Ordförande stoppade Sverigedemokraten: “Fick vara nog”

MEDIA. I går publicerade lokaltidningen Södermanlands Nyheter en artikel från regionfullmäktige. Ordföranden Tomas Borin citerades korrekt med namn, så också Sverigedemokraten Bertil Malmberg. Vilket parti Tomas Borin tillhör framgår inte av artikeln.

Men så kommer det intressanta. Jag citerar ordagrant ur artikeln:

”Flera av ledamöterna reagerade kraftigt på Malmbergs uttalande.

Men det är nog så att han upplevs som lite originell. Ofta känns det han säger så grovt att ledamöterna inte tycker att det är mödan värt att svara på. När han uttalar sig om invandring är det aldrig i positiva ordalag.”

Vem säger egentligen det ovan citerade? ”Flera av ledamöterna”? Ja, inte vet jag. Ett pratminus måste ju kunna härröras till någon om det ska vara trovärdigt. Men tydligen inte i SN:s journalistik. I princip skulle nämnda citat kunna vara hopdiktat av reportern (vilket vi väl inte ska tro), men ett citat utan avsändare skapar onekligen spekulationer och oklarhet.

Vi får i artikeln också veta vänsterpartiets Roja Mahmoudis inställning till herr Malmberg samtidigt som den förstnämnde, enligt SN-artikeln, ska ha påpekat ”. . . att människor från andra länder har tillfört så otroligt mycket, inte minst i sjukvården”.

Att inte SN själv varit på plats vid regionfullmäktige framgår av innehållet i artikeln och därmed är uppgifterna som publiceras heller inga förstahandsuppgifter. Det är en svaghet i journalistiken. Tidningen och läsarna är istället utelämnade till artikelns namngivna källor: ordföranden, herrarna Malmberg och Mahmoudis, den senare dock inte i citatform utan via reporterns penna, om vilkas olika agendor vi inte vet någonting om. Och som sagt, vid ett citat saknas källa helt! Näppeligen ett seriöst sätt att bedriva journalistik.

***

-Pettersson fick för en del år sedan ett mejl från en av Södermanlands Nyheters journalister.

Hej Petterson

Jag skriver som privatperson; eftersom beslutsmakten för hur trådarna på tidningen modereras ligger över mitt huvud, är det bättre att jag skriver om min personliga uppfattning.

Denna är att jag betraktar mig själv som liberal utan prefix. I min tolkning av liberalismen är yttrandefriheten en grundbult. I min värld ska alla åsikter få komma till tals; så länge de inte går att anse som hets mot folkgrupp. I praktiken innebär det att jag tycker att invandring och islamism ska debatteras så öppet som möjligt. Både du och jag vet att verkligheten inte är sådan.

Svenska tidningar, inga nämnda och inga glömda, är fulla av journalister med bakgrund i 68-rörelsen. Det ligger inprogrammerat i deras journalistiska DNA att deras uppdrag är att få läsarna att tycka rätt, i rätt frågor. Olyckligtvis är många av dessa journalister relativt högt uppsatta i redaktionsleden. Deras riktlinjer följs av yngre journalister, som hoppas på fasta anställningar efter sina många vikariat, och fega mellanchefer, som mest av allt är intresserade av ett bekvämt liv, i vilket bostadslånen kan fortsätta amorteras.

Personligen delar jag din uppfattning om islamism, men vidhåller att Sverige bör ha en generös invandringspolitik. Däremot anser jag att du ska ha den fulla rätten att uttrycka din åsikt. Utifrån min position som anställd, har jag försökt påverka debatten i en mer öppen riktning. Mellan skål och vägg kan jag säga att i valrörelsen till EU 2009 och till riksdagsvalet 2010 sorterades fullt legitima insändare från SD bort. Sverigedemokraterna och deras sympatisörer behandlades inte på samma sätt som de andra partierna.

Du skulle bara ana hur många gånger jag slitit mitt hår i konflikten mellan journalistikens vackra tal om ”yttrandefrihet” och hur debattklimatet ser ut på journalisthögskolor och redaktioner. Tyvärr kan jag inte göra mer än vad jag har gjort. Mina åsikter är inte uppskattade av tidningens chefredaktör.

Mina försök att öppna debatten har misslyckats. Det enda jag kan göra är att be om ursäkt å journalistikens vägnar.

Mitt löfte till dig är att den dagen när jag inte jobbar kvar som journalist, kommer jag att skriva en debattartikel om mina upplevelser och försöka att få den publicerad. I flera år har jag samlat på mig mail i vilka chefredaktören beskriver hur Sverigedemokraterna bör motarbetas och hur man till exempel bjöd in en lokal socialdemokrat till ett möte på redaktionen i samma ämne. Det senare var ett rejält demokratiskt övertramp, vilket jag påpekade, men inte fick något vidare gehör för.

I övrigt kan jag bara önska dig lycka till med bloggandet. Mitt råd till dig är att tona ner de grövsta generaliseringarna och göra bloggen så professionell som möjligt. Just nu blandas vettig granskning med tveksamma generaliseringar. På samma sätt litar jag på att du respekterar min vilja att svara privat och att mina svar tills vidare stannar mellan oss.

Simma lugnt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Ordförande stoppade Sverigedemokraten: “Fick vara nog”

 1. Ja, även SD verkar ha tröttnat på honom, ha får väl gå med i Alternativ För Sparkade.

 2. Nästan varje tidningsredaktion i landet idag är ynkedomens högborg,
  man ljuger ,skarvar ,mörkar om vartannat för att föra läsarna bakom ljuset.

 3. Regionfullmäktige sände tidigare sina möten då de hette Landsting. Jag lyssnade en gång då jag bodde i Nyköping.

  Mötet var annonserat att börja 9:00, mycket spring runt talarstolen men inte förrän 9:15 började eländet, talare på talare som endera höll med föregående talare eller inte.

  De var också bensträckarpaus, klockan 12:30 avbrott för lunch till 14:00.
  Ingen säger ingen av dessa jag hörde skulle vara anställningsbar i en svensk livskraftig industri.

  Att det blev Regioner i stället för Landsting gjorde inget bättre bara dyrare.
  Hög tid att avskaffa en av penningförstörarna.

  Sörmlands Landsting kom på en strålande idé, de stängde om jag inte minns fel 25% av vårdplatserna och gick ut med nyheten nu minskar vi väntetiderna.
  Lika smart som att minska antalet skolor för att bygga en koloss till skola i centralorten samt att utöka kostnaden för transport av skolbarnen.
  För att inte tala om en snippamålning för 45000 i denna skola som sedermera doldes av en vägg.
  Att förvandla goda resurser till dåliga är stat och kommun otroligt duktiga på!

 4. Håller med att det är så att vissa folkslag har lägre IQ.
  Men det kanske man inte ska ta upp i dessa lägen.
  När de är i sina hemländer så behöver inte hjärnan större resurser för det arbete/tänkande som de utför…detta är normal utveckling.
  I utvecklade länder ses då dessa som dumma, för det arbete/tänkande som behövs i det ”nya” landet.

  Det är som vissa reportrar på bl.a. Aftonbladet, de är lite dumma, naiva och saknar verklighetsförankring och agerar tankemässigt som ett barn.

  Sen tycker vissa ledare på Aftonbladet att det är bra, då ingen kan överglänsa någon annan….DÅ ALLA ÄR UNGEFÄR LIKA DUMMA ! 🤪

  ”Lika barn leka bäst” 🤣

  Ps.
  Detta ”fenomen” kan beskådas även inom regeringen.

 5. Det är vetenskapligt bevisat att 50% av alla muslimer bär på genskada pga inavel pga kusingifte. Inavel yttrar sig ofta i nedsättning av kognitiva funktioner, så och att de lättare blir sjuka och står emot sjukdomar sämre.
  Sammantaget kan man säga att Bertil hade rätt.
  Vi har dock varit lite försiktiga med att peka ut funktionsnedsatta i vårt land. Socialstyrelsen är på gång att skriva en rekommendation mot kusingifte. Undrar varför om det är så att Bertil har fel?

 6. Endast SD tillåts särbehandlas i denna regerings mobbingkultur.
  Ena dagen stiftar man lagar mot mobbing och förtryck nästa dag
  ägnar man sig åt det man lagstiftat mot mobbing.
  Är det någon som fattar vad denna regering ägnar sig åt.
  Dubbelmoral så det skriker om det.
  Demokratin i Sverige är helt satt ur spel under regeringen Löfven.

  • Är man underställd vid bidragskranen så måste man ha samma åsikt som de som ger bidragen, annars kan man hamna ute i kylan, gäller samtliga tidningar/företag/föreningar m.fl.

   Indoktrineringen har t.o.m. tagits in i fikarummen där du jobbar, rätt åsikt gäller eller du kan bli utfryst av arbetskamraterna.
   Därför ser det ut såhär med de marinerade styrandet i Sverige.

   Partiboken/rätt åsikt bestämmer.

 7. Vem ska ta ansvar för Sveriges kollaps?
  Vem ska vi ställa inför rätta?
  Folket röstar baserat på den information det fått från media, så vi får anta att om folket röstar fel så beror det på att de fått felaktig information.
  Media föser idag politikerklassen framför sig, detta ursäktar inte politikerklassen, snarare tvärtom, den klassen finns för att tillvarata svenska medborgares intressen, inte medias.
  Om vi dokumenterar medias och politikerklassens landsförräderi och folkmord hoppas jag vi en gång ska kunna skipa rättvisa.

Kommentera