Unikt bronsåldersfynd i Alingsås

HISTORIA. Ett 50-tal hela eller större delar av bronsföremål har hittats i Alingsås. Fyndet utgörs huvudsakligen av praktföremål för personlig utsmyckning och är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts inte bara i Västsverige utan i hela Sverige.

Bronsåldern. Spänne. Foto: Mikael Agaton

Länsstyrelsen Västra Götaland fick i början av april in en anmälan om ett fornfynd från en man som hade hittat några till synes handgjorda bronsföremål i skogen i Alingsåstrakten. Det visade sig vara ett så kallat depåfynd från slutet av yngre bronsålder, sannolikt perioden mellan 750 och 500 f. Kr. Fyndet bestod av några mycket välbevarade halsringar, kedjor och nålar av brons. Föremålen låg öppet på marken framför några stenblock nedanför en bergshöjd mitt ute i skogen. Förmodligen har djur krafsat fram dem från en hålighet mellan stenblocken, där man kan anta att de dessförinnan har legat.

Arkeologisk efterundersökning
Länsstyrelsen beslutade omgående att låta genomföra en arkeologisk efterundersökning. Dels för att ta hand om andra föremål som kanske låg kvar på platsen, dels för att ta reda på mer om omständigheterna kring fynden. Under brons- och järnåldern hände det att människor offrade föremål som en rituell handling, kanske till gudarna eller för att investera i livet efter döden. Detta kunde ske genom att man sänkte ner föremålen i sjöar och vattendrag. Dessa offerfynd har i de flesta fall återfunnits i samband med torvbrytning och dikning av åkermark under 1800- och 1900-talet. Att depåfynd av det här slaget hittas i oländig skogsmark är mer ovanligt.

Den arkeologiska undersökningen genomfördes under förra veckan av arkeologer och konservatorer från Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen, i samarbete med forskare från Göteborgs universitet. Resultatet av undersökningen blev ett 50-tal hela eller större delar av föremål. Dessutom hittades ett 20-tal obestämbara bronsfragment och ett 10-tal järnfragment.

– De flesta av fynden utgörs av bronsföremål som kan associeras med en högstatuskvinna från bronsåldern. De har använts till att smycka olika kroppsdelar, som halsringar, armringar och fotringar men även stora nålar och hyskor som har använts för att dekorera och hålla upp olika former av klädesplagg som troligtvis varit gjorda av ull, säger Johan Ling professor i arkeologi vid Göteborgs universitet.

Förutom halsringar, dräktnålar, spiraler, kedjor och en tutulus (klädes- eller bältesprydnad) hittade man en holkyxa samt restprodukter från bronsgjutning. Även en drivstav som man tror kan ha använts för att stimulera och sporra hästar med hittades. Det är en typ av föremål som har påträffats i Danmark men inte hittills i Sverige.

Västra Götaland regionen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Unikt bronsåldersfynd i Alingsås

 1. Vad gör Socionomen ifrån Indoniesien? , som numera är ansvarig i sverige alla kultur fynd? Kastar i metall-återvinnings byttan på kontoret? Man får förutsetta att de har separata plast-, papper-, metall- och mat-bingar…

 2. Kommer fynden att behandlas enligt de instruktioner som utfärdades under bah kunke, dvs smältas ned ?

 3. Den s.k. storslagna historian kastade ni på soptippen redan för 1400 år sedan.Troligen så mördades de flesta av ursprungsbefeolkningen med början reda då och ersattes av korkade nomader från arabiska halvön, vilket märks på ickeutvecklingen av landet.

  • Ja det är det bästa med SVT, att tar man bort den snedvridna
   nyhetsförmedlingen som SVT kör med kan man hitta en
   och annan pärla om bland annat arkeologi!

 4. Det är märkligt vad som kommer upp i dagern av vår Svenska kultur.Det här fyndet Mona Sahlin säger väl mer av vår gamla historia än det du svamlade om”.Hoppa grodor “och annat som du tyckte var vår banala ohistoriska Svenska kultur.Vårt nationella och nordiska arv kan man inte trolla bort hur mycket dagens kulturmarxism än försöker..

  • Det är ingen som trollar bort, även om jag är för gammal att så är det kul att se Och känna stämningen.

   • Enligt sådana som dig så var det väl de ensamkommande afghanerna från Iran som var först. Till och med före inlandsisen.

   • Argus
    Kul, men kolla vad genforskningen säger vi är en blandning av jägarfolk och jordbrukarfolk.

 5. Häftigt. Det största bronsåldersfyndet från just den delen av bronsåldern som hittats i Sverige.

  Kanske SVT skulle ha en artikel inte bara lokalt på SVT-Väst då?
  På SVT:s hemsida går att läsa om bl a hudvårdprodukter bland rubrikerna som ligger högst upp idag..

   • Vem förnekar den? Har iallafall inte jag märkt. Men kristendomen har dock en mörk historia i vårt land. Nu gäller det att se till att inte andra religioner vill sätta oss i en tvångströja.

Kommentera