Kriminella tvättar pengar med lyxprodukter

BROTTSLIGHET. Varuhandeln löper stor risk att utnyttjas för penningtvätt, enligt en ny riskbedömning. Här omvandlas brottsvinster till dyra bilar och klockor. – Lyxkonsumtion är ofta drivkraften till att kriminella begår brott. Man vill vara någon, man vill synas, säger Linda H Staaf vid polisen i ett pressmeddelande.

Linda H Staaf, Pressbild Polisen

Penningtvätt är enligt polisen ett omfattande problem i Sverige, och kreativiteten bland de kriminella är stor.
I en ny rapport pekas de mest utsatta sektorerna ut. Det handlar bland annat om banker och finansiella institut – men tydligt är också att varuhandeln utnyttjas. Branscherna varierar men gemensamt är att de ofta säljer dyrare produkter, så kallade sällanköpsvaror.

– Som den organiserade brottsligheten ser ut i Sverige går en stor del av brottspengarna åt till just den här lyxkonsumtionen. Man vill synas i de här sammanhangen och då vill man ha dyra bilar, smycken och klockor, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Svarta pengar kan komma från narkotikaaffärer, rån och människohandel, men även bedrägerier och ekonomisk brottslighet. Polisen framhåller att näringslivet har en viktig roll i det fortsatta arbetet mot penningtvätt.

– Vi ser att man kan göra mer från näringslivet för att förhindra att branscher bidrar till att brottspengar tvättas vita. Man kan upptäcka mer och rapportera mer till finanspolisen, säger Linda H Staaf.

Bakom rapporten står polisen ihop med ytterligare 15 myndigheter samt Advokatsamfundet.

– Man kan upptäcka mer och rapportera mer till finanspolisen, säger Linda H Staaf.

-Pettersson tycker det är orimligt att säljare ska kontrollera var kundernas pengar kommer ifrån. Vi måste i stället minska antalet kriminella i samhället. Släpp inte in i landet, utvisa eller lås in…

***

TIDIGARE 2020-10-07. Socialdemokrat: vi tar era jackor, mobiler och klockor.

INVANDRING. Nu måste det vara slut med invandrargrupper som sprider otrygghet och osäkerhet på parkeringsplatser, lekplatser eller andra platser, åtminstone, om man får tro Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S), som i sitt inledande tal när Folketinget öppnade sa att polisen ska få makt att utfärda uppehållsförbud för hela grupper av människor. Tidigare har det bara varit möjligt att utfärda ett förbud mot individer som vistas på specifika platser, rapporterar BT.dk.

Mette Frederiksen Foto News Øresund – Johan Wessman

”Det kan vara på en parkeringsplats i bostadsområdet eller på en pendel-tågstation, där dessa pojkar och unga män samlas och skapar osäkerhet”, säger Mette Frederiksen.

Här säger vi: Du får inte stå här. Ingen bör vara rädd för att ge sig ut på gatorna i Danmark – du får inte ta vår frihet. Om uppehållsförbudet inte följs måste straffet vara tydligt, konsekvent och märkbart, sade statsministern.

Fredriksen hotade med böter, fängelse och beslag av värdesaker.

För första gången böter på 10 000 kronor. Och om du har skuld till den offentliga sektorn – det kan vara obetalda räkningar för tidigare brott – kommer det att ske kontantavräkning. Då måste polisen kunna ta dyra jackor, klockor, mobiltelefoner omedelbart, säger Mette Fredriksen.

-Pettersson säger att det är skillnad på danska och svenska socialdemokrater. De danska talar klarspråk om att det är invandrare som är problemet och försöker lösa problemen, medan socialdemokraterna i Sverige velar och tillsätter en utredning…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Kriminella tvättar pengar med lyxprodukter

 1. Går inte knarkaffärer att göra i Bitcoin. Ska man förbjuda allt. Går väl att göra knarkaffärer att göra med guld. Förbjud allt för att stoppa kriminella. Varför inte förbjuda invandringen.

 2. Det låter som förmildrande omständigheter att de vill ha lyxiga bilar och klockor. Vem skulle tacka nej till en ny Mercedes eller BMW. Polisen ska skita fullständigt i varför de gör brott, de ska enbart fokusera på att ta fast brottslingar. Sveriges poliser har blivit socialtanter. Vilket Linda Staaf visar så tydligt.

 3. Har noterat att ungdomarna från Mellanöstern gärna åker tyska bilar som BMW, Mercedes, osv. Kunde vara intressant att jämföra deklaration med dyrbar bil. Finns säkert dom som tjänar en bra lön hederligt, men lika säkert finns det dom som blivit rika på kriminalitet och knarkhandel.

 4. Det nya är att de stackars utblottade flyktingarna som kommer hit får PUT direkt om de kommer från Syrien, så fort de kan köper de ett hus som de hyr ut men kan lugnt bo kvar i sin av stat eller kommun sponsrade bostad.
  Kontrollen är som vanligt noll då det gäller vissa arter av Hs.

 5. En snabb promenad i ett utsatt område gör att man ser andra möjligheter att tvätta pengar. Kiosker som i stort sett aldrig har öppet (man kan ju alltid skapa kvitton utan att sälja något), restauranger som är under renovering i åratal (och har omsättning), växlingskontor och en massa frisörer som aldrig har kunder (bara broschorna som sitter och snackar)

 6. Ja, var ute och promenerade i helgen som var. Och där på Strandvägen parkerad mot vattnet stod en vit Mercedes för närmare ett miljonbelopp. Och vad var det för ena som hade den..?? Tre blattar, en typ somalier, en arab och vad det mer var.

  Och det spelar ju ingen roll om dom ens skulle ha en Bugatti Veyron, för mig är dom där ett jävla smuts, som av nån jävla anledning är här. Och det är ju konstigt att de kan ha en sån där bil, dessa typer av människor ser du aldrig jobba, även om de hade ett jobb skulle de aldrig ha den lönen att betala en sådan bil. Så sätt åt dem, det kan ju inte vara så svårt. Men det är ju detta pack som ger (S) makten, då det är kanske inte så angeläget…

 7. ”Man vill vara någon, man vill synas”

  Med andra ord, osvenskt beteende? Varför i he….. importerar man sådana?

Kommentera