Grattis Kungen

HISTORIA & MONARKI. Idag den 30 april fyller Sveriges kung Carl XVI Gustaf 75 år. I mer än 47 år har han varit Sveriges statschef, längre än någon tidigare svensk regent men han har en bit kvar till Storbrittaniens drottning Elisabeth II som suttit i drygt 69år. När Carl XVI Gustaf tog över tronen efter farfars, Gustaf VI Adolfs, död var han 27 år gammal. Pappan, prins Gustaf Adolf, som stod i tur, dog i en flygolycka 1947.

H.M. Konungens 75-årsdag högtidlighålls på valborgsmässoafton, fredagen den 30 april. Foto: Sara Friberg

Kungen arbetar trots sina 75 år hårt. Programmet är fullt och till skillnad från vissa ministrar har han, drottningen och kronprinsessan inga fasoner för sig. De är bra folk som arbetar i Sveriges tjänst utan att gnälla.

Kungahuset stärker Sveriges varumärke enormt i världen, med deras hjälp öppnas dörrar som annars hade förblivit stängda, bland annat för svenska exportföretag, men också för tjänstemän och ministrar. De säljer så att säga både svenska varor och värderingar.

För denna insats får kungafamiljen sällan något erkännande, det gnälls över kostnaden och arvsmonarkin.

-Pettersson undrar dock vad alternativet är? Ska vi införa republik och vilka är i så fall presidentkantidaterna? Avdankade politiker som Reinfeldt eller aktiva som Löfven? Jag bara undrar…

Monarkin fungerar bra, troligen bättre än alternativet…

Kungens tal efter tsunamin 2004.

På filmen, kungens 10-årsdag…

Kungen och Silvias bröllop 1976

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

30 thoughts on “Grattis Kungen

 1. Jag tycker att Hans Majestät Konungen har gjort ett bra jobb genom åren. Grattis på födelsedagen. Men jag tycker att det kanske är dags att abdikera snart… Låt nästa generation ta över oket.

 2. Många gnäller över kostnaden för Kungahuset, och det kan så va,
  men vad tror dom att kostnaderna för Bolibompa gänget MP i
  regeringen kostar med all den jävelskap dessa hittar på för landet?
  Själv tror jag att dessa kostnader för kungahuset är fickpengar
  jämfört med vad Bolibompa gänget ställer till med all den negativa
  reklam för Sverige dom åstadkommer, Kungaparet sprider i alla fall
  lite Goodwill för Sverige, det ser man mär dom är gäster i andra
  länder!

 3. Vår Kungahus ska vi vara stolta över.Kungen har munkavle och det blir alltid ett herrans liv om han någon gång dristas sig till att få framföra en personlig åsikt.Vår Drottnings arbete för utsatta barn och dementa är hedervärd.Deras arbete för att representera Sverige är värd all eloge och monarkin bör bestå.Så mina varma gratulationer på 75 års dagen Kungen.Må du leva och ha hälsan i många år till.🌹🍰

 4. Nu blir jag verkligen orolig. Är det ingen här på bloggen som vågar bryta mönstret i de okritiska hyllningarna till vårt kungahus ; De värsta socialbidragstagarna i mannaminne. Att ärva sitt ämbete rakt av som någon
  form av inavel. Önskar ni möjligen detsamma för psykopaten Stefan ? Nä.
  klipp dig och skaffa dig ett Riktigt jobb, din jävla sopa ! Om det nu är tillåtet
  att ha en avvikande mening…

 5. Grattis ers höghet. Sällan har någon arbetat så hårt och oförtrutet för Sveriges väl och ve och sedan fått sådana mängder otacksamhet tillbaka. Minns vänsterblaskan Aftonbladets hetskampanj mot vår regent stött på världshistoriens sämsta reserch och källa (porrklubbsbaronen och mördaren Mille Marcovich) vilken sossesvenssons tyvärr köpte med hull och hår. Kul att han orkar stå ut under decennier med tokiga vänstermänniskor som ständigt hugger honom i ryggen.

 6. För 20 år sedan upplevde vi enorma översvämning i bl.a Medelpad där Ljungan drog med sig något hus eller så. Då kom kungen upp och tittade hur det såg ut. Kungen intervjuades och bl.a sa “När man har semester kan/ska man fara upp och se hur det ser ut”. Göran Person hade också semester men orkade inte komma och se förstörelsen. Så man kan säga att kungen plattade till Person
  Grattis kungen

 7. Grattis kungen, i princip är jag motståndare till ärvda befattningar, men jag tycker ändå monarkin är att föredra framför en formell president i en formell republik. Vem skulle bli president i Sverige vid en övergång till republik?, jag ryser vid bara tanken på avdankade politiker från moderaterna som Bildt eller Reinfeldt eller politruker från sossarna som Sahlin eller Löfven, fy f-n vad hemskt………!!!

 8. Att han arbetar hårt är nog en sanning som modifierats. Men han är still going strong och det ska han ha eloge av.

 9. En president kunde ges verklig makt, och därmed så kunde han/hon fungera som en balanserande faktor inom politiken. Problemet med dagens system är att regeringen och framför allt statsministern har fått en väldigt dominerande roll.

 10. Ang. president och att det skulle vara billigare. Slotten måste underhållas som de kulturhistoriskt och konsthistoriskt värdefulla byggnader med innehåll som de är så den kostnaden finns alltid. Kungafamiljen har apanage och gör därför en insats för landets bästa, en president skall ha lön (och det vet vi ju hur överheten värderar sina egna insatser med löneförhöjningar utan ände och rim och reson), en president kräver samma (om inte mer) säkerhetsarrangemang och personal som kungen (samma kostnad), kungahuset har ett gammalt väl fungerande maskineri omkring sig för att få allt att flyta, väletablerade kontakter inom landet och utomlands, tänk samma procedur för varje ny president! Vi slipper välja president, tänk samma val vart fjärde år eller så med valkampanjer och annat ståhej samtidigt som de som kommer upp som kandidater förmodligen är utvalda på ett eller annat sätt och sedan ges skenet att ha blivit utvalda på ett “demokratiskt sätt”.
  Ett kungahus gör att landet slipper ett sådant spektakel som ett presidentval.
  Victoria blir säkert en utmärkt drottning och lever som det verkar ett lugnt och sansat familjeliv, inget att anmärka på där.

  • Vadå billigare, har inte Sverige med världens högsta skatter, råd med en kung? men vi har råd att hålla Vitryssland, Venezuela, Somalia, hela Afrika, och Cuba under armarna.
   Nu skall vi bygga flygplats i Vietnam, Sverige läcker som ett såll.

 11. Grattis Kungen !!!
  Monarkin är Sveriges stolthet särskilt
  nu när vi saknar en regering med förstånd.
  Svenska flaggan är en symbol för oss som
  Vill bevara alla gamla svenska traditioner.
  Flagga svenskt mera!!!!

 12. Jo nog är det bra mycket bättre än en President.
  De båda som Pettersson nämnt,skulle i och för sig passa väl in i Abzurdistan som framstående representanter för misslyckandet.
  Biden i USA,är ju ett lysande exempel av vad som kunnat ske.Merkel ett annat som Diktator !

 13. Grattis från mig också!

  SVT är däremot helt ointresserade. Inte ett enda program tillägnat monarken i dagens TV-tablå. Svagt, men annat är väl inte att vänta från PK-TV.

   • Vilket folk?

    Jag tittar gärna på “På spåret”, gumman gillar Mellon, Bäst i test gillar barnbarnen. Nyligen sändes en dokumentär om Tumba som var intressant.

    Allt är inte skräp och lögner för alla om vi pratar om samma folk.

    Däremot är väldigt mycket vänstervridet och mångfald i åsikter finns bara ytterst begränsat

    Public service, SVT, SR och UR är alldeles för stor med 8700 miljoner skattekronor.

   • Grejen med SVT (numera skattesubventionerad vilket är helt sjukt med de miljarderna) är
    att år efter år har vi fått lite ditt o datt, Melodifestival, sport osv med en hake så självklar den inte syns.
    Grundtonen och de som jobbar där är vänster. Så jä**a vänster.

    Därifrån kommer modifierade förinspelade “debattprogram”. Upprepande mantran som “främlingsfientlig”, “rasist”, “feminism” (gulla med Fi bl a) och höjdpunkter som -Svt tar avstånd ifrån.. ja ni vet före valdagen.
    Jag ska inte räkna upp hur vinklade nyheterna eller de s k debatterna är om islam, rasism vs pro bidragsinvandring osv för det vet flera redan.
    Statens television o radio har agerat för socialist- och nyliberal politik.
    Kontrollera media o du kan skapa om samhället betydligt lättare.
    Banta ner SVT o SR för Sveriges bästa!!! Närmare 9 miljarder har dessa i budget.

Kommentera