100-tals varningar om bristande beredskap, ända hade de ingen aning…


CIVILFÖRSVAR. Att regeringen har för vana att tillsätta utredningar för att slippa gör något vet vi, men det verkar som de inte gör något ens när utredningarna är klara. Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 tillsattes 26! utredningar som talade om samma sak, brist på samarbete, för lite och dålig utrusning. Ändå var det likadant vid bränderna 2018, flyktingkrisen 2015, tsunamin 2004 eller dagens pandemi. Utredningar och vetskap om brister hjälper inte.

Bild från TV4

Flera av de brister i Sveriges beredskap som fått allvarligast konsekvenser under pandemin hade påtalats för både nuvarande och tidigare regeringar långt före coronapandemin. Sveriges Radio Ekot har gått igenom ett hundratal rapporter från de senaste decennierna som i vissa fall i detalj förutspått de problem som uppstått det senaste året.
Det handlar bland annat om att kommuner skulle få en central roll under en pandemi och om bristande lagerhållning

Riksrevisionen 2008: ”Riksrevisionen bedömer att de kommuner som undersökts i granskningen har en bristfällig förmåga att hantera en pandemi.”

Läkemedelsutredningen 2013: ”Av enkätsvaren framkommer att inget landsting gör någon planering för kommunernas behov”

Socialstyrelsens Risk- och sårbarhetsanalys 2018: ”leveranser till hälso- och sjukvården sker just in time.(…) Sverige har i princip ingen tillverkning av förbrukningsmateriel vilket ger ett stort importberoende och en sårbarhet för hälso- och sjukvården.”

Risk- och förmågebedömning, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 2019: ”MSB:s samlade bedömning är att Sveriges förmåga att motstå och hantera kriser och krig är eftersatt.”

– Ja, jag vet inte riktigt hur jag ska svara. Det är klart att det finns rapporter, jag kan absolut inte överblicka de rapporter du nu nämner, hur gamla de är och exakt vad det står, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Socialminister Lena Hallengren har i en KU-utfrågning påpekat att det var kommunernas och regionernas ansvar att ha lager för skyddsutrustning och ”att det inte skulle räcka några veckor ens, jag tror inte att någon förutsåg det.”

Men i läkemedelsutredningen från 2013 uppger flera landsting att man är ”beroende av leveranser av läkemedel och förbrukningsmateriel flera gånger i veckan” samt att ”inget landsting gör någon planering för kommunernas behov”.

-Pettersson noterar att på område efter område har det och är stora brister som varit väl kända men regeringarna Reinfeldt och Löfven valde att satsa på invandring som förvärrar kriserna…

Lena Hallengren (S) Bild: Sveriges Radio

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “100-tals varningar om bristande beredskap, ända hade de ingen aning…

 • Maria

  Med tanke på att vi varken har någon militär att tala om, inga större bränslereserver eller livsmedelslager, inte heller IVA-platser i någon större omfattning osv… behöver vi nog inte oroa oss, det kommer vara över innan det hann starta på riktigt.
  Antar att det räcker med att skära av internationella transporter så sitter vi i skiten så att säga…

  Gilla

 • Anderssonskan

  Definitionen på en idiot lär vara ”en som gör samma sak om och om igen och förväntar sig ett nytt resultat”.
  Låter som ett typiskt sossebeteende .

  Gilla

 • folksam2010

  jag pratade med en kund Boendes på Gotland det var när regerinegn äntligen fattat att Gotland är sårbart man körde dit Stridsvagnar . men besättningen bodde på fastlandet?? Så man hade stridsvagnar men inga som kunde köra dom enligt denne Gotlänning man får väl hoppas det är fixat nu?

  Gilla

 • Roger P

  Vi får ta till genusvapnet ,det slår allt.

  Gilla

 • Brandy36

  Alla de skattepengar som vi betalat för en beredskap har regeringen omsatt i bidrag till import som inte vill integrera, men som regeringen säger ger vinst på sikt.

  Gilla

 • Fjölet

  Vi tillsätter säkert 1 eller flera utredningar om de utredningar som redan är gjorda och konstaterade, för vi kommer inte ihåg vad vi utredde när halva sverige brann och låna in utländsk hjälp
  eller pandemin Covid 19 det var regel i går kväll gääller inte idag nytt kommer unddr dagen så Löfven får bli TV kändis och svamla något nytt krystat med dubbla budskap till folket
  Excellent jobbat

  Gilla

 • Lellego

  Ansvars- och likhetsprincipen för beredskap ser bra ut på pappret. Är billig, men levererar inte när skiten träffar fläkten.

  Vänta nu inte på alla ”forskare” som dykt upp inom området Totalförsvar och beredskap. Börja bygg med det sunda förnuftet och de erfarenheter som finns kvar från tidigare. Ingen ”forskare” kommer på något bättre än det som tidigare var uppbyggt under ett halvt sekel.

  Just nu är det att kasta pengar i sjön att ”forska” på självklarheter. Det är lösningar vi behöver inte mer problematisering.

  Gilla

 • grebom5

  Alla som läser dessa sidor hos Pettersson vet väl nu att den Regering vi har är absolut oförmögen att leda vårt land, eller hur?
  Risken är ändock stor att samme man som nu leder får med sig makthungriga partier liksom c, v, möjligen mp (förhoppningsvis når de ej 4%)
  Samtidigt som den borgerliga sidan ej kan acceptera SD som fullgod partner så har vi samma svaga Regering återigen.

  Även om M tillsammans med KD och L blir en minoritetsregering hjälper det föga eftersom U. K inte är byxad att leda annat än en cykel.

  Gillad av 1 person

 • Lellego

  Jaa, vad fan får man för pengarna?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: