Samma misstag under sommarens skogsbränder som under branden 2014 trots 26 utredningar


MYNDIGHETSSVERIGE. Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 där släckningsarbete och samarbeten fungerade mindre bra liksom det kom fram att utrustningen var undermålig tillsattes utredningar, inte en, två eller tre. Det blev hela 26 stycken som talade om samma sak, brist på samarbete och dålig utrusning

I somras rasade det flera stora bränder i vårt land och lärdomen från dem är att aktörerna inte reagerade tillräckligt snabbt, inte samarbetade riktigt och att det är brister i utrustningen.

2014 diskuterades om vi skulle skaffa brandbekämpningsplan eller helikoptrar, hur myndigheter ska kunna samarbeta på bästa sätt osv.

2019 diskuteras samma sak. Utredningen om sommarens skogsbränder visar att insatserna på många plan gjordes på ett bra sätt, men det har framkommit flera brister. Det konstaterade regeringens utredare Jan-Åke Björklund, när han i dag lämnade över slutbetänkandet till regeringen.

Inrikesminister Mikael Damberg säger att regeringen kommer att prioritera beredningen av frågan. – Min avsikt är att nästa vecka skicka ut det här på remiss, för att så snabbt som möjligt komma igång med lagförslag till Sveriges riksdag.

– Pettersson är orolig, det är samma regeringen som tagit han dom de 26 utredningarna från skogsbranden 2014. 

Det är ett systemfel i Sverige. Inte bara när det gäller brandbekämpning utan i hela myndighets-Sverige. Polis, sjukvård, skola, allt. Pengar måste finnas i landet med bland världens högsta skatter, det är något annat…

Jag tänker på Axel Oxenstierna som renodlade funktioner och ansvar, så att var och en hade ansvar för sin del av styrelsen av riket – och kunde ställas till svars om något gick fel.

Rikskanslern upptäckte att adeln, som på den tiden bestod av c:a 500 män, inte räckte till för att bemanna kollegierna. Adelsynglingarna var för få, för lata och för dumma. Begåvade bondsöner och driftiga drängar fick chansen att utbilda sig och bli statliga tjänstemän.

Då kom han vår tid vår tid ganska nära. Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar 1634 borde gälla än idag: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

Idag har vi en ny sorts adel, de ordnar utredningar och avgångsvederlag åt varandra…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “Samma misstag under sommarens skogsbränder som under branden 2014 trots 26 utredningar

 • S Eriksson

  Utredningar som inte har för avsikt att mynna ut i något annat än sanden, mest för att förhala och vinna tid.
  Rekommenderar varmt? Brandvakten bok av Sven Olov Karlsson , handlar om förra branden.

  Gilla

 • SVENSK

  Orsaken till varför bränderna startat är inte utredd, det gjordes ju vid ”Västmanlandsbranden”. Där man kom fram till att det var en gnista från en skogsmaskin. Vissa av bränderna tros ha startat av blixtnedslag.

  Jag har hört att ett stort antal ”nyanlända” och dylikt finns i skogarna och röjer mm. Väldigt många av dem röker……….och eldar…….. men jag vet inte!

  Gilla

 • SVENSK

  Dessutom var och är många ”adelsungar” utan att veta om det, på mödernets sida, vilket inte räknas (bestäms av riddarhuset). Men genetiskt så är det lika ärftligt på mödernets sida. Oxenstierna var en mycket intelligent och presigelös man.

  Gilla

 • Thirsten Schütte

  Har haft både Västmanlandsbranden 2014 och dussintals anlagda bränder i vår trakt utanför Sala i fjol in på skinnet (vårt hus innanför polisavspärrningarna vid ett tillfälle) och vill gärna slippa denne oro somrarna som kommer…

  Gilla

 • Zero8

  Hur många har blivit försöjda med alla utredningar till ingen nytta och framför allt ingen behöver ta ansvar för denna penning förstörelse

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå de som kopplar skogsbränder till klimatpolitik……

  ”Vad bränderna visar är att skogar faktiskt brinner när förhållandena är de rätta. Detta är givetvis inget nytt och forskningen har visat att det med stor sannolikhet brann avsevärt större arealer längre tillbaka i tiden.

  Skattningarna ligger på att cirka 1% av skogslandskapet årligen brann om vi går tillbaka till tiderna före år 1800. Det vill säga årligen 10 gånger mer än vad som brunnit i år! ”

  https://www.st.nu/artikel/debatt/professorn-en-aspekt-har-vi-missat-skogsbrander-ar-inte-onaturliga

  Gilla

 • Tore

  När feminism står högst på dagordningen fungerar inte dom viktiga faktorerna.

  Gilla

 • Greger

  Det blir väl så här när en sak ständigt har högsta prioritet.
  Vi har för många aktivister i regeringen.

  Gillad av 1 person

 • Lellegoo

  Det är helt rätt. Det är färre och färre myndigheter som fungerar som de skall. X:et Eriksson skall trots UG ha en eloge för hon har i alla fall kvar lite förnuft och verkar ha fattat galoppen. Hon agerar. Problemet är dock att hon har en halvbackslinje av chefer som inte kan ett enda dugg om verksamheten. Hon har själv sprungit i fällan och rekryterat välutbildade civilare som inte har en susning om vilken verksamhet de skall styra.

  Anledningen till att myndigheter fungerar sämre och sämre är att politikerna väljer svaga chefer som saknar integritet. Dessa generaldirektörer har inte förstått spelet att de alltid kommer att sitta med svarte petter oavsett vad de gör. Det är de som tror sig att vara politikerna till lags, blir ytterst förvånade när skiten träffar fläkten och står där fullständigt avklädda i stormen.

  Detta system infördes av av calle bildt regeringen och prövades bl a av försvarsminister anders björk. (obs små bokstäver för alla. Då ville departementet ha mer inofficiella föredragningar av myndigheten. Så lite som möjligt skulle skrivas på papper (i normalt tal kallat skrivelser). På det sättet undvek man spårbarhet och samtidigt ökade graden av rent ministerstyre.

  Tolgfors och Reinfeldtministären fulländade detta koncept så till den milda grad att det inledningsvis gick ut ”uppdrag” som var så intetsägande att knappt kunde kallas ett utkast. Herrar officerare var begeistrade över att ”få tala med” departementet. Genom de successiva inofficiella dragningarna anpassades sedan regeringsuppdraget successivt för att ge det svar ministern önskade. Uppdraget var sålunda slutformulerat i den stund svaret var klart.

  Så kära generaldirektörer. Sitt inte och snacka inofficiellt med politikerna som styr. Begär ett klart och tydligt uppdrag. Sköt all korrespondens med maximal formalia. Att skall nedtecknas och dokumenteras i officiella dokument. Annars sitter ni i skiten. Politikerna har väldigt lätt för att glömma när det passar. Och hjälper inte det hemförlovar de statssekreterare som får bära hundhuvudet ett litet tag.

  Följer ni generaldirektörer inte formalian är ni rökta. Socialstyrelsen, Transportstyrelsen och nu Svenska kraftnät. är bara några exempel på generaldirektörer som inte fattat någonting. De trodde de satt ”säkert” om de krökte rygg.

  Så det är rätt att de fick gå. De föll på eget grepp (eller så var de naiva och så bländade av sin höga position.) Sådana generaldirektörer skall vi inte ha,

  Gillad av 1 person

 • Autodidakt

  Det finns väl inte längre en enda myndighet som fungerar som den ska, alla problem göms och glöms i utredningar. 68-vänsterns intåg inom politiken, landsting, kommuner och myndigheter, med dess svågerpolitik har varit förödande för landet. Varför har EU´s tredje största land med en enorm skogsareal inte några brandbekämpningsplan?, det borde man haft för minst tjugo år sedan. Men det största problemet vi har är varför folket röstar på dessa svagbegåvade stollar i rosenbad. Sverige behöver en enorm rensning av media, domstolar, politiskt tillsatta chefer mm. så folket kan börja vakna, men tyvärr så verkar vi för varje år gå än mer åt fel håll.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: