Temperaturerna i Antarktis har varit väldigt stabila i 40 år

MEDIA & KLIMAT. Sedan slutet av 1960-talet har forskare från Norge mätt havsströmmar och temperaturer i Antarktis. Resultaten är överraskande. Oceanograf och seniorforskare vid NORCE, Svein Østerhus har i flera decennier bränt för vad som händer i Antarktis, rapporterar norska TV2.

Foto av Pixabay Pexels.com

Svein Østerhus har just återvänt från sin femtonde resa. Han är en av dem i landet som har varit i Antarktis flest gånger. Norge har varit världsledande och först ut när det gäller långvariga mätningar i Antarktis.

Sedan slutet av 1960-talet har forskarsamhället i Bergen placerat många instrument som mäter både temperaturer, havsströmmar och salthalt i havet och under isen på sydpolen.

Nu har du bra resultat från 1980 till idag, och mätningarna under de senaste 40 åren är förmodligen förvånande för många.

På vissa områden ser vi stark smältning, men i det område vi fokuserar på och som vi tycker är några av de viktigaste områdena att studera är det mycket stabilt, säger Østerhus.

Du pratar lite mot dommedagsprofetior nu? Ja, och jag hoppas att jag har rätt, men vi kan inte ta det för givet, säger forskaren.

Klimatmodellerna visar att något kommer att hända i de områden vi mäter, men hittills har vi inte sett några betydande förändringar. Iskanten vi studerar har inte blivit tunnare, tvärtom, säger Østerhus.

Många pratar om att Antarktis smälter, har de fel? Det är sant att det i vissa områden smälter is. I norr smälter havsisen. Det gör det också på Grönland och i delar av Antarktis, men vad som verkligen betyder något när det gäller stigande havsnivåer, ja, lyckligtvis händer mycket lite där, påpekar forskaren.

Läs vidare på norska TV2…

-Pettersson säger att detta kommer vi aldrig att få se och höra om på SVT…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Temperaturerna i Antarktis har varit väldigt stabila i 40 år

 1. Oavsett vilket, vad ska människan göra åt det? Om isen växer, vad ska vi göra åt det? Om isen smälter, vad ska vi göra åt det? Att komma med rapporter åt antingen ena eller andra hållet spelar ingen som helst roll för det finns ingen som har någon lösning på ”problemet” iaf. Klimataktivister säger att man ska vara orolig för isen smälter. Orolig… varför?
  Jag är hellre orolig för molntäcket som syns på himlen, det bringar troligen mer regn och mina växter vill ha lite sol nu. 😉

  • Det bästa vore om människor gick tillbaka till att INTE bygga hus vid stränder och vattendrag. Historiskt så byggdes hus oftast på höjder för att slippa översvämningsproblem men idag ska alla bo nere vid vattnet.
   När vattnet sen kommer klagar man om global uppvärmning.

   • Historiskt? Tja, vikingarna byggde städer vid vattnet. Så hur långt tillbaka i historian pratar du om?

 2. Antarktis havsis tillväxt är på klar uppgång. Vilket klart har noterats under de senaste åren, jämfört med 2017.

  Runt Antarktis växer varje vinter en stor havsis till, som till ytan blir större än den vid Arktis. Det betyder en utbredning av cirka 18.5 miljoner kvadratkilometer is. Vilken uppmäts i slutet, av södra halvklotets vinterperiod, som inträffar i september.

  Antarktis är en isolerad kontinent, täckt av en upp till 4.5 kilometer tjock inlandsis. Inlandsisen innehåller omkring 90 procent av all världens is och cirka 75 procent av jordens sötvattenreserver. Antarktis är större än Europa och nästan som två Australien till ytan.

  Efter att i år, nått sin säsongsbetonade minimiutvidgning den 21 februari. Klättrade Antarktis havsisutvidgning snabbt och passerade den långsiktiga genomsnittliga dagliga omfattningen den 1 mars. Tillväxttakten var mycket snabb, mellan 25 februari och 8 mars, då expanderade den med över en miljon kvadratkilometer under 12-dagarsperioden.

  Detta är den snabbaste expansionen under det fyra decennier (40 år) långa rekordet för havsisens utökning, för den här tiden på året, och orsakades av en snabb åter frysning av västra Amundsenhavet och östra Rosshavet.

  I Antarktis mitt blir det aldrig plusgrader och värmerekordet vid Amundsen-Scott basen, mitt på sydpolen, är endast −13 °C. Årsmedeltemperaturen längst ut på den Antarktiska halvön, är jämförbar med den på Svalbard.

  Det är alltid där, media hittar sina rekordgrader i sin ”klimatrapportering”.

  Fast man rapporterar aldrig om den havsistillväxt som nu har pågått i flera år. Vilket är lite underligt. Fast egentligen inte. Vi vet ju hur svensk agenda media fungerar.

  Här en interaktiv karta över havsisens utveckling runt Antarktis.

  Går tillbaks till 1979. Du kan jämföra och lägga in olika år själv. Klicka bara in på blå ruta, ”Antartic”. Så kan du se och jämföra..

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

Kommentera