Duktig, självgående personal klassas som funktionshindrad av staten

STATEN & KAPITALET. Företaget Samhall ägs av staten och har som huvuduppdrag att skapa utvecklande jobb åt personer med funktionsnedsättning och på så sätt ge dem en plats på den ordinarie arbetsmarknaden. Samhalls uppdrag är att anställa personer med funktionsnedsättning som står långt från arbetsmarknaden. Jobben ska vara anpassade till arbetarens nedsatta arbetsförmåga.

Arlanda Foto: Brorsson, Wikipedia

Är det rimligt att statliga Samhall lämnar så låga anbud att de konkurrerar ut privata bolag för att sedan anställa fullt friska personer från det utkonkurrerade bolaget och klassa den personalen som funktionsnedsatt och berättigade till bidrag.

När Samhall vann upphandlingen att städa på Arlanda tvingades ett bolag som städat på flygplatsen i många år att sparka sin personal. Enligt SVT:s Uppdrag granskning ska flera av dem senare blivit anställda av Samhall – och då ansetts ha en så pass omfattande funktionsnedsättning att de inte kan få något annat arbete på arbetsmarknaden.

Reportaget ”För svag för Samhall” finns att se på SVT Play.

-Pettersson säger att uppdraget att städa på Arlanda är inte så lätt. Samhall klarar inte kvalitetskraven och får betala böter.

Personalen på Arlanda ska inte bara städa, de behöver även klara säkerhetsklassning av Säpo, de måste klara svenska språket och stora grupper, hjälpa till att utrymma flygplatsen vid nödläge med mera.

Varför gör sig ett företag med funktionsnedsatta in i ett sådant uppdrag? Dessutom ägs Arlanda flygplats av statliga Swedavia, får privatägda flygplatser samma villkor till subventionerad städning med mera.

Eva Nordmark, Socialdemokratisk arbetsmarknadsminister har en månadslön på142.000 kronor och är ansvarig

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Duktig, självgående personal klassas som funktionshindrad av staten

 1. Märkligt… min exman var försjuk för att samhall skulle kunna ge honom sysselsättning. Men det är klart, håller de på med sånt här så har de väl inte tid att hjälpa de som verkligen behöver deras hjälp.(för min exman slutade det med att han ordnade en egen praktikplats som af nu hjälper till att försöka få honom anställd på.)

 2. En bekant var platschef, han var i sin roll lysande för sitt uppdrag och omtyckt av alla goa svagare människor. Men sen kom de marcherande partiidioterna och då fick ha ta förtidspension och gå för att han var för bra och man.

  • Sossarnas nya politik. Skit i de svaga . Pengar mpstebin för invandringen håller på att välta hela Sverige över ända

 3. Jag såg programmet och ryser av det uppenbara kaoset och hur lättsamt s.k. ansvariga verkade slingra sig. Vi behöver nya val och nya valsystem tror jag.

  • Och nya tjänstemän på rätta platserna. De knasiga vi har idag kan sättas av i svenska fjällkedjan så kan de klara sig bäst de kan där.

 4. Jag förtydligade mig inte. Det är i slutet på 80-talet det förekommer redan då missförhållande på Samhall.

 5. Problem på Samhall är inget nytt. Det var en kraftig matrona som satt i receptionen och var allmänt otrevlig. Vederbörande betedde sig som om hon var ägare till hela Samhallkoncernen Hon var där p g a av arbetshandikapp. Fackligt aktiv var hon också. Men det var inte “arbetskamraternas” välbefinnande hon var intresserad av. Utan hennes eget klättrande i karriären och bra lön. När de andra s k arbetshandikappade var där för att kvittera ut matkuponger eller andra ärende gav hon sig på dem och ifrågasatte deras arbetsmoral.
  En del arbetsledare och andra tjänstemän var konflikträdda och var rädda för att stöta sig med henne. I stället tog de ut sin undertryckta aggressivitet på “svaga” som de visste att de inte skulle få motstånd i från och förnedra dessa psykiskt. Många av dessa som arbetade där var utrustade med normalt intellekt men de hade sitt sociala bagage av kränkande särbehandling och annat maktmissbruk. Många var invandrare och svårplacerade på svenska arbetsmarknaden. Endast en ringa del var där p g a begåvningshandikapp. Det finns många fördomar mot personer som arbetar på Samhall. Men även personer med nedsatt intellekt har rätt att bli bemött med respekt.

 6. Eva Nordmark, Socialdemokratisk arbetsmarknadsminister har en månadslön på142.000 kronor och är ansvarig!
  Borde stå oansvarig!!!

 7. Funktionshindrade eller t.o.m. lindrigt utvecklingsstörda (IQ upp till 70, negrer t.ex.) bör inte befatta sig med detta arbete. Jag tror deras låga IQ är negativt för Sverige.

 8. Inkompetenta, lågpresterande chefer får lön som högst kompetenta, högpresterande.

  Det leder till samhällsförfall.

  • Akademiker och Konsulter har förstört landet. inte en dag arbetslivserfarenhet men på pappret skolade jag har 42 års arbetslivserfarenhet det dom ofta står och mässar om ser en annan att det inte funkar men jag har ingen högskoleutbildning så vad vet jag 42 år med kundkontakt och nu Arbetslös

   dom sk “tester” man skall göra för att få ett jobb är ju så trubbiga så man häpnar “hur gör du för att få en kund nöjd+” Det beror väl på situationen varför är kunden inte nöjd råder det missuppfattning om produketn handhavande fel osv.. det finns inget standard svar på en så idiotisk fråga det löser man ju där och nu berondes på situationen och framförallt lyssna på kunden men dom svars alternativen finns ju inte

   • En del högskoleutbildningar förtjänar inte kallas *HÖG*.

    Många duktiga, lojala, hederliga äldre förnedras i dagens samhälle. Skamligt är det.

 9. Kommer osökt tänka på denna filmen Hur många lingon finns det i världen?
  Tanken måste väl vara folk med lite nedsatt förmåga kan få komma ut och jobba träffa folk får känna sig delaktiga . nu Fixar staen billig arbetskraft istället och konkurrerar ut företag måste vara straffbart och strida mot upphandlingsrätten och alla etiska regler som finns

  • Det är straffbart att kidnappa barn också, men det gör staten till höger och vänster i landet och de kommer undan med det också…

Kommentera