I småländska Gislaved är äldre omyndigförklarade

ÄLDREOMSORG. I Gislaveds kommun har cirkusen kommit till kommunens åtta äldreboende, med cirkusdirektör Eva Kullenberg som även är kostchef på manegen. Kullenberg har dragit in läsken för de äldre, den tillför ingen kvalitet för våra äldre, rapporterar Värnamo Nyheter, bakom betalvägg.

Foto av alleksana Pexels.com

Vardagar och “vanliga helger” är de söta dryckerna bannlysta. Endast på storhelger tillåter kommunen att de gamla dricker läskedryck. I Sverige får nämligen inte äldre bestämma själva vad de ska dricka, det gör kommunens kostchef.

Eva Kullenberg är dietist och tidigare kock. I februari i år tillträdde hon som kostchef för äldreomsorgens sju kök i Gislaved. – När man blir äldre tycker man också mer och mer om sött, och då är det lätt att läsken konkurrerar ut maten. Läsken tillför ingen kvalitet, och detta är ett led i att vi ska servera bra mat för de äldre, och samtidigt skilja på vardag och fest, säger Kullenberg.

Frågan har varit uppe i fullmäktige men ordföranden i nämnden vill inte ”pilla i detaljer” så de äldre får inte dricka läsk.

En handlare skänkte 480 liter läsk till de äldre, den läsken har nu kommunen slängt.

-Pettersson vet och jag tror alla äldre vet att läsk är onyttigt, men det är kaffe och kaka också och jag tycker inte vuxna människors dryckesval är ”detaljer”. Det är förmynderi och byråkrati.

Vad som är kvalité bestämmer alltså inte vuxna och myndiga människor utan en cirkusdirektör på kommunen! När och om jag hamnar på hemmet och inte får en liten vid lämpliga tillfällen kommer det att bli liv om jag orkar…

En sommarlunch hos Pettersson är säkert inte helt nyttig och av dålig kvalité enligt cirkusdirektören, som tydligen aldrig hört talas om livskvalité bland alla näringstabeller.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

41 thoughts on “I småländska Gislaved är äldre omyndigförklarade

 1. Dietist eller kostrådgivare deras uppgift är att se till att kunderna äter gott och näringsrikt, de har inget mandat att förbjuda någonting. Hon skall serva sina kunder med deras önskemål.
  Det är kunderna som betalar för servicen inte kommandoran.

 2. I de flesta länder struntar myndigheterna i de äldre, ansvaret ligger istället på familjen.
  I Sverige klagar ofta familjen men besöker sina äldre sällan. 95 gånger av hundra var jag ensam när jag besökte mina och hustruns föräldrar.
  Men klaga, ja de kunde de ändå fast de nästan aldrig var där. Så bortskämda med att andra alltid skall göra det som de själva inte vill.

  • Om vi ska besöka våra äldre oftare så bör hinder i vägen för det avlägsnas. Detta innebär att vi inte tvingas att flytta till andra landsändar när vi blir arbetslösa. Att besökstider är generöst tilltagna. Vi bör också inte tvingas arbeta för mycket för att försörja sådana som inte end borde vara inom rikets gränser. Vi är skattetyngda nog som det är.

 3. Såg på Facebook att Skavlan träffade sin efterträdare Carina Bergfeldt, när han nu ska sluta med sitt program kunden ha passa på att be J.Åkesson om ursäkt för sitt oförskämda uppträdande när Jimmie var gäst i hans program, han har i alla program jag sett med honom varit vänlig mot gästerna, på gränsen till sliskig, men i det programmet uppträdde han som

  en förbannad drummel, till och med Norrmännen blev störtförbannade på
  hans oförskämdheter mot J.Å. Jag begriper ju att det var på order av den neutrala opolitiska kanalen SVT, men lite aktning för gästen bör han visa:

  Men att det ger jobb att pissa på allt Svenskt fick vi ånyo se vid
  fjorårets julprogram där Marianne Mörck var programledare, för
  att knappt ha sett kärringen i något program innan. Men efter att
  ha rivit ner Svenska flaggspelet, alltså den fattige Svenskens
  juldekoration, så är tanten med i snart sagt alla program.

  Att riva ner flaggspelet var garanterat på order av SVT belöningen
  var mer jobb ? Ynkligt!

   • Ja mitt sista också, han hade nog inte räknat med
    Norrmännens reaktion där många läste lusen
    av honom.

 4. Och min mormor fick rådet av sin läkare att ta en liten snaps varje morgon. Jag undrar vad denna gestapotant skulle tyckt om det?

 5. Jag har en viss erfarenhet av kostrådgivare, jag gillar dem inte.
  Min far drack ett glas vin till maten på hemmet, där fanns ingen snapig kostrådgivare. Jag åt också där ibland utmärkt mat.

  • Glädjande att höra det finns undantag. Du och de dina tycks ha fått ett sådant.
   När min hustru bodde på ett sådant ”Vårdhem” skulle 46:- om dygnet räcka till deras dygn-förplägnad ! Visserligen mer än 10 år sedan nu men innebar,att jag ofta fick taga med mat åt henne.
   Spikekorv och makaroner,eller en grönsakssoppa utan kött var inget ovanligt till deras middagsmål.På kvällen serverades en ost-smörgås med tee därtill. Inte f-n kan en (även) gammal människa leva på en sådan dagsranson.
   Själv köpte jag ibland en vetelängd och bjöd henne,och några andra till 3-kaffet.

   • I forna dagar fanns ättestupan, idag kallas detta för vårdhem samt behöver mer tid för att uppnå önskat resultat.

    Men detta år ju vad fårket röstat fram, så varför klaga över detta ?

 6. Hon måste vara urtypen för en riktig Soϟϟe-kärring, modell vidrig, samma modell som jobbade som lägervakt i Buchenwald, Bergen-Belsen och övriga koncentrationsläger.

  //Gunnar

 7. Jag är gammal. Jag kommer ihåg när kriget startade, jag kommer ihåg när min far förbannade tyskarna som nu startat ett ett krig till. Jag kommer ihåg när de kristna och prästerna försökte snöpa vårt liv.
  Jag är så trött på utlänningar och svenskar som klagar på vårt land. Vi har hjälpt oss själva, vi har hjälp utlänningar.
  Vissa svenskar och utlänningar och tycker inte att vi gjort tillräckligt.
  De svenskar som inte gillar oss och Sverige kan flytta till 20 EU länder, vi betalar deras pension fast den vill de nog behålla.den. De utlänningar som inte gillar oss och bara klagar, ja de kan flytta hem och försörja sig själv utan vår hjälp.
  Men det tror jag inte händer, enklare att sitta och klaga i en fin lägenhet och pengar från soc eller pensionsmyndigheten.

 8. Jämför man med de vedervärdiga plastlådorna, att värmas upp i micron, så är det nog mer näring i vad f-n som helst. Vill dessa pensionerade hjältar ha en läsk eller en pilsner så ska de ha det. VET SKÄMS på dig, ”capo” Kullenberg.

  • Du har nog inte besökt ett äldreboende. Jag har besökt 4 stycken regelbundet. Alltid god mat, jag har själv ätit maten och alltid varit nöjd.
   Två varmrätter att välja på och den efterrätt tex glass och sylt eller Ananas och grädde, efter det kaffe och kaka. Jag har alltid varit mätt och belåten.
   Alltid en god sallad till maten med oliver olika grönsaker och fetaost. Så den som inte är nöjd med det är bortskämd. Ville föräldern ha ett glas vin så tog jag eller barnbarnen med en flaska.

   • Besökt ???? Jag har både haft min gamla mor där och jobbat som leverantör till olika äldreboenden i hela länet, servat funktionsnedsatta både barn och äldre, och dessutom jobbat på sjukhus, äldreboenden och andra institutioner. Jag har även haft insyn i hur bukfyllan anrättas i storköken som tillhandahåller födan till både äldreboenden och de som bor hemma med hemtjänst. Kvaliteten varierar. Ibland, som du själv hävdar, riktigt hyfsad, med ofta riktigt usel. Hemma hade vi ett (s)kommunalråd som skulle stila med hur ”fantastisk” såssarnas matlådor minsann smakade. Han stod ut i knappt en vecka innan han gav upp och återgick till stadshotellets restaurang där ordningen återställdes… Så kom inte och snacka, för jag har sett både det ena och det andra.

   • Centurion
    Besökt ja jag har haft äldre släktingar på boenden. De har inte klagat. På 70 talet var det värre, långvården var inte rolig, massa gamla senila människor på samma avdelning de skrek och blev ofta bundna med ett skärp i fåtöljen.
    Visserligen var inte boendena förberedda på corona och det var inte heller jag.
    Men maten den är numera god och bra nästan överallt. Vad jag vet.
    Min far dog av undernäring, men det berodde inte på maten, han slutade äta, mor var död, han ville inte leva längre, han blev 90 trots den ”dåliga” maten.

 9. Politiker med ansvar och empati som är valda även av dagens gamla och snart själva blir gamla borde omedelbart skilja Eva Kullenberg från jobbet.

  • Till ”Rädd”. Beklagar verkligen att din far förlorade gnistan. Har själv, i jobbet , upplevt detta åtskilliga gånger. Partnern avlider och kort därefter ger maken/makan upp. Från att ha varit glad och positiv, till att fullständigt tappa allt. Inte undra på att aptiten dämpas.
   Syrran blev 68 år. Morsan nästan 99 år. Båda slutade äta sista veckan. De sista dagarna drack de inte ens. Livet rann ifrån dem, eller också var det ett nästan medvetet val.

 10. Bevare mig väl att hamna på ett sånt ställe drivet av förmyndare.
  Sen bör ju de gamla polisanmäla kommunen för stöld. Gåvan var till de gamla.

 11. Stenbock har tidigare skrivit att jag bestämt avråder,från dessa ”Vårdhem”.
  Efter att under nästan fem år, i stort dagligen besökt min svårt sjuka maka på ett sådant hem,råder jag alla att tänka över slutet på sina dagar.
  Själv tager jag då hellre saken i egna händer,än tillbringar min sista tid på ett sådant hem !

 12. Pensionärer skall ha Fest Varje dag, resten av sitt liv.
  Och vart gjorde Kullenberg egentligen av all dricka, sålde hon den vidare,
  för hon verkar inte ha rent mjöl i påsen.

 13. Så om jag förstått det rätt får alkoholister på hemmet sprit men de normala pensionärerna får inte läsk.
  Hmmm… måste vara en sosse det där fruntimret.

 14. Tror att dom äldre tar mer skada av figurer som försöker
  omyndigförklara dem? Har denna besserwisser undersökt
  hur dom äldre fattigpensionärer som tvingas sova på gatan,
  hur dom mår av detta, kanske inte just hennes problem, men
  vi har så satans många klåfingriga tyckare som vill snacka om
  för gamla hur dom ska leva, det vet dom själva bäst, annars
  hade dom inte blivit gamla!

 15. Urtypen av svenska byråkrater och politruker, det är VI byråkrater och politruker som bestämmer vad som är bra och lämpligt för er. Ni har bestämt tillräckligt under livet, håll tyst och ät vad som serveras.

  • Ja vi har ju en regim som tror sig veta bäst hur Sverige ska
   skötas, och ju mer dom försöker visa det ju sämre fungerar
   landet! Märkligt?

   • Sverige skötas ?
    De är ju hela världens förebild inbillar sig Sosse/Mp/L/C/V regimen.

 16. Hur kan man bli så inbilsk och självgod så man tar sig rätten att bestämma vad de äldre ska dricka? Fy skäms på sig ”cirkusdirektörskan” och vet hut!

  • Per
   Tror du att de rikas parti vill ödsla pengar på våra äldre släktingar. Det tror inte jag.
   De betalar gärna för sina gamlingar men inte våra. Och deras gamlingar är ofta täta och kan betala själva.

 17. Tror inte för en sekund att det är av omtanke till de boende som läsken tas bort, snarare att det behövs sparas eftersom Steffes bataljon blir så dyra i drift.
  Förmynderi och illvilja maskeras som socialism och allas lika värde, fy för den lede.

  • Möjligen, men kostrådgivare är ofta enkelspåriga. Hellre bli 95 än 102 och få lite läsk eller ännu hellre öl.

 18. FY FAN FÖR DENNA MÄNNISKA, FÅR HOPPAS HON HAMNAR PÅ HEMMET FORT, SÅ KAN HON SJÄLV KÄNNA AV HUR DET ÄR…
  Vedervärdiga människa !!! 😡

Kommentera