Solel utgör numera runt 1% av svensk elförbrukning

ELFÖRSÖRJNING & SKATTER. Den 31 mars kom Energimyndigheten med sin årliga statistik kring solcellsutbyggnaden. Traditionsenligt har vi gått igenom siffrorna för att ge en statusuppdatering kring hur mycket solel som finns i Sverige och var i landet solcellsboomen går som starkast, skriver Solcellskollen.

Foto av Quang Nguyen Vinh Pexels.com

Vid inledningen av 2021 fanns det totalt 66000 anläggningar och enligt Energimyndigheten en installerad effekt på 1100 MW.

Som jämförelse kan nämnas att kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 som nyligen har avvecklats producerade tio gånger mer per år och det oavsett väder.

Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, miljö- och klimatminister är i varje fall glad. Bolund bryr sig inte om att denna betydelselösa solcellsprocent kostat svenska skattebetalare ett par miljarder i subventioner. Det gör inget säger Bolund, som har en månadslön på 142.000 kronor, för det är inte riktiga pengar utan bara skattepengar som någon annan betalar.

-Pettersson är varken solcellstekniker eller skatteexpert men inser att solceller i Sverige har ett stort problem – solen lyser för lite, i varje fall på vintern när behovet är som störst. Sedan tycker jag att den som vill ha solceller, elbil eller vindkraft givetvis ska få köpa det, men då betala själv utan statliga subventioner.

Vårt välstånd bygger på relativt billig och säker energi, nu håller Sverige på att i praktiken smygsocialiseras på energi- och transportsektorn. Hur kommunistisk planekonomier fungerar borde ha lärt politikerna något, men inte, de kör på.

Som Albert Einstein lär ha sagt “Definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annorlunda resultat”.

Einsteins ord passa bra på det på det rödgröna Miljöpartiet vars partiprogram liknar en skräckfilm. Fast det vet inte svenska folket om då partiet aldrig granskas av de rödgröna journalisterna i medierna.

Albert Einstein tänkte troligen på miljöpartiet när han sa att “Definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annorlunda resultat”.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Solel utgör numera runt 1% av svensk elförbrukning

 1. Det har dock ett användningsområde i allafall. En familjemedlem har en stuga mitt i skogen och sedan några år tillbaka har de elektricitet att ladda mobilen och köra ett kylskåp sommartid tack vare 2 paneler på taket. Att koppla in sig på normalt nät hade kostat mer än stugan och tomten är värd.

 2. Tur man inte är beroende av solel då. När det gäller vindkraft så säljer vi ju nästan all produktion eftersom det blåser när naturen vill.
  Inte när vi behöver el. Så länge vi inte kan ta tillvara elen från sol och vind kan vi glömma det. Det är såna här intelligenta lösningar vi behöver – eller hur. BYGG UT KÄRNKRAFTEN.

 3. Solcellspark borde byggas i Sahara men det är väl ogörligt eftersom vaktstyrkorna för att inte allt skulle förstöras av de goda och toleranta skulle kosta lika mycket som den eventuella förtjänsten av elproduktionen.

 4. Framställ bio-gas av ledande Miljöpartister som bränsle för gas-bussar, så får de uppnå sin ”Nirvana” till slut. Restprodukten kan användas som gödselmedel på åkrarna för biodynamisk odling.

 5. Det finns gott om stenkoll i världen, bättre än att använda araber as olja. Går också att göra drivmedel av.
  Dessutom finns kunskap om att kunna filtrera bort eventuella giftiga gaser.

 6. De personer, som Per Bolund, som influerar och kontrollerar svensk energipolitik vet inget om fysik och drivs helt av känslor. Det är katastrofalt. Det handlar om energikvantitet och sol producerar mycket lite el per kvadratmeter och kräver gigantiska arealer för att producera relativt små mängder el. Lägg till detta att sol producerar noll energi om natten, mindre regntunga dagar och minimalt om vintern och det är självklart för förnuftiga personer att solenergi inte är något att satsa på storskaligt.

 7. Jag hade solceller på båten. Startade kylskåpet när jag sjösatte. Stängde av det när båten togs upp. Alltid fulladdade batterier.
  Men som du säger Pettersson på vintern när vi behöver det som mest. Då har vi ingen sol eller väldigt lite. Vad är felet på senaste generationen kärnkraft. Där man kan använda avfallet från tidigare år. Joo socialdemokratin som till och med har förbjudit forskning. Dumjävlar i det här fallet.

 8. Miljönazisterna vill säkert beskatta Solen mera…och sedan ge pengarna till massinvandringen och till konkursländerna i Sydeuropa…

Kommentera