Ryssland varnar för krig mot Ukraina

UTRIKES. Ryssland varnade idag för ett fullskaligt krig i östra Ukraina.De hävdar att Ukraina nu är så instabilt att rysk säkerhet hotas.Ryssland har samlat ovanligt mycket militär vid ukrainska gränsen, vilket oroar Kiev, enligt The Guardian.

Rysk stridsvagn vid Ukrainas gräns.

Ukrainas allt större instabilitet utgör ett hot för Ryssland, heter det i ryska statliga tv-kanalen Vesti som intervjuar president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov.

Peskov talar om inbördeskrig i Ukraina och jämför med tragedin i Srebrenica, som Ryssland inte vill se upprepas, underförstått att rysktalande i de så kallade utbrytarområden Donetsk och Luhansk nu hotas av ett krigsskramlande Kiev.

Möjligheten finns av en ny mänsklig tragedi, likt den i Srebrenica och den kommer Ryssland göra allt för att stoppa, förklarade Peskov, liknande har tidigare hörts från andra i Kreml.

Det hela ses som ett slags svar på den kritik som Tysklands Angela Merkel framförde direkt till president Putin om att Ryssland måste dra tillbaka sina trupper från ukrainska gränsen för att minska risken för upptrappade strider.

Ukraina har mobiliserat, som en följd av flera brott mot vapenvilan och rekordmånga dödade soldater.

På fredagen meddelade Turkiet att två amerikanska örlogsfartyg är på väg mot Svarta havet genom Bosporen.

Amerikanska fartyg har också tidigare opererat i Svarta havet för att visa stöd för Ukraina.

Under fredagen fortsatte Ryssland att varna för att det finns stor risk för krig i Ukraina.

President Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov sa att Ukrainas handlingar medför en risk för fullskaligt krig.

Han tillade att Ryssland ”inte har hotat och inte heller hotar något land i världen” men att det har ”rätt till åtgärder för att trygga den egna säkerheten”.

-Pettersson säger att Ryssland ”inte har hotat och inte heller hotar något land i världen” stämmer knappast. Det finns många exempel. Putin anser att de forna sovjetiska baltstaterna (Litauen, Lettland och Estland) aldrig borde ha blivit självständiga: dessa länder har samtliga en stor rysk befolkning och strategiska hamnar. Putin är inte jätteglad över deras Natomedlemskap och ser att alliansen praktiskt taget omringar Ryssland.

Vid en riktig konflikt/krig som nog ingen vill ha blir det inte kul, även om väst är överlägsna ekonomiskt.

Om vi bortser från kärnvapen: Ryssland har mer soldater (bara deras reservstyrka är 2,5 miljoner pers) och mer vapen. Till skillnad från Nato är de ett enat land, vilket är en fördel logistiskt sett och ur ett ledningsperspektiv. Ryska militärer har stridsvana efter Ukraina och Syrien med flera.

Det är också möjligt att en del Natomedlemmar skulle dra sig undan – inte minst Turkiet, med tanke på Putin och Erdogans goda relation.

Men vad vet jag, jag är inte expert men Putin är inte att leka med och han har aldrig gjort någon hemlighet av att Sovjetunionens kollaps var en av århundradets stora geopolitiska katastrofer. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Ryssland varnar för krig mot Ukraina

 1. Undra vad de efterblivna ryssnarna tyckt om andra agerar med samma retorik och principer som de själva? Tänk om Ukraina skulle tycka att ryssland är instabilt och hotar Ukrainas säkerhet? Tänk om de skulle finna det nödvändigt att införa en trygghetsskapande område på ryska sidan gränsen som de kontrollerar för att säkra sin egen trygghet? Och sätta alla sina trupper inne på rysk mark för att skydda det?

  Det verkliga hotet är en instabil rysk stadsapparat; kanske borde den bekämpas för resten av världens trygghet?

  Ryssland hävdar alltid att ingen får lägga sig i deras inre politik och angelägenheter; men det får de tydligen själva göra i andra länder. Ryssland säger att det är ett hot att andra länder på egen mark har militär; medan ryssen själv kan ockupera andra länders mark mot deras vilja, och hävda att alla som försöker stoppa dem från att göra detta är den som uppviglar till stora krig.

  Alltså på riktigt, hur kan alla ryssar vara så genomhjärntvättade att de tror på detta? Och hur kan de lura hela svenska fredsrörelsen som ändå borde kunna tänka själva? Och hur kan de lura så många välutbildade SD-personer att allt är lugnt?

 2. Varför finn NATO kvar, mot polen är borta?
  Varför gick baltiska länderna med i NATO?
  Varför placerar NATO ut robotar i de baltiska länderna?
  Varför har de flesta krig sen andra världskriget startats av NATOs huvudsponsor?

  • De baltiska länderna gick med i Nato av den enkla orsaken att de vill även framledes vara självständiga. Utan ett Natomedlemskap skulle de vara ett lika lätt byte för Ryssland som Krim var.

   • A.L:
    Tja,förstår att NATO för dig är en trygghet !
    Nu tjänar dessa inte enbart freden utan i Jugoslavien,liksom Putin skapade nya land/stater.(i detta sammanhang glöm inte ”Arabiska våren” )
    Tänker på Kosovo och det som skedde under kriget på Balkan.Är själv neutral i frågan,men upplevde krigets NATO-terrorbombningar i slutfasen mot civilbefolkningen,som rena mord mot vissa områden.(Serbien bl.a,)
    Här visade NATO´s överlägsna (ensidiga) luftstyrkor upp sin ” Fredsmission”,vilken skördade många tusen oskyldiga offer.

   • Stenbock:

    Slobodan Milosevic skördade många fler offer än Natostyrkor. Samt hade också en egen luftstyrka. Så allt har sina sidor.

    Men visst kunde man göra en lista på allt ont som t.ex. USA har fått i stånd i världen och inte minst i Latinamerika under gångna decennier. Den listan är ingen vacker läsning. Men å andra sidan när valet för många länder i praktiken står mellan att antigen vara allierade med USA/Nato eller att riskera bli invaderade av Ryssland så torde de flesta vara överens om att det först nämnda alternativet är mycket bättre.

    De allra flesta europeiska länder är för övrigt med i Nato.

 3. En stor del av oss Abzurdier borde kanske läsa in oss,vad som händer och sker i Ukraina,innan vi kommer med pekpinnar.
  Ukraina är ett av världens med kriminella länder. Har t.ex. din bil eller delar därifrån stulits är det mycket troligt,att du finner dem på deras Bil-marknader ! För en Abzurd svårt att förstå deras levnadssätt,med landet indelat i zoner av (delvis kriminella) oligarker som styr o ställer….
  EU-stöldgods hindras nu genom att transportsträckan österut mot Asien,är stängd genom Don-området.Ett enormt avbräck för dessa bossar.
  Tro inte det är den vanlige knegaren i landet som klagar på situationen.
  Det är dessa bossar som lever gott,långt bort på bl.a. Cypern och andra Medelhavsöar.

 4. Ryssland är ju ett rent drömland för oss konservativt sinnade.

  De har bl.a:
  – En stark ledare som har det egna folkets bästa som ledsnöre
  – Praktiskt taget ingen u-landsinvanding och dedinitivt ingen mångkultur
  – Intersektionella och radikala feminister hålls i schack
  – Ingen klimathysteri
  – Rent allmänt en stark tro på traditionella konservativa värden
  – En stark militär
  – Låg beskattning på bilar och drivmedel

  Att bli en del av Ryssland vore definitivt ett bättre alternativ för oss än dagens rödgröna samhälle.

  (OBS! Det här är ett sarkastiskt inlägg.)

 5. Undrar hur mycket Litauen har tjänat på att Släppa in ryssar i EU. Men som vanligt älskar svensken människor som vill komma hit och göra skitjobben. Man förstår inte vill inte se problemen det skapar. Men det är väl hjärntvätten om hur bra invandring har varit för Sverige.
  Finland med i Nato som våra politiker vill för då kan Sverige öppet visa att vi är med i Nato. Där kan man snacka om hot. Finland o Sverige bör nog vara självständiga på riktigt. Det borde väl Norge också vara men med Sverige som granne med fegt dubbelspel åt alla håll mest för nazister. Så är väl det en omöjlighet. Man måste ju lita på varandra. Kan o vet bäst det ser man ju med invandringen. Putin bör nog hålla på sitt. Speciellt med en vänster globalist som president i USA. Som vill att naturtillgångarna ska hamna hos globalisterna. Kommer nog att bli så med Norrland. Där det är fritt för utländska bolag. Och Sverige blir fattigare. Mycket om inget.
  Förresten glöm det jag är inte expert eller forskare. Utan en liten sketen rasist o nazist. Så jag har ingen rätt att yttra mig i Sverige.

 6. Pettersson får man ha en källa till ditt påstående ”Putin anser att de forna sovjetiska baltstaterna (Litauen, Lettland och Estland) aldrig borde ha blivit självständiga..”?
  Och hoppas att det inte är BBS eller dylikt😉
  De länderna var tärande då på sovjetiska tiden precis som de är nu i EU…Som ryssar fick vi lättnader att bli av med alla republiker som blir försörjda…Så ingen saknar USSR

Kommentera