22-0 till bortalaget vid åtal för assistansbedrägerier för 43 miljoner

BROTTSLIGHET. Företrädare för ett assistansbolag misstänks för att tillsammans med brukare och assistenter ha lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på över 43 miljoner kronor. Brotten har enligt åklagarna pågått mellan 2012 och 2020 och varit systematiska.

Göteborgs tingsrätt

Av de 22 åtalade är tre häktade. Det rör sig huvudsakligen om grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott.

Utredningen visar att brukarna har simulerat sjukdom eller kraftigt överdrivit allvarliga sjukdomstillstånd för att lura myndigheterna. – Förundersökningen har visat på en lönsam och cynisk hantering. De misstänkta har inte dragit sig för att med hjälp av juridiska ombud gång på gång begära överprövning, för att få ändring i de fall då kommunen eller Försäkringskassan har satt stopp för utbetalningar. Men stoppen har varit få eftersom myndigheternas kontrollfunktioner och rutiner för att tackla detta delvis brustit, säger kammaråklagare Petter Lundgren.

Brottsligheten har möjliggjorts genom utnyttjande av fattiga arbetskraftsinvandrare. Genom ett hägrande uppehållstillstånd i Sverige har dessa personer i vissa fall jobbat för de misstänkta med andra saker än den assistans de varit anställda att ge och till en väsentligt lägre lön. – Vi menar att allt detta har bidragit till att de misstänkta under nästan ett årtionde har kunnat tillskansa sig utbetalningar från svenska myndigheter på mångmiljonbelopp, säger kammaråklagare Petter Lundgren.

Utredningen har fokuserat på att säkra värdefull egendom i Sverige och utomlands. Runt 10 miljoner har säkrats på detta sätt. Den här typen av brott är resurskrävande och åklagarna har inte kunnat få fram alla bevisuppgifter i utredningen.

– Vi är av lagen förhindrade att ta del av potentiellt avgörande bevisning. Det handlar bland annat om att vi inte får läsa av meddelanden mellan de misstänkta eftersom de är släkt eller familj. Trots att vi har misstankar om mycket allvarlig brottslighet skyddar olika typer av sekretessregler de misstänkta. Vi kan till exempel inte hämta in vissa handlingar från vården eller hålla förhör med läkare som skrivit intyg åt brukare där vi ser att brukaren inte alls är så sjuk som det påstås i läkarintygen, säger kammaråklagare Alexander Malmgren.

Under förundersökningen har tio medarbetare från polisens bedrägerisektion i region Väst ingått i utredningsgruppen. Även medarbetare från Nationella operativa avdelningen (Noa), lokalpolisområden och internationella sambandsmän har deltagit i arbetet. Ett stort antal utredningsåtgärder har genomförts, bland annat har ca 300 förhör hållits.

– Resultatet av polisens spaning i Sverige och utomlands finns med i förundersökningen. Vi har spanat både fysiskt och digitalt. Tack vare spaningen har vi kunnat positionera var olika personer befunnit sig och kunnat säkra bevisning i form av övervakningsfilm, säger utredaren Jonathan Axelsson som varit polisens handläggare i ärendet.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 4178-21.

Förhandlingen i tingsrätten planeras att starta 27 april och beräknas pågå i 41 dagar.

-Pettersson säger att tolkar är bokade för romani, bosniska, serbiska och rumänska. Bolaget det rör sig om är Sandys assistans AB. Några av de misstänktas namn är Svetlana Bozic, Katarina Djordjic, Sandy Djordjic, Stanislav Djordjic, Vojislav Djordjic, Bella Krieziu, Ferida Krieziu, Nasuf Krieziu, Sanela Krieziu, Seniur Krieziu, Calin Lacatus, Anica Marinkovic, Pele Marinkovic, resterande namn är sekretess.

43 miljoner, plus att var och en av de misstänkta ska ha en försvarsadvokat á 1.425 kr exklusive mervärdeskatt per timme. Får advokaterna av någon anledning vänta utgår ersättning för tidsspillan med 1.305 kr per timme exklusive moms. Denna ersättning utgår även vid transporter till och från advokatkontoret. Exempelvis en promenad på en halvtimme…

De ansvariga politikerna och tjänstemännen borde också åtalas, dessa bedrägerier har pågått i mer än tio år och inga talar klarspråk eller gör något åt det…

Observera att jag inte påstår att det bara är invandrare som begår dessa brott men det är nästan bara invandrare som åker fast.

Om assistansbedrägerier på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “22-0 till bortalaget vid åtal för assistansbedrägerier för 43 miljoner

 1. När “Soffan” ville kolla lite hårdare blev hon utmobbad av sossarnas överlöpare. Skicka räkningen till Sveavägen.

 2. Att försöka och få tillbaks pengar av dessa för landet så viktiga
  juveler är nog dömt att misslyckas, för dom miljonerna är redan
  placerade i deras forna hemland för en bekymmersfri ålderdom,
  men att utvisa hela patrasket med förbud att någonsin återvända
  hade sänt kraftiga signaler till andra!

  Med på resan hem till deras länder kunde man även skicka dom
  advokater som hjälper dem att ta sig igenom FK s snårskog
  av regler!

 3. De är helt överlägsna i grenen nbidragsbedrägeri. Svensken förblir tyst.
  Arma land

 4. Trots att FK redan bekostas med enorma miljard-belopp för att klara sina uppgifter, så kräver de nu ytterligare 100-tals miljoner för att kunna sköta sitt arbete…!? Ingår det inte i de normala uppgifterna att stävja fusk, kanske ?

 5. Assistanskostnaderna stiger okontrollerat, en lösning kunde vara bygg i kommunal eller statlig regi lägenheter om ett rum och kokvrå anpassad till skötsel av de verkligt handikappade.
  Att som nu låta familjen ordna med bostäder för den handikappande och assistenterna och låta dem själv anställa folk är förkastligt eftersom de ger möjligheter för fusk.
  Ett exempel en flicka gravt handikappad invandrad med sin familj köpte en fyrarummare för att ha plats med billiga assistenter, ingen svensk, bara lägenheten kostade då över tre miljoner.
  Utan att veta gissar jag att det finns ett otal liknande dyra lösningar. Att inte familjen kunde sköta henne var underligt eftersom de inte arbetade, möjligen att det inte fanns några vakanser för så välutbildat folk.

Kommentera