Mikolaj Kowalew döms till 13 år för knivmord på Joakim Forsberg

BROTT & STRAFF. Mikolaj Kowalew gick till knivangrepp mot tvåbarnspappan Joakim Forsberg, 45, vid en bankomat – samtidigt som han var på rymmen från rättspsyk. Nu döms han till 13 års fängelse för mordet.

Mikolaj Kowalew har polsk pappa och thailändsk mamma Foto: Polisen

Hans aggressiva och upprörda sinnesstämning vid dådet, tillsammans med våldets karaktär, gör att det är ställt utom rimligt tvivel att han var likgiltig inför att målsäganden skulle dö, skriver tingsrätten om domen.

45-årige Joakim Forsberg knivhöggs till döds vid en bankomat i Rissne 2 januari i år.

Kort därefter kunde en 19-årig man på rymmen från rättspsyk gripas.

Mikolaj Kowalew som hunnit fylla 20, avtjänade vid tiden ett straff för mordet på 17-årige Mahmoud Alizade, men rymde under en promenad med personal från den rättspsykiatriska anläggningen Helix.

”Mot bakgrund av våldets karaktär och 19-åringens aggressiva och upprörda sinnesstämning vid gärningen är det ställt utom rimligt tvivel att han också varit likgiltig inför att målsäganden skulle dö.”, skriver Solna tingsrätt i ett pressmeddelande.

-Pettersson säger att Sverige är fantastiskt. Straffvärdet för den samlade brottsligheten uppgår till fängelse i 17 år. Brotten begicks någon månad innan mannen skulle fylla 20 år och hänsyn ska tas till hans ålder. Det straff som därför kan mätas ut blir 13 års fängelse skriver tingsrätten. Herr Kowalew får alltså 4 års rabatt trots att det är hans andra mord!

Joakim Forsberg. Bild: Reklamprofessorn

TIDIGARE 2021-04-13. Inga misstag gjorda när mördare rymmer och mördar igen

BROTTSLIGHET. I går skrev vi om att Mikolaj Kowalew åtalades för knivmord på Joakim Forsberg, 45, vid en bankomat i Sundbyberg den 2 januari i år. Kowalew var på rymmen från rättspsykiatrin. Han sprang ifrån personalen i samband med en planerad utevistelse den 12 december förra året. Mikolaj var inlåst efter att 2018 ha mördat en ”ensamkommande afghan” med en kökskniv i ett bibliotek på ett gymnasium i Enskede.

Nu har Region Stockholm gjort en internutredning över hur Mikolaj Kowalew kunde rymma på en bevakad permission i december.

I rapporten konstaterar regionen att alla rutiner följdes och att det inte fanns några tecken på att 19-åringens mående försämrats eller att han planerade att rymma.

– Det korta svaret är att det inte går att undvika alla sådana här situationer Det enda alternativet är att låsa in människor helt och hållet, men så jobbar vi inte, säger chefsöverläkare Ola Broström.

-Pettersson konstaterar att i Sverige är det tydligen ingens fel att psykiskt instabila mördare tillåts mörda igen. Undrar om Joakim Forsbergs fru/flickvän och deras två små barn är nöjda med det beskedet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Mikolaj Kowalew döms till 13 år för knivmord på Joakim Forsberg

  1. Wallner på DN fick bara några månader för sitt knivmord,
    men han tillhör ju en skyddad grupp.

  2. Klinikledningen där han ”vårdades” borde dömas för medhjälp. Oansvarig att han bara kunde pipa iväg utan att man ens försökte hindra honom.

  3. Inte så långt straff och ute efter 8 eller 9 år.
    Mord och dråp, där behöver nog straffen ökas.

  4. Bara i Sverige, sjuka land.

    Rabatt?

    Den enda rabatt som han skulle kunna göra nytta i är som matjord till rosor.

  5. ”Hänsyn ska tas till hans ålder” sägs det. Tyvärr tas ingen hänsyn till allmänhetens skador och risker. För vem är de här straffrabatterna konstruerade kan jag undra. Hur kan Morgan Johansson påstå att det är liten risk att oskyldiga drabbas och vara nöjd med det? Som sagt var, familjen till den mördade är nog inte nöjda. Det ska naturligtvis vara påslag 10 år på straffet andra gången. Skadestånd 5 miljoner, som staten lägger ut och sedan får utkräva av mördaren i efterhand. Han skulle varit inlåst. Utvisning när det finns möjlighet förstås.

Kommentera