Ökad försäljning av Fairtrade-varor gynnar LO och Kyrkan men inte fattiga bönder

KORRUPTION. Efterfrågan på Fairtrade-märkta varor ökade med 11 procent förra året och 10 procent året innan. Den sammanlagda försäljningen landade på omkring 5 miljarder kronor, bland annat tack vare en stor efterfrågan på choklad.

– Nu hoppas vi att den trenden håller i sig. Under våren har priset på kakao rasat i Elfenbenskusten, vilket ökar risken för ekonomisk utsatthet och barnarbete, säger Cecilia Ceder, vd för Fairtrade Sverige.

I dagsläget finns det omkring 2800 Fairtrade-märkta produkter på den svenska marknaden. Märkningen innebär att varan ska vara producerad med hänsyn till sociala, ekonomiska och miljömässiga krav.

Fairtrade Sveriges försäljningsstatistik visar att exempelvis var sjätte banan och varannan ros som säljs i landet numera bär organisationens internationella märkning, som tagits fram för att gynna socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar produktion.

Den snabbast växande produktgruppen är kläder och textilier i bomull där den certifierade försäljningsdelen ökade i fjol med 67 procent jämfört med året innan.

Under 2019 köpte konsumenter Fairtrade-märkta produkter i Sverige för närmare fyra och en halv miljard kronor vilket alltså är ungefär 10 procent mer än under 2018.

-Pettersson menar att detta är korruption på hög nivå. Kyrkan och LO äger Fairtrade gemensamt, och de lobbar för att kommuner och landsting ska köpa Fairtrade-märkta varor vilket blir en kassako för dem och dyrt för skattebetalarna.

Hur kan kommunledningarna motivera att kommunala äldreboenden ska tvingas till besparingar samtidigt som kommunen bekostar avtal med Fairtrade-industrin?

Ett stort problem är att Fairtrade försvårar för de allra fattigaste och för dem som är längst från världshandels allfarvägar. Bara tanken på ett slags certifieringssystem för att enkla bönder och familjeföretag ska behöva gynna LO och Svenska kyrkan är motbjudande.

Ser ni något Fairtrade-märkt, köp en annan vara!

10 Reasons Fair-Trade Coffee Doesn’t Work”.

”Fair Trade and Free Entry: Can a Disequilibrium Market Serve as a Development Tool?”

***

TIDIGARE 2019-10-03. Fairtrade, Rättvisemärkt och halal-märkning är dyrt för skattebetalarna

SKATTER. Skellefteå kommun har sagt upp sitt avtal med Fairtrade, en produktmärkning som ägs av bland annat LO och räknar med att spara en miljon av skattebetalarnas pengar på att sluta opinionsbilda för LO-ägda Fairtrade. 

-Pettersson säger att tänk om kommunerna skulle sluta slösa så slapp de spara på de gamla.

Läs mer Skattebetalarna.se…

TIDIGARE 2019-11-06. Fairtrade är lönsamt för LO och Svenska kyrkan men inte för fattiga arbetare

RÄTTVISA/EKONOMI. I fjol stod Linköping värd för Fair Trade Forum, där nätverkande rättviseaktivister och representanter från landets övriga fackligt-kyrkliga certifierade kommuner strålande samman för att konferera på temat ”Hållbar livsstil”.

Fairtrade garanterar att de gynnar LO och Svenska Kyrkan

Deltagarna hade säkert en trevlig och givande upplevelse på skattebetalarnas bekostnad. Men det är inte gratis. I juni släppte Skattebetalarnas förening en rapport som försiktigt kalkylerade den sammantagna notan för kommunernas Fairtrade-engagemang till minst 156,2 miljoner kronor under 2017.

Slöseriombudsmannen

-Pettersson har skrivit många gånger om Fairtrade, de som tjänar på denna certifiering är LO och Svenska Kyrkan, inte arbetarna i utvecklingsländerna.

***

TIDIGARE 2018-06-26. ”Fairtrade” är något helt annat, nämligen slöseri och mygel

FAIRTRADE. LO och Svenska kyrkan äger Fairtrade, det som tidigare var känt som Rättvisemärkt. Fairtrade är ett aktiebolag som TAR ALL INTÄKTER och EN FÖRENING SOM KRÄVER BIDRAG av Sveriges skattebetalare för att opinionsbilda.

Vinsterna från licenserna ackumuleras i aktiebolaget och föreningen söker nya skattebidrag varje år. På så sätt får skattebetalarna betala för LO:s opinionsbildning medan deras aktiebolag får behålla alla intäkter. Läs mer här…

Den enfaldige, som jag, trodde för många år sedan att Fairtrade var för att visa att säljare i de fattiga länderna fick en ”fair” deal. Det är dock något helt annat, och de allra fattigaste har inte råd att vara med och betala licenser till LO och kyrkan. Regeringen ger bidrag till LO som ger bidrag till regeringen (S). Snacka om skit, nästan kriminellt, att grundlura folk – Inget mer Fairtrade.

Konsumtionen av Fairtrade-märkta produkter har exploderat de senaste tio åren. Försäljningen har ökat med nästan 850 procent mellan 2006- 2016 och mer än åttafaldigats. År 2016 uppgick försäljningen till 3,2 miljarder kronor. En anledning till att försäljningen av Fairtrade ökar är att det offentliga köper in allt mer Fairtrade, trots att effekterna av märkningen är minst sagt omtvistade. För tio år sedan var 15 kommuner Fairtradediplomerade, idag är 67 kommuner och tre regioner diplomerade. Halva Sveriges befolkning bor numera i en kommun som är diplomerad av Fairtrade.

Slöseriombudsmannen har ställt frågor till de Fairtrade-diplomerade kommunerna och regionerna hur mycket de köper Fairtrademärkta produkter för varje år, hur mycket de spenderar på opinionsbildning för Fairtrade, vilket år de blivit diplomerade och varför de valt att bli diplomerade. Sammanlagt uppskattar vi att kommunerna haft kostnader för sitt engagemang för Fairtrade motsvarande 156,2 miljoner kronor under 2017. Det är en låg uppskattning av kostnaden för Fairtrade, sannolikt är varje del av kommunernas Fairtrade-arbete underskattad med undantag av kostnaden för diplomering som beror på kommunens storlek och är tydligt redovisad av Fairtrade Sverige. Utöver det får Fairtrade bidrag från det offentliga på ungefär 3,5 miljon varje år.

LO, Svenska Kyrkan, Socialdemokraterna, ni fattar sammanhanget.

Rapporten finns HÄR.

Maria Ludvigsson skriver om rapporten på Svenska Dagbladets ledarsida HÄR.

Chefen för Slöseriombudsmannen, Johan Gustafsson, skriver i Dagens Samhälle här och här.

***

TIDIGARE 2016-08-01. Det värsta märket saknas – Halal, det som smakar terror

ISLAM. Expressens ledarredaktion tar idag upp märkeshysterin kring alla produkter vi köper. Det är ekologiskt, Rättvisemärkt, Svanen, EU-blomman, Svenskt sigill, svenska flaggor, Bra miljöval, Krav, organiskt och närproducerat och en massa fler. 

Alla dessa märkningar har en sak gemensamt, de kostar pengar att använda och produkterna blir dyrare.

Ett exempel är kravmärkningen, där små lokala odlare knappast kan vara med av ekonomiska skäl. Så märkningen i sig gynnar stordrift. I föreningen Krav ingår alla matjättarna liksom Förbundet Organisk Biologisk Odling och Fältbiologerna. Krav, som står för ekologiskt och mot genmodifierade grödor, har 28 anställda. Man plockade in 42 miljoner i fjol på licensavgifter.

Statliga Svanen är ett påhitt av Nordiska rådet och omfattar fler varugrupper och även tjänster. De är 56 anställda och har en omsättning på 55 miljoner kronor, men det blev en förlust med tre miljoner som skattebetalarna får stå för. Men de har mycket att göra för de ska prångla ut EU:s blomma också.

Rättvisemärkt, heter numera Fairtrade, och det låter sympatiskt, när du som konsument väljer Fairtrade-produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, osv.

Skitbra, det kan man betala lite extra för tycker jag och många med mig tills man tittar vilka som ligger bakom. Det är LO och Svenska Kyrkan, LO som bland mycket annat sponsrar en blogg, Inte Rasist men idiot, som har till enda uppgift att förfölja Sverigedemokrater och inte tillåter några kommentarer. Svenska Kyrkan tycker som ni vet att det är viktigare att försvara islams utbredningen än massmorden på kristna i Mellanöstern.

Ordförande i Fairtrade, och där sprack alla illusioner om rättvisa, är Wanja Lundby-Wedin, före detta LO-ordförande som varit med på bloggen en hel del för sitt sätt att praktisera ”rättvisa” och givetvis får Fairtrade statsbidrag.

Nåväl, märkeshysterin är omfattande men Expressens ledarredaktion glömmer det värsta märket av dem alla.

Halal – en smak av terror

”Akta dig! Halalmat finansierar terrorister.” Klistermärken med denna slogan såldes i juli 2013 av en kandidat från ett politiskt parti i Australien. Det fördömdes givetvis av landets mångkulturella elit som ett groteskt sätt som syftar till att sprida hat.

Vad etiketten säger är att företag som betalar för halal-certifiering betalar halal-skatt och de organisationer som genomför halal-certifiering kontrolleras av islamister.

Rituell slakt är slakt av djur för livsmedel efter religiösa föreskrifter. Den muslimska metoden att producera halal (”lagligt” eller ”tillåtet”) kött består av skära av halsen på fullt medvetna djur medan namnet på Allah yttras och sedan låta djuren förblöda till döds.

Lagar i västliga länder kräver i allmänhet att djur bedövas innan slakt.

I Storbritannien serveras och säljs halalkött rutinmässigt till icke-muslimer som inte ens vet att de äter det. Skolor, sjukhus, hundratals restauranger och pubar, idrottsarenor som Wembley stadion och kapplöpningsbanan Ascot, alla de stora livsmedelskedjorna – ingen utesluten – snabbmat och pizzakedjor har dragits in i vad som kommersiellt måste se ut som en win-win situation för dem: muslimer klagar och kräver halal, icke-muslimer klagar inte, de anpassar sig och tolererar. Särskilt om de inte är informerade och maten inte är ordentligt märkt.

När fläsk eller annan icke-halal mat upptäckts i skolans menyer, som regelbundet händer, orsakar det stora protester och rubriker. Maten tas omedelbart bort och de ansvariga straffas men det är nästan omöjligt att få bort halal kött-som icke-muslimer inte vill äta från skolor. I ett växande antal skolor är halalmat det enda som serveras.

Vad som händer är att vi i väst upplever islamisering i stor skala fast vi är knappt medvetna om det. Ett stort antal människor tvingas leva efter sharialagar vare sig de vill det eller inte.

Det pågår en öppen kampanj av de islamiska matorganen att integrera halal i mainstream marknaden och att utvidga det till icke-muslimer. World Halal Forum håller årliga konferenser arbetar för att integrera halal i Europa…

Spridningen av halal är en del av det islamiska uppdraget att islamisera icke-muslimska samhällen. Införandet av sharia praxis på icke-muslimer kan tolkas som en handling av islamisk överhöghet.

Att det är en fråga om överlägsenhet och ekonomisk vinst och inte en religiös övertygelse visas av det faktum att Islam uttryckligen undantar troende från skyldigheten att äta halal-mat om ingen annan mat är tillgängliga: Allah ha bara förbjudit icke halal när det finns halal alltså nöden har ingen lag. Om man är tvingad av nödvändighet, utan avsiktlig olydnad, eller gränsöverskridande grund begränsar,-då är han utan skuld. För Allah är ofta förlåtande Barmhärtigast. Koranen (002:173)

Om kvinnor i hijab och burka är den synliga representationen av den muslimska närvaron i väst, är halal en synlig symbol för muslimsk överhöghet.

Vi bevittnar ett muslimskt övertagande av en ökande andel av livsmedelsindustrin och andra branscher, med konsekvenser på arbetsmarknaden i Storbritannien, en nation med en hög nivå av arbetslöshet, särskilt bland unga. Halalprodukter inkluderar inte bara kött, utan också en lång lista med varor – från påskägg till kattmat – kosmetika, toalettartiklar, läkemedel och andra produkter.

Det är en mångmiljarders industri och den växer.

Principen om ”zakat” i islamisk lag gör det obligatoriskt för alla muslimer att ge 2,5 % av sin inkomst till välgörenhet – naturligtvis bara till religionsfränder. Zakat måste fördelas mellan 8 kategorier av mottagare, varav en är jihadister som strider för Allah.

Enligt islamisk lag är det inte tillåtet för islamiska organisationer som tillhandahåller halal-certifiering att inte betala zakat, vilka enligt islamisk lag är obligatorisk för alla muslimer.

När du köper en av de många halal-certifierade produkterna som finns i våra västerländska länder, bidrar du mot din vetskap och troligen mot din vilja, indirekt till islamiska terrorister, mördare av kristna i Mellanöstern, al-Qaida-länkade grupper och så vidare. Köp halal och du är med och finansierar jihad mot väst.

Många islamiska ”välgörenhetsorganisationer” har kända kopplingar till terrorism och islamisk extremism. Islamic Relief Worldwide, IRW, består av femton biståndsorgan som officiellt syftar till att lindra lidandet för världens fattigaste människor men välgörenhet är en extremistisk organisation som arbetar med ett stort antal organisationer kopplade till terrorismen.

Dessa organisationer och grupper, har genom åren inkluderat Hamas och organ med anknytning till Hamas som Al Wafa och Al Tzalah, terrorister i Tjetjenien. Al-Qaida, den jemenitiska Al-Eslah organisationen, Muslimska brödraskapet grupper verksamma i olika europeiska länder och många fler.

Det gör IRW, som är en av världens största och mest inflytelserika muslimska välgörenhetsorganisationer, än farligare är att man har förvärvat legitimitet bland västerländska politiker och offentliga personer. Även arvtagare till den brittiska tronen Prince Charles har uttryckt stöd och uppträtt på IRW händelser. Men har man mycket lite granskning av IRW och dess grenar.

Sammanfattningsvis är halal på yta en form av djurplågeri, men halal är också ett avgörande område i konflikten mellan västvärlden och de som vill tvinga islam på oss. Det ger också muslimer kulturellt, ideologiskt, politiskt och sist men inte minst ekonomisk fördel på ett skrämmande sätt.

Alla halalprodukter kräver certifiering av en Muslimsk organisation och de ska ha betalt. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Ökad försäljning av Fairtrade-varor gynnar LO och Kyrkan men inte fattiga bönder

 1. Pettersson jag lyder. När jag ser någon Fairtrade-märkt, köper jag en annan vara!

 2. Samma bör man göra med alla dessa företag som marknadsför och stödjer landets undergång, med reklam bilder på trevliga invandrare, de lurar såna med mindre förstånd och godtrogna människor. Vanliga svenskar börjar försvinna från reklamen. Det tyder på en påverkans kampanj, för än större invandring.

 3. Allt båg med ”Bio-varor” o. ”Fairtrade” kan de sälja till MP-medlemmar och Gretas tiilskyndare !!
  Vi normala har fullt sjå att få ihop pengar till våra dagligvaror,p.g.a. att inflationen äter upp stora delar av pensionen/lönen….

 4. Har alltid anat att det är nån som tar hem vinsterna av dessa dyrare varor. Sen alla dumstrutar som tror att de gjort en god gärning så de kan stilla sitt samvete.

 5. Jag nobbar alltid Fair Trade, EKO, Bra Miljöval, Svanen, Krav och allt vad de heter. Jag vet att i toppen på varje sådant märke så sitter det en lobbyorganisation med väl betalda chefer som lever gott på att intäkter från mig för sin logga på varan

  ICA, COOP o s v borde också nobba redan i sortimentet. I stället sänka priset till oss kunder med det som nu skickas till lobbygrupperna.

  Det enda jag ser på och prioriterar är svenska flaggan för kött; därmed inte sagt att jag aldrig köper utländskt.

  Beträffande Fair Trade så har väl statsministerns hustru inflytande på hög nivå i kyrkan. Så då borde Stefan vid köksbordet kunna jobba för att att osund verksamhet avvecklas. Men ingen politiker törs ta i detta.

 6. Som jag sade till vår ICA-handlare,tar du in halalskiten i butiken
  så är det sluthandlat från oss och vi handlar för runt två hundra
  tusen om året till vår organisation,så än har det inte kommit in något.

 7. Har aldrig köpt FAIRTRADE-produkter Undviker alltid detta!!!!LO och Sv.KYRKAN –SKAMLIGT!!!!!!!!!!!

 8. I Toppen i Svenska kyrkan kan man finna en del läskiga typer
  som Antje Jackelen och andra muslim kramare som tror att
  det går att förena Islam med kristendom?? Lika korkat som
  att tro att det går att förena olja med vatten och tro att det
  kommer att bli en enhet?

  • Det går att förena olja med vatten.
   Då man kokar fett med lut så får man förtvålade fettsyror.
   Det kallas såpa eller tvål. Det vet du väl!
   Fast det behövs både kokning och lut.
   / T.

 9. Bra information, jag hade helt missat att det var dessa kålsupare som stod bakom, misstänkte mygel, men inte på så hög nivå som facket. Vill man gynna bönder så köper man Scan och Lantmännens eftersom dessa är ägda av Sveriges bönder. Arla är så mygelinfekterat att bönderna själva köper andra märken

 10. Trender, influencers reportrar farligt, ät inte gör inte.

  Men de verkliga hoten går man förbi utan kommentarer och råkar någon att ha kurage och gör det så blir denne någon nersablad och uthängd med ett otal invektiv om halsen.

  • Joo… står det att det är svenskt kött så köp det. Står det lantmännens logga på varan så köp det… Det finns något man kan lita på och det är att köpa så lokalt du kan. Äggförsäljning görs på vissa gårdar 😉 man behöver bara leta och engagera sig lite😊

 11. Apropå att Pettersson skriver: ”de som tjänar på denna certifiering är LO och Svenska Kyrkan, inte arbetarna i utvecklingsländerna”.

  Kyrkan och LO gynnas alltså, men inte fattiga bönder:
  ”Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog…”

  Svenska kyrkan har lyckats förvalta sina tillgångar väl och blivit allt rikare och förvaltade (år 2012) en förmögenheten på inte mindre än 74,3 miljarder kronor:
  https://www.ltz.se/artikel/kyrkan-har-makt-over-70-miljarder

  LO allt rikare på förvaltning av kapital. Med 3,3 miljarder i tillgångar är organisationen rikare än någonsin, (2017):
  https://arbetet.se/2017/09/01/lo-allt-rikare-pa-forvaltning-av-kapital/

  • Pålsjö!
   Ju mera pengar desto mindre kristenhet och vad gäller LO mindre intresse för arbetarnas väl.

 12. alla dess märkningar är rent bedrägeri . det spelar ingen roll vad det är för märkning svan svalan dett är symboler som man får köpa som levrantör vilket sen ger ett högre priser.

  ex när odlade räkor påstods förstöra mangoerträsk så var det då hemskt ..men lax odlarna har ju samma problem ..
  skilnaden var att lax odlarna betalade. men räkodlarna vägrade. problemet ör dessa miljömuppar som sprider så mycket falska fakta. och det finns ingen som vågar eller orkar granska påståendena

 13. Pettersson har helt rätt. Fairtrade motsvarar islams halal-certifieringar och är ett kommunistiskt sätt att beskatta gräsrötterna, samt samtidigt påtvinga gräsrotsbönder kommunism.

  Inte nog! I STORT ALLA DESSA OLIKA MÄRKNINGAR ÄR FÖRTÄCKT BESKATTNING AV KONSUMENTERNA (GRÄSRÖTTERNA) vilket i stort aldrig ger en sekin åt de bönder som påstås skall gynnas.

  KÖP OMÄRKTA PRODUKTER!

Kommentera