”Vi har ett våldsamt överuttag ur välfärdssystemen”

BIDRAG & SKATTER. Bakbundna myndigheter går till offensiv för att få möjlighet att stoppa välfärdsbrott för många miljarder varje år. ”Vi har ett våldsamt överuttag ur välfärdssystemen”, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Men i vågskålarna finns även känsliga frågor om integritet, rapporterar Dagens Industri, bakom betalvägg.

”När man läser att den ena handen inte vet vad den andra gör, så tar man sig för pannan, men här är det ju ännu värre. Här får den ena handen inte lov att veta vad den andra handen gör. Det är grundproblematiken”

Misstänkta och konstaterade bidragsbrott kommer i många skepnader och har varit ett tema i media under många års tid; En irakisk minister som under flera års tid fick barn- och bostadsbidrag trots att han inte bodde i Sverige. Brukarimport inom personlig assistans. Fusk med studiemedel, fakturafusk inom privat tandvård. Pensionsutbetalningar till personer som utvandrat, som fortsätter att betalas ut långt efter att de har dött.

”Välfärdssystemen är i högre grad än tidigare utsatta för mer avancerade upplägg”, skriver Försäkringskassan som särskilt pekar ut storskaliga och systematiska missbruk av identiteter.

Hur mycket bidragsfusk kostar samhället vet ingen. När delegationen för korrekta utbetalningar gjorde ett försök kom den fram till felaktiga utbetalningar motsvarande cirka 18 miljarder, men att det kunde handla om allt från 11 upp till 27 miljarder kronor om året.

Försöken att strama åt, öka kontrollen och samverka mellan myndigheter är många och i bland framgångsrika. Som när Försäkringskassan efter samarbete med Migrationsverket begärde tillbaka 460 Mkr i felaktigt utbetald assistansersättning.

Exemplen att fuska är många, vad värre är, Myndigheterna får inte samarbeta.

”En avsaknad av möjligheter till kontroller och nödvändig informationsöverföring från Migrationsverket har bland annat lett till felaktiga beslut, felaktiga utbetalningar, resursförluster för myndigheten och rättsförluster för enskilda”, skriver Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar till regeringen.

Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket, är bekymrad över att sekretesslagen hindrar myndigheter från att stoppa fusk. ”Vi har ett våldsamt överuttag ur välfärdssystemen”, säger Ribbenvik.  

”När man läser att den ena handen inte vet vad den andra gör, så tar man sig för pannan, men här är det ju ännu värre. Här får den ena handen inte lov att veta vad den andra handen gör. Det är grundproblematiken”, säger Ribbenvik vidare. 

-Pettersson undrar varför fusket tillåts fortsätta år efter år, regeringen vägrar till och med genomföra en folkräkning, detta borde ligga högst upp på regeringens bord. Dels för pengarna det kostar och för att det påverkar betalningsviljan hos de hederliga.

Vill inte S+MP-regeringen stöta sig med sina väljare? Lyssnar de inte ens på sina myndighetschefer?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “”Vi har ett våldsamt överuttag ur välfärdssystemen”

 1. Dom vågar inte göra en gemensam utkörning på datorerna. Då skulle det avslöjas så mycket bidrags bedrägerier, och vilka som gör övervägande delen av det. Skulle gynna SD, det går inte för sig, tänk på värdegrunden.

 2. Sverige styrs av helt sinnessjuka människor, som prioriterar allt fusk ,fiffel, missbruk och lögner. Vi som ska stå för kostnaderna blir fattigare och fattigare och ska hållas på mattan. Kriminaliteten har företräde och ska uppmuntras och ursäktas. Annie Lööv sa en gång att”det är brottsligt, att vara kriminell”. Sjukast i världen, Sverige förtjänar bättre.

 3. Så det blir dax för fattiga svenskar att dra åt svångremmen igen för nyadeln vågar man förståss inte röra, hemska tanke.

 4. Nu anser jag att asylrätten är helig men att den borde begränsas till länder som har land- eller sjögräns mot Sverige. Att bevilja asyl för de som rest ett kvarts varv runt jorden och korsat dussinet säkra länder är ren och skär idioti i bästa fall. I värsta fall är det försök till samhällsomstörtning.

  Jag håller också med om att den personliga integriteten är helig. Men, om du söker skydd eller försörjningsstöd har du att välja mellan den och skydd eller försörjningsstöd. Om du söker en säkerhetsklassad tjänst och inte vill bli registerkontrollerad blir du inte ens kallad till anställningsintervju.

  På blanketter för asylansökan eller försörjningsstöd bör därför villkor som medger alla de mått och steg som konungariket Sverige behöver vidtaga för att säkerställa att fusk och bedrägerier inte sker finnas.

  Alla permanenta uppehållstillstånd bör vidare återkallas och ansökan om tillfälliga uppehållstillstånd bör villkoras enligt ovan. De som inte har eller får uppehållstillstånd sätts i förvar – långt utanför landets gränser. Vi kan här ta rygg på Danmark.

  • Behövs inte Argus.
   Rätten att söka asyl i första säkra land gäller fortfarande.
   De är bara de förståndshandikappade i regeringen som inte vet det utan svamlar om konventioner

   • Läser man den av New York-protokollet utökade flyktingkonventionen framgår det att om man lämnar första säkra land så är man inte längre flykting. Dublinförordningen stadfäster dessutom kravet att söka asyl i första säkra EU-land.

    Detta till trots så fungerar det inte på grund av agendasättande tjänstemän och falska politiker. Jag föreslår helt enkelt en lösning där de som vill förstöra landet blir på ett tydligt sätt förhindrade då lagstiftningen är så pass tydlig att ett läskunnigt förskolebarn förstår.

  • Utmärkt artikel, skriven för knappt 6 år sedan! Det har inte blivit bättre i Sverige sedan dess!

 5. Mikael Ribbenvik tillsattes av makteliten för att genomföra en världsunik olaglig aktion: alla utlänningar som påstod sig vara från Syrien, fick bosätta sig i Sverige och få tillgång till välfärdssamhällets resurser och det i högre grad än landets egna medborgare.

  • För det bör han anmodas att betala in var enda krona ur egen ficka eller så får kronofogden köra med blåslampan tills dess han anser sig ha råd att betala.

 6. Nu ska vi ta det lugnt . Det tar lite tid att vänja sig vid Socialdemokraternas ordning och reda .
  Detta är den nya Svenska vardagen .
  Det förstår väl alla att det kostar att få någon att rösta på ett parti som ställt till så mycket oreda i landet .

Kommentera