Tegnell hävdar felaktigt att Skåne klarat pandemin bättre än Själland

PANDEMI. Knappt en timme in i presskonferensen den 27 april hävdade den svenska statsepidemiologen, Anders Tegnell att Skåne har klarat coronapandemin bättre än danska Själland. Tidningen Berlingske har räknat på påståendet och kommer till slutsatsen att Tegnell har helt fel.

Den svenska statsepidemiologen, Anders Tegnell, hävdade vid en presskonferens på tisdagen den 27 april att Skåne under coronapandemin “har gjort det mycket bättre” än Själland.

En journalist från Expressen frågade Anders Tegnell om han kunde förklara varför smittspridningen i Skåne under praktiskt taget hela pandemin har varit under det svenska genomsnittet.

“Nej, inte riktigt, men det är en väldigt intressant observation”, svarade statsepidemiologen och fortsatte: “Och det är också en intressant iakttagelse att Skåne har gjort så mycket bättre i från sig än vad det har gjorts på Själland i Danmark, även om initiativen har varit så annorlunda, och de flesta tror nog att danska initiativ har varit mest effektiva.”

Tegnells uttalande stämmer inte, visar Berlingskes beräkningar. Skåne har inte klarat sig bättre genom pandemin än Själland – åtminstone inte när man tittar på infektioner och dödsfall.

Under hela pandemin har Region Skåne registrerat 1.682 coronarelaterade dödsfall. Detta motsvarar 121,1 dödsfall per 100.000 invånare.

I jämförelse har huvudstadsregionen och Region Själland (som också inkluderar Lolland, Falster, Møn och de omgivande öarna) registrerat 1.732 koronarelaterade dödsfall, men i de två regionerna bor mer än dubbelt så många människor som i Skåne. Per 100.000 invånare är här 64,5 dödsfall registrerade – drygt hälften så många som i Skåne.

Läs vidare på Berlingske…

-Pettersson säger att oavsett hur man räknar. Döda, sjuka eller smittande har Anders Tegnell fel. Berlingske har frågat Folkhälsomyndigheten hur Anders Tegnell har kommit till slutsatsen att Skåne gjort “mycket bättre” ifrån sig än Själland men inte fått något svar.

Jag undrar lite om det är något annat som Folkhälsomyndigheten har haft fel om…

Johan Carlsson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Tegnell hävdar felaktigt att Skåne klarat pandemin bättre än Själland

 1. Varför ljuger gubben om oss skåningar? Vill han skapa en fejd med danskarna? Inte mig emot. Jag tycker skåne kan tillhöra danmark så vi kan få lite ordning och reda… så kan 08orna sitta och undra hur sverige kunde bli islamskt. Bara vi slipper tillhöra skiten…

 2. Tegnell. Giesecke och övriga s.k. experter, är inte trovärdiga mer. Så gott som samtliga har haft fel i sina gissningar, och det är inte för gissningar, de får lön av oss skattebetalare. De får lön för att skyndsamt skydda egen befolkning för pandemier, med hjälp av kunskap, vilket de inte visat ha.

 3. Denna Regerings proselyter går i samma spår som sina herrar, en lögn för dem är inget dåligt om den kan uppehålla skenet att allting är bra.

 4. Jag har så noga som möjligt lyssnat igenom FHM:s video ovan från presskonferensen den 27 april 2019. Det avsnitt som beskrivs i inlägget ovan, d v s att Skåne under coronapandemin ”har gjort det mycket bättre” än Själland i Danmanrk … finns inte med.

  Avsnittet finns inte heller med på SVT:s video från den aktuella presskonferensen den 27 april 2019. Jag har lyssnat igenom även SVT:s video. Länk nedan till SVTPlay:

  https://www.svtplay.se/video/31025226/nyheter-direkt/myndigheternas-presstraff-11?position=2611&id=KQdYYNW

  Det var journalisterna från TV4 och Expressen, som riktade frågor till Anders Tegnell om jämförelser mellan regioner i Sverige vs regioner i några länder i Europa.

  Det verkar som att både FHM och SVT fått kalla fötter och klippt bort det känsliga avsnittet om jämförelsen mellan region Skåne och region Själland i Danmark. Därefter har de på ömse håll klistrat ihop resterna av presskonferensen och på så sätt trott sig ha hjälpt Anders Tegnell att kunna gömma undan sin fadäs.

  Möjligen har FHM och SVT lyckats lura svenskarna men jag tror knappast de har lyckats lura danskarna, som fått en mycket detaljerad redogörelse av Berlingske …

  https://www.berlingske.dk/internationalt/anders-tegnell-paastaar-at-skaane-har-klaret-sig-meget-bedre-gennem

  Vad tycker de två journalisterna från TV4 och SVT om att ha fått delar av sina inslag bortcensurerade?

  Berlingske har frågat Folkhälsomyndigheten hur Anders Tegnell har nått fram till att Skåne har klarat sig »mycket bättre« än Sjælland. Ännu har Berlingske varken mottagit svar från Anders Tegnell eller Folkhälsomyndighetens pressavdelning.

  • Tillägg / Rättelse

   I min kommentar ovan står det på två ställen felaktigt årtal …

   “… presskonferensen den 27 april 2019″

   Skall i stället stå …

   ” … presskonferensen den 27 april 2021″

 5. Herr Tegnell blandar ihop sitt uppdrag med sin politiska ideologi. Då blir det lite svårt att veta vad som är upp och ner.

 6. Tänk så mycket grodor det har kommit ut ur munnarna på våra styrande, fransoserna börjar bli avundsjuka över detta, kom hit vi saknar grodor?
  Viss ironi kan finnas i texten. 🙂

Kommentera