Tegnell hävdar felaktigt att Skåne klarat pandemin bättre än Själland


PANDEMI. Knappt en timme in i presskonferensen den 27 april hävdade den svenska statsepidemiologen, Anders Tegnell att Skåne har klarat coronapandemin bättre än danska Själland. Tidningen Berlingske har räknat på påståendet och kommer till slutsatsen att Tegnell har helt fel.

Den svenska statsepidemiologen, Anders Tegnell, hävdade vid en presskonferens på tisdagen den 27 april att Skåne under coronapandemin ”har gjort det mycket bättre” än Själland.

En journalist från Expressen frågade Anders Tegnell om han kunde förklara varför smittspridningen i Skåne under praktiskt taget hela pandemin har varit under det svenska genomsnittet.

”Nej, inte riktigt, men det är en väldigt intressant observation”, svarade statsepidemiologen och fortsatte: ”Och det är också en intressant iakttagelse att Skåne har gjort så mycket bättre i från sig än vad det har gjorts på Själland i Danmark, även om initiativen har varit så annorlunda, och de flesta tror nog att danska initiativ har varit mest effektiva.”

Tegnells uttalande stämmer inte, visar Berlingskes beräkningar. Skåne har inte klarat sig bättre genom pandemin än Själland – åtminstone inte när man tittar på infektioner och dödsfall.

Under hela pandemin har Region Skåne registrerat 1.682 coronarelaterade dödsfall. Detta motsvarar 121,1 dödsfall per 100.000 invånare.

I jämförelse har huvudstadsregionen och Region Själland (som också inkluderar Lolland, Falster, Møn och de omgivande öarna) registrerat 1.732 koronarelaterade dödsfall, men i de två regionerna bor mer än dubbelt så många människor som i Skåne. Per 100.000 invånare är här 64,5 dödsfall registrerade – drygt hälften så många som i Skåne.

Läs vidare på Berlingske…

-Pettersson säger att oavsett hur man räknar. Döda, sjuka eller smittande har Anders Tegnell fel. Berlingske har frågat Folkhälsomyndigheten hur Anders Tegnell har kommit till slutsatsen att Skåne gjort ”mycket bättre” ifrån sig än Själland men inte fått något svar.

Jag undrar lite om det är något annat som Folkhälsomyndigheten har haft fel om…

Johan Carlsson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “Tegnell hävdar felaktigt att Skåne klarat pandemin bättre än Själland

 • Jenny Ek (wadyr)

  Varför ljuger gubben om oss skåningar? Vill han skapa en fejd med danskarna? Inte mig emot. Jag tycker skåne kan tillhöra danmark så vi kan få lite ordning och reda… så kan 08orna sitta och undra hur sverige kunde bli islamskt. Bara vi slipper tillhöra skiten…

  Gillad av 1 person

 • yup

  Det finns säkert någon vecka som Skåne klarade sig bättre

  Gilla

  • Billy Boy

   Region Skåne borde klara vården och pandemi-krisen bäst i hela Sverige med sin starka ekonomi som de får genom skatteutjämningspengarna på uppemot 6 miljarder kr varje år de tar emot från övriga Sverige ffa från Region Stockholm.

   Delcitat

   Stockholms attack – mot skatteutjämning

   Stockholms pengar till Skåne
   Vinnare på systemet är till exempel Skåne, Dalarna och Södermanland. Region Skåne beräknas få in nästan 5,5 miljarder kronor på skatteutjämningen medan Södermanland räknar in 1,4 miljarder och Dalarna får drygt 1,3 miljarder.

   Enligt beräkningar som Moderaterna i Stockholms läns landsting redovisar kommer de nya skatteintäkterna för 2018 att utjämningsbeskattas med nästan 80 procent. Så för varje hundring, i fråga om skatteintäkter, som de som bor i Stockholms län drar in, stannar bara lite drygt 20 procent i regionen. Resten fördelas vidare ut i landet.

   I Stockholms stad bor numera 900 000 människor. År 2020 beräknas Stockholm spränga miljonvallen. (Publicerat 5 mars 2017)

   Slut delcitat

   Läs mer på länken nedan till Expressen:

   https://www.expressen.se/nyheter/stockholm/stockholms-attack–mot-skatteutjamning/

   Gilla

  • Billy Boy

   Här finns mer aktuella uppgifter om de utjämningsbidrag som Region Skåne årligen tar emot från skattebetalarna i övriga regioner i Sverige:

   Bokslut Prognos Budget Plan .. Plan
   2017 … 2018 …. 2019 .. 2020 .. 2021

   Utjämningar i miljoner kronor nedan:

   5 487 .. 5 835 .. 6 564 .. 6 921 .. 6 878

   Finns att läsa på sidan 47 i pdf-dokumentet på länken nedan:

   Klicka för att komma åt Verksamhetsplan%20och%20budget%202019.pdf

   Gilla

 • villervalle03

  Tegnell. Giesecke och övriga s.k. experter, är inte trovärdiga mer. Så gott som samtliga har haft fel i sina gissningar, och det är inte för gissningar, de får lön av oss skattebetalare. De får lön för att skyndsamt skydda egen befolkning för pandemier, med hjälp av kunskap, vilket de inte visat ha.

  Gilla

 • Moberg

  Denna Regerings proselyter går i samma spår som sina herrar, en lögn för dem är inget dåligt om den kan uppehålla skenet att allting är bra.

  Gilla

 • Billy Boy

  Jag har så noga som möjligt lyssnat igenom FHM:s video ovan från presskonferensen den 27 april 2019. Det avsnitt som beskrivs i inlägget ovan, d v s att Skåne under coronapandemin ”har gjort det mycket bättre” än Själland i Danmanrk … finns inte med.

  Avsnittet finns inte heller med på SVT:s video från den aktuella presskonferensen den 27 april 2019. Jag har lyssnat igenom även SVT:s video. Länk nedan till SVTPlay:

  https://www.svtplay.se/video/31025226/nyheter-direkt/myndigheternas-presstraff-11?position=2611&id=KQdYYNW

  Det var journalisterna från TV4 och Expressen, som riktade frågor till Anders Tegnell om jämförelser mellan regioner i Sverige vs regioner i några länder i Europa.

  Det verkar som att både FHM och SVT fått kalla fötter och klippt bort det känsliga avsnittet om jämförelsen mellan region Skåne och region Själland i Danmark. Därefter har de på ömse håll klistrat ihop resterna av presskonferensen och på så sätt trott sig ha hjälpt Anders Tegnell att kunna gömma undan sin fadäs.

  Möjligen har FHM och SVT lyckats lura svenskarna men jag tror knappast de har lyckats lura danskarna, som fått en mycket detaljerad redogörelse av Berlingske …

  https://www.berlingske.dk/internationalt/anders-tegnell-paastaar-at-skaane-har-klaret-sig-meget-bedre-gennem

  Vad tycker de två journalisterna från TV4 och SVT om att ha fått delar av sina inslag bortcensurerade?

  Berlingske har frågat Folkhälsomyndigheten hur Anders Tegnell har nått fram till att Skåne har klarat sig »mycket bättre« än Sjælland. Ännu har Berlingske varken mottagit svar från Anders Tegnell eller Folkhälsomyndighetens pressavdelning.

  Gilla

  • Billy Boy

   Tillägg / Rättelse

   I min kommentar ovan står det på två ställen felaktigt årtal …

   ”… presskonferensen den 27 april 2019″

   Skall i stället stå …

   ” … presskonferensen den 27 april 2021″

   Gilla

 • rustibus46

  Ska man ljuga, gäller det att komma ihåg
  vad man ljugit om….. Arma land

  Gilla

 • Kent

  Herr Tegnell blandar ihop sitt uppdrag med sin politiska ideologi. Då blir det lite svårt att veta vad som är upp och ner.

  Gilla

 • Roger P

  Tänk så mycket grodor det har kommit ut ur munnarna på våra styrande, fransoserna börjar bli avundsjuka över detta, kom hit vi saknar grodor?
  Viss ironi kan finnas i texten. 🙂

  Gilla

 • Ståfräs

  Helt normalt. Han tillhör ju de ljugande sozzarna, så vad att förvänta?

  Gilla

 • Trynbald

  Man undrar om Tegnell haft ett endaste rätt i sina många uttalanden.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: