har fel även för anhöriga till dem stupade svenska soldaterna och till anhöriga till alla mördade svenskar av regeringens importerade brottslingar och terrorister.

  • Instämmer helt och fullt, dessa svenska insatser finns bara av samma anledning som massinvandringen till Sverige, ” vi tar vårt ansvar i en trasig värld” osv osv osv med andra floskler. Enbart för att vissa politiker och politruker skall få känna sig goda och skryta inför andra.

  • Håller inte med dig att de skulle hjälpa till att röja i vissa områden.
   Däremot skulle de vara behjälpliga med att samla ihop och förpassa dessa personer som inte på några som helst orsak att vistas här
   !,2 miljoner skall skickas hem innom det snaraste.

 6. vad gorde dom där..? hela afganistan krigförande befolkningen befinner sig här i Sverige i dom så kallade utsata områden…

  är det några konstiga hämndaktioner man inte vet något om

 7. Är det ändå inte lite paradoxalt att svenska hemkomna soldater och afghanska desertörer ska behöva konkurrera om samma utrymme.

 8. Ja det är nog dags för vaktavlösning ,skicka hem ett antal starka friska och utvilade ynglingar som kan språket och som behöver göra sin plikt i sitt fädernesland . Och skulle saknaden efter dessa ynglingar bli kännbar hos deras beskyddare i huvudsak medelålders kvinnfolk så ordna säkert försvarsmakten den saken så att även dom erhåller en enkelbiljett till Afghanistan .

   • Är pedofilkärringarna såå många? Jag trodde bara det rörde sig om några tusen…

Kommentera