Specialistgrupp ska vända våg av välfärdsbrott i Södertälje


BROTTSLIGHET. Påstådda skilsmässor, felaktiga arbetstillstånd och oriktig folkbokföring. Södertälje är den kommun i Stockholms län där det begås flest brott mot välfärdssystemet per capita. En grupp ska nu bryta trenden där enorma summor hamnar i felaktiga händer.

I det senaste avsnittet av Polispodden Stockholm hör du Max Åkerwall, polischef i Södertälje, och Anna Flink, säkerhetschef Södertälje kommun om det gemensamma arbetet för att motverka välfärdsbrott. Bild: Polismyndigheten

Sedan i februari arbetar en grupp vid Stockholmspolisens bedrägerienhet strategiskt med brott mot välfärdssystemen. Efter en genomgång av vilka kommuner i regionen som stack ut gällande välfärdsbrott per capita så blev svaret Södertälje.

I nuläget arbetar gruppen, som nu ingår i Tore 3 vilket är den långsiktiga satsningen mot grov organiserad brottslighet i Södertälje, med cirka 100 förundersökningar gällande brott mot välfärdssystemet i Södertälje. Drygt 30 av dessa är utlagda på utredare. Många av utredningarna rör brott mot A-kassan, försäkringskassan, CSN eller studiefrämjandet. Brottslighet mot assistansersättningen fortsätter också, där de kriminella på kort tid gör stora ekonomiska vinster på sina upplägg som går ut på att överdriva assistansbehovet, utföra mindre assistans än vad man begärt ersättning för, alternativt inte utföra någon assistans över huvud taget.

– Syftet är inte enbart att bryta brottstrenden i kommunen utan att vi också ska vara brottsförebyggande och förändra beteenden, säger Per Wedsmark, förundersökningsledare vid välfärdsbrottsgruppen.

Nyligen dömdes en kvinna till fängelse i ett år och tre månader för grovt brott mot bidragsbrottslagen och stöld. Ett ärende som utretts av välfärdsbrottsgruppen.

Polisen

Webb: Välfärdsbrott – en allvarlig brottstyp mot samhället

-Pettersson har skrivit om välfärdsbrotten och den systemhotande brottsligheten i Södertälje i över tio år. Läs gärna om Sagan om Södertälje

De hånskrattar åt oss

Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Följ fucking order om Södertäljemaffian av Ann Törnkvist

14 responses to “Specialistgrupp ska vända våg av välfärdsbrott i Södertälje

 • Rädd

  På 70 talet var det kö till daghemmen. Jag vet om ett par som skilde sig för att få in barnen på daghem. Kvinnan var en ganska känd författare bla film manus.

  Gilla

 • Ingen särskild

  Varför inte ett ”sluta fuska”-armband?

  Gilla

 • ponnsan62

  Kommer inte funka..för messìga..
  Sen varför nu.
  Har ni vaknat eller drömmer ni.
  Arma folk

  Gilla

 • havemydoubts

  Varför inte bilda 290 Tore-grupper, då bidragsfusket säkerligen finns i alla kommuner?

  Gilla

 • Lisa.

  Lycka till !

  Gilla

 • Billy Boy

  Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun blev helt oväntat mätt på inflödet av nyinflyttade, som enligt partikamraten Stefan Löfven (S) ”skulle bli en förtjänst för samhället lite längre fram”.

  Delcitat

  Södertäljepolitiker i protest mot länsstyrelsen: Skicka inte flyktingar hit. Publicerades den 9 oktober 2020.

  Nu är det dags för Södertälje att börja ta emot flyktingar genom länsstyrelsens mottagningssystem. Men det har fått politikerna i den styrande majoriteten i kommunen att ryta ifrån i ett protestbrev.

  – Vi kämpar mot den utbredda segregationen i Södertälje, säger Boel Godner (S). (Publicerades 9:e oktober 2020)

  Slut delcitat

  Läs mer, se och lyssna till kort video på länken nedan till SVT:s lokala nyheter för Södertälje.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/sodertaljepolitiker-i-protestbrev-vi-vill-inte-ta-emot-fler-flyktingar

  I stället för vinst har det tydligen blivit en brakförlust-affär.

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Dessa insatser kan endast utföras i Södertälje, eftersom brottslingarna i huvudsak är Syrianskt Kristna. Givetvis är det minst lika hög grad av samma brottslighet bland muslimer, men dessa skyddas av Sossarna inom ramen för ”Barcelona-avtalet” och nu senast ”Global Compact”.

  Vad gäller Syrianerna, så har deras tankningar ur svenska välfärdssystem fördröjts av att vänsteraktivismen inte har stöttat dem, men att de skaffat sig god utbildning under tiden, tills de nu har egen expertis att trixa systemet med.
  Muslimerna samarbetar däremot med vänsteraktivismen, som via sina kommunala aktivister ser till att trogna erhåller tjänster i kommunerna, där de kommer åt socialtjänstens kassor.

  Givetvis har samtidigt den kommunala revisionen bakbundits på olika sätt, så möjligheten att slå larm är minimal. Och den som slår larm lär samtidigt vara ”svartlistad” från alla typer av framtida karriär.

  Gilla

 • Mm

  Jaha å vad tror de/ni/vi skall hända nu. Rättning i ledet! Sossarnas våta dröm! Hahahahahaha

  Gilla

 • Pelle

  Melodi: Du ska inte tro det blir sommar…

  Du ska inte tro det blir bättre alls
  om invandrarna åker hem
  De tjänar vårt land och de sköter sig
  Precis som vi lärde oss tro

  Du ska inte tro att rasisterna
  Slutar att hata oss slåss
  Så använd din hjärna du grisrasist
  och tänk på de som inget har.

  Da capo, el da capo!

  Gilla

 • hllviken

  Äntligen händer det!
  Förfalskade examensbevis är också i omlopp!

  Gilla

 • Maya

  Södertälje stad har blivit bidragssystemets mecka.Först nu vaknar alla instanser upp och börjar samarbeta.Det här har varit allmänt känt i massor med år och hur många skattemiljoner har inte försvunnit ner i fickorna på lycksökarna.Södertälje var förr en stad där arbetskraftsinvandringen var stor med Scania Vabis som en dominerande arbetsgivare.Grabbarna från Stockholm åkte dit på friarstråt för det fanns såååå många snygga tjejer där.Nu känns det som om man är turist om man behöver åka dit i något ärende.

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Nu ska de etniska svenskarna sättas dit för sina brott !

  Och jorden är platt och islam är en fredlig och så god religion.

  Sent ska syndarna vakna….man märker att Socialdemokraterna börjar falskspelet redan nu, innan valet.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: