Högsta domstolen prövar inte Encrobevisning


LAG & RÄTT. Högsta domstolen (HD) meddelar inte prövningstillstånd till en man som överklagat en hovrättsdom med hänvisning till att material från Encrochat bör vara otillåtet. Den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat har enligt polis använts av kriminella över hela Europa, däribland Sverige. Sedan fransk polis lyckades knäcka tjänsten och ta del av kommunikationen har en rad stora åtal i Sverige väckts grundat på materialet. Även flera domar har hunnit meddelas.

Högsta domstolen Wikipedia

I flera av Encromålen har dock försvarsadvokater uttryckt kritik mot användningen av materialet, då man menar att det inte bör tillåtas som bevis i domstol, bland annat med anledning av oklarheter kring hur fransk polis fick tillgång till chattarna.

Att frågan nu nådde HD beror på att en man som dömts i hovrätten för bland annat grovt narkotikabrott, vilket delvis baserades på Encro-bevisning, hade valt att överklaga. Försvarets argument var att bevismaterialet från Encrochat var otillåtet då det har inhämtats på ett sätt som strider mot såväl nationell som internationell rätt.

Högsta domstolen har nu beslutat att inte meddela prövningstillstånd för mannen.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, står det i beslutet.

Riksåklagare Petra Lundh har tidigare i en skrivelse till HD uttryckt att det inte är nödvändigt för domstolen att uttala sig i frågan om Encrochats vara eller icke vara i svenska domstolar.

”Det finns ett stort antal beslut från svenska domstolar där Encrochat-bevisning har tillåtits, bland dessa flera hovrättsbeslut. I inget fall har bevisningen avvisats. Hovrätterna har också i flera fall lagt Encrochat-bevisning till grund för fällande domar. Rättsläget är enligt min uppfattning klart”, sade hon i ett pressmeddelande i samband med skrivelsen till HD.

För att ett mål ska tas upp i Högsta domstolen, den sista instansen av de allmänna domstolarna, krävs prövningstillstånd. Huvudregeln är att HD bara ger prövningstillstånd om domen eller beslutet kan blir prejudicerande, alltså att målet kan få betydelse för hur tingsrätter och hovrätter ska döma i liknande mål.
Målet kan också prövas om det finns synnerliga skäl till det, som att det förekommit ett grovt fel i handläggningen av målet i hovrätten, som har påverkat utgången. Ett synnerligt skäl kan också vara att hovrätten tillämpat fel lag.

Sveriges Radio

-Pettersson säger att det är någon som går åt rätt håll…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “Högsta domstolen prövar inte Encrobevisning

 • Argus

  Det finns en princip som säger att lagstiftningen som gäller i ett land gäller också i andra länder med få undantag. Om den franska polisen kommit över information i överensstämmelse med fransk lag gäller bevisningen också i Sverige. Vad jag känner till så har inte någon fransk domstol undanröjt något av de bevis som fransk polis har lagt fram och då ska inte svenska domstolar överpröva det.

  Sedan anser jag att den importerade brottsligheten med sina likaväl importerade advokater är ett stort problem. Om en i tingsrätten fälld brottsling väljer att av rent okynne överklaga tingsrättens fällande dom ska inte hovrätten putsa något på tingsrättens dom och fastställer hovrätten i huvudsak tingsrättens dom ska inte staten, det vill säga hederliga svenskar, stå för advokatkostnaden. Det sistnämnda skulle nog i hög utsträckning minska hovrätternas arbetsbörda då de kriminella oftast saknar utmätbara tillgångar och advokaterna ogärna arbetar gratis.

  Gilla

  • Fjodor

   I Sverige gäller alla bevis oavsett hur de kommit fram. Tex om någon brutit sig in i en bostad och stulit bevis gäller de fortfarande i svensk domstol. Vi har inga regler för det som tex i USA.

   Gilla

 • Peter de Mander

  För en gångs skull ett vettigt beslut

  Gilla

 • dv

  Hört talas om något som heter yttrandefrihet?

  Gilla

 • Nils Dacke

  Hade HD sagt nej till att använda denna typ av bevisning så hade det varit en direkt inbjudan till den importerade nyadeln att ” var så god gör vad ni önskar i samhället och vi står bakom er”.

  Gilla

  • Roger P

   Får dom hålla på att leta hål lagen några år till så räcker det att meddelandet har några felstavade ord så räcker inte bevisen till åtal.

   Personen kan ju ha menat något annat i texten, åtalet ogillas?
   Hilda å Ruben.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: