En annan sorts invandrare


UTVANDRING/INVANDRING. I emigrationen från Sverige till Nordamerika från mitten av 1800-talet till tidigt 1920-tal lämnade ungefär 1,5 miljoner svenskar Sverige och flyttade främst till USA. Efter hand återvände omkring en femtedel av emigranterna till Sverige. Resan till Amerika gick med båt över Atlanten. Visserligen hade den orörda jorden i den amerikanska Mellanvästern en stark dragningskraft på fattiga jordbrukare från hela Europa, men även andra faktorer var viktiga för många av de emigrerande svenskarna.

De kanske enskilt viktigaste förklarande faktorerna är kombinationen av att stark befolkningsökning skapade ett arbetskraftsöverskott samtidigt som det var möjligt att flytta till USA där inkomstnivåerna var högre.

Berättelser från tidigare svenska emigranter beskrev livet i Mellanvästern positivt och hyllade religiös tolerans, politisk frihet och alla tillfällen som gavs för att förbättra sin levnadsstandard.

Bild från Camera Q

Camera Q har gjort filmerna

Pretty Much 100% Scandinavian del 1 – 4. ”Sökte du jobb och sa att du var från Skandinavien fick du jobbet, då visste de att du kunde jobba”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


9 responses to “En annan sorts invandrare

 • Maya

  Min Mormor hade 11 syskon.Alla emigrerade till Amerika utom Mormor som stannade i Sverige och tog hand om sina åldrande och sjuka föräldrar.Efter deras död med ett halvårs mellanrum ville syskonen att även Mormor skulle emigrera.Men,ödet ville annorlunda för hon träffade en stilig smed som hon sedemera gifte sig med så hon blev kvar i Sverige.Morfar var inte flyttningsbenägen då han hade gott om arbete i sin lilla smedja och kunde försörja en framtida familj på inkomsterna därifrån.Det gick bra för alla dom utflyttade syskonen som samtliga bosatte sig i och runt Illinois.Dom redde sig på bl.a.jordbruk och byggarbeten.Mormor saknade sina syskon förståss och ingen av dom återvände någonsin till Sverige så dom fick aldrig återse varandra.Jag har i min ägo många ”Amerikabrev” som skickades från syskonen till Mormor där dom skrev hur tillvaron var ”over there”.Intressant läsning vill jag lova om hur människor kan ta sig fram med två tomma händer och där ingen möda sparades för att få en bättre tillvaro i livet.

  Gillad av 1 person

 • G Nordström

  Kan inte låta bli att bli tårögd när jag tänker på hur svenskarnas ryckte försämras i allt snabbare takt i och med att alla som varit och vänt i Sverige kallas för svenskar
  Har i mitt liv hunnit besöka alla stater i USA och även kommit i tidningen när jag besökte ett Sweden Heritage Center i en liten ort i Nebraska som den gamla missionskyrkan hade blivit ombygg till. Där fanns vykort från Ödåkra och Hammenhög
  Lindsborg är kallad Little Sweden i Kansas är mer svenskt än Sverige idag

  Gilla

 • Stenbock

  Har på morgonen (på min Startsida) läst lokalblaskan HD,och deras egen frånvarande värld !
  Igår sörjdes över att Staden (med storhetsvansinne) inte växte som pappersvändarna i Stadshuset hade önskat…
  Idag förklarades för deras läsare att vi inhemska ynglar allt för lite.Samtidigt berömdes deras exotiska importer,som produktiva.
  Det sista kan Stenbock intyga.I ghettot har dessa varelser ju inget annat att syssla med,mellan månadernas utbetalningar av bidrag !!
  Har tidigare nämnt att man uppfört två 10-15 våningar höga ”kaninburar”,mitt emot stadens mest giftiga industri.
  Fortfarande står byggnaderna till största delen tomma, i väntan på nästa våg av lyckosökare !
  Länk till HD: https://www.hd.se/2021-05-15/folk-med-utlandsk-bakgrund-driver-folkokningen-i-helsingborg?redirected=1

  Gilla

 • Eurozone

  As ready workers, the Swedes were generally welcomed by the Americans, who often singled them out as the ”best” immigrants. There was no significant anti-Swedish nativism of the sort that attacked Irish, German and, especially, Chinese newcomers. The Swedish style was more familiar: ”They are not peddlers, nor organ grinders, nor beggars; they do not sell ready-made clothing nor keep pawn shops”, wrote the Congregational missionary M. W. Montgomery in 1885; ”they do not seek the shelter of the American flag merely to introduce and foster among us … socialism, nihilism, communism … they are more like Americans than are any other foreign peoples.”

  Gilla

  • Pettersson

   Varför skriver du på engelska?

   Gilla

  • Anton AK

   Det stämmer att svenskar var uppskatade som emigranter vid tidpunkten du nämnde. Även idag är Amerikanska delstater där svenskar framförallt, andra skandinaver även tyskar är överrepresenterade,( Minesotta tex ) välmående jämfört med delstater där latinos och afroamerikaner är överrepresenterade. Påstå annat är bara befängt även med sosse/vänster mått. Tror knappast att till Amerika nyanlände Lennart, Anders och Leif drev runt och personrånade amerikaner. Eller gick på socialbidrag eller krävde bygge av svenska kyrkor.
   Att tyskar hamnade i samma kategori som mindre driftiga invandrare har jag lite svårt att tro. Vart tyskar har emigrerat till, även till länder i östra Europa sedan 12 hundra talet har uppmärksammat sig med hög innovativ förmåga och hög arbetsmoral. Tycker faktiskt att svenskar och tyskar är väldigt nära när det gäller dessa egenskaper. Även kulturellt. Så denne Montgomery hade lite fel 1885 .

   Gilla

 • Kretin

  Religiös intolerans på 1800-t = likadan intolerans idag ( pk …. )

  Gilla

 • rustibus46

  Ingen tvingar dig att läsa denna utmärkta
  blogg. Arma land

  Gilla

 • hllviken

  Härliga filmer om svenskarna!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: