Elchockvapen blir polisens nya hjälpmedel men släktforskning med DNA inte tillåtet

POLISEN. Svenska poliser kommer från och med nästa år att få bära elchockvapen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Elchockvapnen ska kunna användas i ingripandesituationer, där hot om våld är överhängande. Syftet är att minska skador på poliser och gärningsmän.

Elvapen Foto: Polisen

”Effekten håller i sig så länge man överför ström, vanligtvis i fem sekunder”, skriver polisens utvecklingschef Anders Hall. Beslutet har fattats efter att elchockvapen använts i pilotstudier med goda resultat.

Fakta om elchockvapen

 • Elchocken påverkar nervsignaler som styr motoriken. Gärningspersonen blir stel och hamnar i ett krampliknande tillstånd.
 • Strömstyrkan är 1,3 milli ampere. Det kan jämföras med ett vägguttag som är uppsäkrat till 6-10 ampere.
 • Hjärta, lungor eller andra autonoma organ påverkas inte av elstöten.

-Pettersson säger att det blir nog bra om poliserna orkar släpa på ännu mer utrustning…

Mindre bra är att: Det finns ingen laglig grund för polisen att använda dna-släktforskning vid utredningar av grova brott. Det rapporterar P3 Nyheter med hänvisning till ett yttrande från Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.

Beskedet motiveras av att dna räknas som känsliga personuppgifter.

Metoden har använts i det uppmärksammade fallet med dubbelmordet i Linköping 2004 som efter många år fick en lösning. Den användes första gången i USA när den så kallade Golden state-mördaren Joseph James DeAngelo kunde gripas. Yttrandet kommer efter att polismyndigheten skickat in en begäran om samråd att få använda metoden nationellt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Elchockvapen blir polisens nya hjälpmedel men släktforskning med DNA inte tillåtet

 1. När man frivilligt i förtroende lämnar sitt dna till en släktforskardatabas så lovas man full diskretion. De som gör så ska ha full vetorätt om vad dnaprofilen får användas till.
  Många hade aldrig gjort detta om de visste att myndigheterna skull gå in och pilla i materialet. Min personliga uppfattning är att en dna-databas som byggts upp av frivilliga vanliga medborgare ska inte någon myndighet ha rätt att rekvirera det minsta resultat ifrån. Att polisen samlar in dna från brottslingar och lägger i en databas är en helt annan sak.

 2. Då lever pensionärer som går i fredliga demonstrationer om
  tillståndet i landet farligt, om dom inte går i den riktning som
  polisen anbefaller, klientelet som som sysslar med rån misshandel
  våldtäkter och annan jävelskap slipper nog ifrån att smaka
  elpistolen!

 3. Självklart måste vi skydda alla muslimer från DNA test map anhöriginvandring, mord, våldtäkter etc, etc, hälsar PK o 7 klövern. Det skulle ju kunna visa att en 21 årig fader är yngre än sitt 23 åriga barn och sådant är väldigt rasistiskt att påstå.

  • DNA-databaser består till 99% av västerlänningar. För muslimer är knappast DNA-tester intressanta eftersom de gift sig med kusiner inom klanen under århundraden.

 4. Vi drunknar i kriminalitet. Men viktigare
  att iaktta alla regler o förordningar.
  Svenska folket s väl o ve är av mindre
  intresse. Arma land.

 5. Polisen borde ha hundar som bara attackerar brunögda/Svartögda individer. De borde tränas att springa efter dessa håglösa varelser. En elpistol i all ära, men bäst är att inte släppa in de kriminella i Sverige. Min uppskattning är att minst 90% av invandrarna idag är kriminella, vad i helvete gör ambassaderna? De borde kontrollera dessa s.k. flyktingar innan de får ens komma hit.

  På norra Grönland borde vi gemensamt med danskarna bygga en flyktingmottagning där invandrarna får arbeta hårt från dag 1. Efter 3 år bedöms deras historia och arbetsinsats och deras benägenhet att forma sig efter det nordiska kulturarvet. Deras språkkunskaper bedöms. Uppfyller det alla mycket höga krav får de komma vidare till Sverige/Danmark och uppfyller de inte kraven får de stanna kvar, så länge de inte begår brott och är arbetsamma.

  Encrochat visar att vi har 10 gånger mer knark på gatorna än vad politikerna medgett. Vi har 86 gäng som slåss om distributionen. Vi får in 100-tals ton narkotika varje dag. Polisen tar 1 sändning av 100.

  REVOLUTION STÅR FÖR DÖRREN!

Kommentera