Hård kritik mot regeringen för hantering av Pisa-provet

SKOLAN. Regeringen och Skolverket får mycket hård kritik av Riksrevisionen för hanteringen av den senaste kunskapsmätningen Pisa. Medarbetare till utbildningsministern Anna Ekström varnade för att elevurvalet var missvisande men fick inget gehör, enligt granskningen.

Utbildningsministet Ekström (S). Foto Kristian Pohl, regeringskansliet


Det är väldigt förvånande att departementets egna tjänstemän slår larm och inget händer, utan man fortsätter att luta sig mot Skolverket och OECD som säger att det gick rätt till, säger Riksrevisionens projektledare Sofia Sandgren Massih.

Sverige hade i den senaste mätningen från 2018 i förväg exkluderat elva procent av de elever som skulle delta. Den tillåtna gränsen är fem procent. Det skulle alltså kunna finnas en risk för att resultaten inte gav en rättvis, utan en förskönad bild av kunskapsläget i svensk skola, anser Riksrevisionen.

-Pettersson säger att den regering som påstår att vi inte ska slita isär landet hindrade 11 procent av 15-åringarna i Sverige att delta i provet för att skolan ska verka bättre än den är…

Riksrevisionen

Finns det något område där denna regering gör bra ifrån sig?

Gruppbild på regeringen 2020-10-08. Frånvarande är Amanda Lind och Peter Eriksson.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Hård kritik mot regeringen för hantering av Pisa-provet

 1. Men hur mår ungdomarna som tvingats göra detta prov och som sedan får veta att staten myglar med deras resultat? De har säkert gjort sitt bästa, varit nervösa som bara den innan och kanske känt sig osäkra efteråt. Att staten sedan myglar med deras resultat visar ju dem att det dem gjort var inte bra nog. Att säga till en osäker tonåring ” du duger inte” skapar problem!
  Men att lösa problem är inte något som politiker verkar syssla med. Skapa problem är de däremot himla bra på.
  Jag hoppas att de unga som gjort detta test har bra vuxna runt sig, som kan förklara för dem att politikerna är de dumma och inte de unga. Så att de unga kan få fortsätta utvecklas och ha viljan att lära sig nya saker kvar.

 2. Ärlighet är inte nåt som definierar den här regeringen. Bara Morgan har visat åtskilliga gånger liksom Stefan den käbblande.

 3. Inte ens vid fotografering kan de göra rätt två meter gällde men de står på en meter eller mindre.
  För att travestera Churchill, så har “så många aldrig tidigare gjort så lite för Sverige.”

 4. Jag tror det vore billigare och lugnare för Sveriges ekonomi och ökande kriminalitet med omval för att få slut på slöseriet med bl.a. godtyckliga utlandsbistånd och skattehöjningar. Inte ens stölderna av vapen, ammunition och datorer i sin egna arbetsplats Rosenbad har de lust att utreda. Det verkar mer och mer, som att främmande makt dikterar och äger Sverige. Jag undrar vad, som egentligen händer.

  • Tror du ett omval hjälper? Valfusket i förra valet lär väl ske vid ett omval också? Jag tänker alltid rösta, men jag räknar inte med att min röst finns med i resultatet…för fuskandet lär öka…

 5. Regering med minister är som klimat”forskare”. De fipplar med siffrorna. Oväntat, nej, knappast.

 6. Nu skyller ministern på Skolverket och ber om ursäkt om hon missat något.

  När resultatet från undersökningen presenterades så kunde en vanlig medborgare utan ministerlön begripa, att detta kan inte vara riktigt.

  Nu måste statsministern våga utkräva ansvar.

  • SD försöker nu få ihop en majoritet i Riksdagen för ett
   misstroendevotum mot ministern Ekström och det tycks som om M och KD kan tänka sig att rösta för detta. För att nå majoritet krävs dock att Liberalerna också ställer upp men deras ledare Sabuni vill inte detta – utan fegar ur som vid tidigare tillfällen, då hon och hennes parti räddat kvar S/MP-regeringen. Hoppas alla kommer ihåg detta vid nästa val 2022, så att Liberalerna inte får en enda taktik-röst för att rädda dem kvar i Riksdagen – för varje sådan röst är också en röst för fortsatt maktinnehav för S och MP.

 7. Alla medel är tillåtna för att försköna konsekvenserna av massinvandringen. Något mediadrev är inte något som kommer att hända.
  Ljuga och tolka statistik är legalt i vänstersamhället om det befrämjar den falska värdegrunden.

 8. Regeringen Sch skolverket fuskar i PISA-mätningar.
  Med detta vill de signalera till skolans elever att fusk är bra och något som borde vara med i skolplanen.

 9. Anna Ekström har nu försatt sig i situationen att det blir svårt att beslå och banna elever från att fuska.Att det nu diskuteras om ett PM nått utbildningsministern är en avledning. Patetiskt är bara förnamnet.

  (Gör som jag säger – inte som jag gör.)

 10. Är det inte dags att lägga ner alla inkompetenta genusmyndigheter?

 11. Fake News från början till slut.
  Ännu värre är det med siffrorna på arbetslösheten. 1-timme i veckan räknas som arbete. Och hucklekärringarna i förorten räknas inte eftersom de inte står till “arbetsmarknadens förfogande”.
  De invandrade raketforskarna, visar sig nu vara analfabeter.

 12. Det är som med regeringen, den försöker också verka bättre än vad den är.

  MEN DEN ÄR JU BÄST….
  PÅ ATT VARA SÄMST ! 🤮

  ”Bara en idiot låter sig ledas av en annan idiot, då båda inte förstår hur dum den andre är.”

 13. Hela regeringen håller på med manipulation för att visa att deras politik är bättre än verkligheten. Hoppas innerligt att denna svenskfientliga regering förpassas till dynghögen vid valet 2022.

 14. Denna Regering får ju hård kritik för det mesta dom gör. Afghanamnestin bar ju en b.la hur länge till ska dessa få fortsätta? helt klart med så mycket kritik och JO KU anmälningar kritik från lagråd mm är dom ju i min Värld inte Kompetenta för sina uppdrag

Kommentera