Fängslande kostnader för fångar

BROTTSLIGHET & SKATTER. Kriminalvården ska växa med 2.000 ordinarie platser de närmaste tio åren, varav 600 i häkte och 1.400 i anstalt. Bland annat ska två nya storanstalter uppföras, en i Trelleborg och en i östra Sverige. Nybyggnationer pågår eller planeras på en rad orter, till exempel på anstalterna Hall i Södertälje, Salberga i Sala, Västervik, Kumla, Tidaholm, Skänninge, Östragård i Vänersborg, Skogome i Göteborg, Rödjan i Mariestad, Sörbyn i Umeå, kvinno­anstalten Sagsjön i Lindome samt i Kristianstad där ett nytt stort häkte ska byggas. Det ska anställas tusentals poliser och polisanställda till år 2024, ändå har politiker och journalister i många påstått att brottsligheten minskar.

Antalet anmälda brott har ökat de senaste åren enligt Brottsförebyggande rådet. Men det som gör att otryggheten ökar mest är nog att antalet skjutningar ökar dramatiskt, även om de minskat de senast fyra månaderna, men morden ökar. Förra året sköts fem gånger fler till döds jämfört med för tolv år sedan. Ett dygn på ett vanligt fängelse kostar drygt 3600 kronor, det får du ett fint rum på Grand Hotel i Stockholm för.

Visserligen behöver våra anstalter en helt annat säkerhet än Grand, men allvarligt talat, är det rimligt?

Europarådet släppte för några år  sedan en jämförande studie över fängelserna i 47 europeiska länder. Och Sverige sticker ut rejält. Genomsnittskostnaden är ungefär 1000 kronor per dygn och i länder som Finland, Danmark, Tyskland och Island kostar en dag på kåken ungefär hälften av vad den kostar i Sverige.

Rehabilitering är bra påstår det, men är återfallsfrekvensen dubbelt så hög i Finland som efter den såkallade vården i Sverige? Jag skulle inte tro det.

En granskning av Riksrevisionen visar en brist på samordnade och effektiva insatser, trots att samhället satsar stora resurser på detta. Enligt Riksrevisionen har andelen dömda som återfaller i brott under lång tid legat på samma nivå. Av de som dömts till fängelse begår sju av tio nya brott inom tre år.

Nu byggs det nya häkten och fängelser på löpande band i landet och det verkar inte finnas några krav på att hålla igen kostnaderna, är det rimligt att en plats på anstalt kostar 3-4 miljoner att bygga?

Vi har privatiserat skola, vård och omsorg är det inte dags pröva med kriminalvården också? Eftersom en stor del av fångarna är utlänningar, kan de inte avtjäna sina straff hemma eller någon annanstans där det är billigare och på så sätt gottgöra något av sina synder?

-Pettersson säger att vi får inte glömma det som är värre än de ekonomiska kostnaderna, det mänskliga lidande dagens politik ställer till med är enormt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Fängslande kostnader för fångar

 1. Varför inte hyra ut fängelseplatser till exempelvis Ukraina, då hjälper vi ju också landet samt att det blir betydligt billigare för Sverige.

 2. Vi behöver INTE fler fängelseplatser. Vi behöver utvisa alla utlänningar som sitter i våra fängelser. Då finns det helt plötsligt gott om platser. Lägg dom pengarna på att rekrytera polischefer med lite stake och sparka alla kärringar inom polisledningen. Det är dom som hindrar polisen att ta i med hårdhandskarna. Här har vi problemet med svenska polisen. Tack vare idioter inom polisens högsta ledning är hela kåren förlamad. Dan eliasson var den som förstörde svensk polis med sin omorganisation. Märkligt att det finns så många idioter som är höga chefer inom olika förvaltningar. Kan det ha nåt samband med vår nuvarande regering…..???

 3. Kontakta div Östländer för $150/dag
  tar de gladeligen emot busarna. Som
  bonus tröttnar kanske några av dem ,
  och viker in på den smala vägen. Kanske.

 4. Vem tror ni kommer att fylla dessa fängelser? Det finns en stor skara samhällskritiska medborgare som försöker utnyttja sin rätt att tala fritt och att ha en åsikt. En som strider mot sittande regering och etablisemang.
  Det är dessa frihetstörstande människor som kommer att dömas för sina politiska åsikter.
  I dagläget är 20% av den Svenska befolkningen som är emot den sittande regimen och som kommer att göra allt inför valet 2022 att avsätta dessa politrucker och ta tillbaka vårt land.

 5. Anställa poliser? Som utbildats av Södertörn? Jippi! Då är det väl fittmössa o bomullsbatong nästa, vid sidan om genussamtal och halalkorv grillning.

 6. Det måste vara bättre att köpa platser in Lettland eller Ungern. Typiskt för Sverige är att desamma bidrar minst farkosts mest.

 7. Låt Danmark ta över häkten och anstalter, eller lägg ut det på entreprenad. Återigen undrar man vad statligt anställda fyller sin tid med. Kriminalvården hade enligt årsredovisningen för 2020 10295 årsarbetskrafter. 1 Oktober 2019 fanns 4834 intagna och 2088 häktade. Dvs ganska precis 1,5 personal per ”kund”.
  Danska Kriminalforsorgen hade 2020 4466 anställda (omräknat till dansk heltid vilket är 37 timmar/vecka) och i genomsnitt under 2020 4085 intagna eller häktade. Dvs ganska precis 1,1 personal per ”kund”.

 8. ”Eftersom en stor del av fångarna är utlänningar, kan de inte avtjäna sina straff hemma eller någon annanstans där det är billigare och på så sätt gottgöra något av sina synder. ”
  Det är precis vad problemet är både kostnadsmässigt och när det gäller överbeläggning .
  Orsak till problemet:
  Sedan länge i decennier, En systematiskt import av dysfunktionella primitiva individer som har brott i blodet. Fel invandringspolitik pga fel regering.
  Makthavarnas ovilja att överföra brottslingar till sina hemländer för avtjänade av straff .Exempelvis har vi en stor del zigenare från öststaterna som sitter häktade eller avtjänar straff på svenska häkten och anstalter. En del kan utan problem overföras till sina hemländer för avtjänade av straff då dessa är medborgare i EU länder som Rumänien eller Bulgarien. Men det finns Makthavare som motsätter sig detta pga…. lyssna o häpna…Rumänien kan inte erbjuda samma svensk standard till dessa ”människor ” i deras fängelser. Alltså den som har fegt våldsamt rånat en svensk 80 årig i rullator måste ha svensk komfort på kåken. Helt groteskt.
  Att lista ut vems fel det är behövs inte nämnas

 9. Finns det ingen som tänker på Steffes glädjekalkyl den att ”det blir lönande lite längre fram.”
  När byggnationen av en cell kostar 417000:- och är 10 kvm alltså 41700:- per kvm. Priset vad gäller bostäder är max 22500:- minimum enklare standard 17500:-
  Det borde gå att bygga billigare men ändå säkert, dessutom är kostnaden för att förvara fångar i Sverige på tok för högt, kostnaden är 2,74 gånger så högt som i Tyskland.
  Huvudregeln borde vara ju svårare brott desto sämre kvalitet på boendet och minimalt med mat samt mera hårt arbete.
  Och den gyllene regeln, att alla importer skall oavsett medborgarskap utvisas om brottet är våldtäkt, grov misshandel och mord bl. a.

 10. Finns det ingen som tänker på stackars Steffe och hans glädjekalkyl, att det blir lönsamt lite längre fram.
  När en cell kostar

 11. Ta bort TV , spelkonsoller, mobiler mm det är väll inte hotell rum med lekhörna??

 12. det optimala straffet måste ju vara att den dömda får personligen betala för tiden på anstalt. dåligt med cash? då blir det en vistelse i östeuropa 🙂

 13. Stoppas MIGRATIONEN så minskar brottsligheten och pengarna kan användas till bättre saker som höjd pension för de svenskar som byggt landet.

 14. Lagen om offentlig upphandling borde rimligtvis gälla även fängelseplatser inom Europa!

 15. Har man inte tagit till i underkant, man klarar inte av att placera
  brottslingarna idag, ändå borde ännu fler omfattas av fängelsestraff,
  och mitt i detta planerar man att kraftigt utöka invandringen? Det
  borde kanske byggas 6 nya fängelser för att få plats till Morgans
  Gunstlingar, han verkar närmast nöjd med att vi behöver nya
  fängelser, han borde beklaga det istället!

Kommentera