En statsminister utan ansvar

INRIKES. I går eftermiddag frågades statsminister Stefan Löfven (S) ut av Konstitutionsutskottet. På dagordningen stod regeringens hantering av coronakrisen, bland annat besluten om smittspårning och besöksförbud på äldreboenden. Statsminister Stefan Löfven försvarade att regeringen inte fattat något formellt beslut om en strategi för att hantera coronakrisen. – Det hade inte gjort någon skillnad, säger Löfven.

Strategi betyder som ni vet tillvägagångssätt, planering, metod, osv. statsministern medger alltså att han och regeringen inte har planerat för någon kris i landet och han vet att det inte gjort någon skillnad. Det är häpnadsväckande, minst sagt.

Men det är ännu värre, en av Löfvens första åtgärder som statsminister var trots att flera utredningar sagt att krishanteringen bör ligga på hans kansli, att flytta bort ansvaret för regeringens krishantering från sig själv, skriver DN.se, bakom betalvägg.

-Pettersson säger att Stefan Löfven skyller på andra trots att det enligt grundlagen är regeringens uppgift att styra landet och Löfven är chef för regeringen. Det ansvaret kan han inte skylla på regionerna, Folkhälsomyndigheten eller någon annan.

Vad Löfven än säger har Statsministern och hans kansli ansvaret för krisberedskap och krishantering. Statsministern och hans kansli bestämmer hur regeringen bygger upp, övar och vidmakthåller en kompetens att snabbt kunna agera i kritiska lägen. Precis som i flertalet andra länder är krisberedskapsfrågorna därmed en av statsministerämbetets viktigaste uppgifter.

I Sverige är det sedan länge bestämt att i katastroflägen måste statsministern och hans kansli ta det övergripande ledningsansvaret. Ansvaret ligger inte på något annat ställe i staten. Det ligger exempelvis inte på fackdepartement som UD, Miljödepartementet, Försvarsdepartementet, Folkhälsomyndigheten eller någon myndighet.

Det är 502 dagar kvar till valet söndagen den 11 september 2022. Måste vi vänta så länge?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “En statsminister utan ansvar

 1. Han kunde aldrig fatta det där med “strömstyrka”, så han hoppade av svetsarutbildningen och blev politiker.

 2. Det märks att medlemsantalet i politiska partier rasat när personer som Löfven kan bli statsminister i Sverige. När det inte finns något bättre att få fram får man en bra uppfattning om vilken begåvningsreserv som resterande i partiet består av.

  Vad han säger är
  – Vi har inga planer eller Idéer för hur landet ska skötas.
  – Vi vet inte vad vi håller på med så vi tar inte ansvar för något.
  – Allting är alla andras fel.
  – Det är roligt att leka statsminister.

 3. Självklart är det deras fel. De skulle stängt alla förbindelser från Kina och Mellanöstern för över ett år sedan. Men det gjorde de inte. Istället försökte de skylla på semestrande svenskar i alperna.

 4. Ku utfrågningen igår tedde sig bisarr.
  Lövén fick frågan om hur det kan skilja så i antalet dödsfall mellan våra grannländer och Sverige. Det finns ingen förklaring sade Lövén, utom kanske resandet!

  Det här kan mycket väl vara så att de vågor som förekommit under pandemin beror på invandringen och att invandrare tillåtits resa ”hem” under krisen. Det har inte skett några kontroller eller någon form av karantän från Sveriges sida. Det känns ganska naturligt att det som hänt under pandemin, beror på politikernas ovilja att stoppa det konstiga beteendet!

  • Vi stänger gränserna mot våra Nordiska grannländer men har dom Vidöppna mot Iran Irak Somalia Afghanistan sen undar man varför vi har ledartröjan på oss i antalet döda i corona. man lät ju folk i början som kom från kina knata ut som ingenting från Arlanda

   Måste vara bekvämt för landsfadern att ha hög lön p,ga ansvar men inte behöva ha ansvar fy fan 502 dagarkvar till valet vi måste försöka härda ut dårskapen

 5. Kan inget, vill inget och fattar inget.. en enkel sammanfattning av Sveriges regering med dess chef

 6. Blir han inte avsatt efter denna uppvisning i att stapla lögnerna på varandra, så vet i f-n…

 7. Stefan Löfvens oförmåga att ta till sig kritik som är solklar är skrämmande.
  Man ska inte vara statsminister om man saknar intelligens och det saknar verkligen han.
  Gamla fackpampar är ingen i behov av längre.
  Tvärtom vill dom flesta slippa dom.
  Mycket oskön person Löfven.
  Man blir så trött på att höra hans ständiga bortförklaringar.

 8. Stefan Löfvens “krishantering och strategi” för att hantera Corona-smittan i Sverige och snabbt vidta åtgärder för att skydda landets befolkning från massdöd i covid-19 har i stora delar sett ut ungefär så här …

  https://1.bp.blogspot.com/-HOPIFEiThHo/X90jnHAPg2I/AAAAAAAAH4g/6fYrVSxAADc-8snhVIn9cS0h1hfocBrTwCNcBGAsYHQ/w640-h510/Kungen%2BCORONLOW.jpg

  Jeander

  https://1.bp.blogspot.com/-Cm3fzXl5roc/YHmWA3bSIOI/AAAAAAAAH-E/3O46Ky5hOTI20IOfWQbT3-A8QvfYAKqDACNcBGAsYHQ/w640-h512/EFTER%2BPANDEMINLOW.jpg

  Jeander

 9. Om vi inte som land vaknar upp innan valet så kan det bli katastrofalt… på dagen 11 år sedan ”twin Towers” valet 2022 kan bli Sveriges 9/11. Zåzzeriet MÅSTE stoppas

Kommentera