Fallskärmsjägare flög direkt från Fort Bragg och hoppade över Estland

MILITÄR. En stor kontingent av amerikanska fallskärmsjägare flög i går från Fort Bragg, North Carolina, USA tankade i luften, flög över Pettersson i Södermanland och hoppade över Estland under fredagsnatten. Hoppet är ett av tre hopp under de närmaste dagarna, där totalt 7000 fallskärmsjägare från USA och tio andra nationer kommer att genomföra en gemensam övning på var och en av landningsplatserna i Estland, Bulgarien och Rumänien.

Fort Bragg är en arméanläggning på 650 kvadratkilometer med 57.000 anställda.

Övningen, känd som Swift Response, är en del av en större övning som heter Defender Europe 2021 som sträcker sig från maj till mitten av juni och spänner över länder från Baltikum till Marocko, där den amerikanska armén i Europa och Afrika samordnar uppdrag över hela kontinenten.

C:a 800 fallskärmsjägare från 82:a luftburna armékåren hoppade in i Estland under kvällen som gått. Cirka hälften tar 11-timmarsflyg direkt från Bragg. Resten av fallskärmsjägare kommer från i Litauen och kommer att träffas i luften med Braggsoldaterna för att hoppa.

Strax därefter tar 1.050 av deras motsvarigheter vid arméns 173:e flygburna från Vicenza, Italien, fart från ett område i Ungern och dalar ner över Bulgarien under natten 9-10 maj. Därefter hoppar 40 amerikanska soldater in i Rumänien den 10 maj med 350 fallskärmsjägare från Polens sjätte luftburna brigad, under 82:as kontroll.

Efter att de landat kommer fallskärmsjägare att samlas med sina respektive enheter, samla in sina redskap, som inkluderar luftlandsatta fordon, artilleri och förnödenheter, och sedan utföra ett angrepp mot estniska soldater som fungerar som en motståndarstyrka.

Läs mer på Army Times

Fallskärmsjägarna flög över Petterssons Södermanland men dom störde inte mig.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Fallskärmsjägare flög direkt från Fort Bragg och hoppade över Estland

 1. I bland när man läser kommentarer så blir man mörkrädd.
  Den propaganda som hävdade att Sverige var neutralt var så effektiv så att politiker i alla läger trodde på detta.
  Sverige har inte varit neutralt sedan WW2. Däremot sade man varje år när man presenterade utrikespolitiken att Sverige ska vara alliansfritt i fred för att kunna vara neutralt i krig.
  Sverige kunde alltså bara vara neutralt i krig. Och om vi själva valde detta.
  Men många trodde på fullt allvar att det också gällde i fred.
  VI HAR ALDRIG OFFICIELLT VARIT NEUTRALA EFTER 1945. Försök förstå detta.
  Efter EU inträdet så slutade man yra om alliansfriheten då EU är en allians. Men fortfarande tror många att vi är alliansfria. Nej,det är vi inte, vi är med i EU.Vi har också skrivit under Lissabonfördraget.
  Vi är alltså inte neutrala då vi är med i EU. Vi är inte militärt alliansfria då vi skrivit under Lissabonfördraget.
  Tro inget annat.

 2. Men det måste väl ändå vara bättre att ha Ryssland som vän än som fiende?

 3. @ponnsann62, syftar du på Pettetsson så instämmer jag. Allas våran nyhetsjournalist han är både sakkunnig och mångkunnig. Från Petterssin är Ekot rätt och riktigt.

 4. Ett krig i Europa gynnar oligarkerna som står för vapentillverkningen.
  Inget positivt med ett krig på hemma front.
  Hur de nu ska kunna förhindra det med den nuvarande Bidén.

 5. Många år sedan Stenbock fick som flygmalaj lära sig hata FI. (då var det Chrustjev). Slapp dock sitta i ett trångt flygplan i 11 timmar och uttröttad hoppa med skärm,ut över Estland !!
  Men detta krigsspel fortsätter oförtrutet nu 60 år senare,och tur det finns “tuffingar” som “Pålsjö”,även i Abzurdien.
  Kände väl en som sattes in i hela 13 uppdrag under 2:a VK. Det han berättade om dessa insatser,skulle jag aldrig överlevt !!
  Tala om att krig är grymt…..

 6. Ja du ’Gun’ ! Jag förstår att du vill ha lite mera händelser som i Vetlanda och Ikea i Västerås.För alla vi andra som inte vill det är ju Rasister!!!!’

 7. Vilket djävla liv det skulle bli om ryssarna landsatte trupp på Kuba

 8. En verklig pionjärer inom Sveriges fallskärmsjägare var Thore Samuelsson, verksam som instruktör vid Arméns Fallskärmsjägarskola FJS, och som redan från starten 1952 ingick i den första befälsuppsättningen. Det var en strong, men juste kille som har lärt många unga män att hoppa fallskärm, bl,a, mig när jag gjorde min värnplikt i Karlsborg för många år sedan.
  https://www.fallskarmsjagarna.se/43-toppnyheter/viktigast-just-nu/367-en-fallskaermsjaegarlegend-har-gatt-ur-tiden

  Fallskärmsjägarnas Marsch på FJS dag, filmat vid fallskärmsjägarskolan intill Vätterns strand, strax utanför Karlsborgs fästningsvallar: https://www.youtube.com/watch?v=JWnUA8j05_s

 9. Sverige SKALL vara alliansfritt och neutralt.
  Sluta samarbeta militärt med USA och NATO, samt förbjuda överflygning av svenskt territorium med utländska flygplan.
  Krigshetsarorganisationen NATO:s anfallsövningar mot vårt grannland Ryssland skall på intet sätt understödjas av det fredsälskande Sverige.

  • Ett starkt försvar garanterar freden. Inte många skulle ge sig på USA.
   Medan det svaga Ukraina råkar illa ut.
   Alla länder har en armé, sin egen eller någon annans.

   • Sverige har inte velat ha ett trovärdigt försvar och lilla Estland har inte råd med ett trovärdigt försvar. Av denna orsak är båda länderna beroende av USA/Nato när det gäller att avvärja ett eventuellt ryskt invasionsförsök.

  • SKALL? De baltiska länderna gick inte med i Nato för att väst hotade dem.

   Ryssland och Sverige övade också tills Ryssarna bröt internationella avtal och invaderade delar av Georgien.

   Sverige påstås vara militärt alliansfritt, men tillåter samarbeten med till exempel Nato, FN och övriga EU för att motarbeta hot mot fred och säkerhet. Sverige deltar till exempel i Partnerskap för fred och är sedan 2014 en Enhanced Opportunities Partner med Nato.

   Lissabonfördraget innehåller en solidaritetsklausul som innebär att EU-länderna SKA hjälpa varandra i händelse av en katastrof eller en terroristattack, men också vid ett väpnat angrepp.

   Eftersom EU inte är en militär allians och inte har ett gemensamt försvar anses inte medlemskap i EU stå i konflikt med alliansfriheten men det är lek med ord.

   Det är ytterst tveksamt om Sverige kan kallas militärt alliansfritt.

Kommentera