Strider i Centralasien, över 30 döda

UTRIKES. Sammandrabbningar mellan styrkor från de centralasiatiska länderna Kirgizistan och Tadzjikistan har krävt över 30 dödsoffer. Uppgiften kommer från biträdande hälsoministern i Kirgizistan, som på fredagen preciserade antalet till 31 döda och över 150 skadade sedan våldsamheterna bröt ut på torsdagen.

Kirgiziska och tadzjikiska styrkor besköt varandra över gränsen mellan de två länderna under torsdagen.
En kirgizisk militärpostering sattes i brand sedan den träffats av granater. Kirgiziska styrkor hämnades genom att ta över en tadzjikisk militärpostering.

Kirgizistan uppger att 31 personer dödades i striderna, däribland en flicka i elvaårsåldern, och att ett 50-tal personer skadades. På den tadzjikiska sidan finns uppgifter om tre dödsoffer och 31 skadade, rapporterar ryska nyhetsbyrån RIA som hänvisar till en källa inom lokala myndigheter.

Sammandrabbningarna, som är de värsta mellan de två länderna på flera år, utlöstes av en konflikt om en vattenreservoar och pumpstation i området. Båda sidor gör anspråk på anläggningen som ligger i anslutning till floden Isfara. Gränsen är dåligt utmärkt och det leder till konflikter.

Länderna har gått med på vapenvila och att dra tillbaka sina trupper från området, enligt ett uttalande från Kirgizistans utrikesdepartement. Gränsstriderna var de mest intensiva på flera år.

BBC

Som exempel på ytan är Uzbekistan lika stort som Sverige. De flesta i Centralasien är muslimer sedan araberna erövrade området på 700-talet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Strider i Centralasien, över 30 döda

 1. Varför spelas detta upp just nu?

  En möjlighet är att det av Afghaniska taibanerna besegrade USA tänker ta upp striden i Tadjikistan. Detta land är f ö med hög sannolikhet nästa på tur för ”Talibanisering”. Men samtidigt får USA, Kina (Nya Sidenvägen hotas) och Ryssland samma säkerhetspolitiska intressen. Och Turkiet lär skicka ”frivilligtrupper” till turkfolkens försvar. En svårsmält soppa startar för kommande 25 åren.

 2. Är det verkligen omöjligt att sekten inte ens inbördes kan komma överens, de som enligt egna uttalande är en god och fridfull religion.

  Många hävdar att migranter tar seden med sig dit de kommer, istället för att ta seden dit de kommer.
  Den till synes inbyggda viljan till ofred mellan dessa länder visar att de är minst som vi var på Erik av Pommerns tid, alltså 1400 talet.

  Tänk då vad sker om sådana kommer till Sverige med naivismens goda minne.
  Är det svårt att förstå, se er omkring och lägg ihop två och två.

 3. Under Sovjet tiden skulle ett sånt här bråk inte ha existerat. Men när muslimska stater inte har en järnhand som styr då blir det så här.

  • Under Sovjetunionen var det rejäla ”bråk” i Tjetjenien, delar av Ingusjien, Stavropol kraj, Dagestan med flera.

   För att inte glömma Ungern och Tjeckien men de är inte muslimer.

   Ondskans imperium, kallade USA:s dåvarande president Ronald Reagan Sovjetunionen och jag tror han kom sanningen ganska nära.

Kommentera