Varför bygger svarta inte upp bra, välmående länder där de har chansen?


FOLK & FOLK. Haiti har ännu inte inlett vaccinationen mot covid-19, rapporterar AP. Att det fattiga landet i Karibien med runt elva miljoner invånare inte fått en enda dos oroar hälsoexperter, som menar att medborgarnas hälsa glöms bort när det politiska läget blir allt mer osäkert.

I maj väntas första leveransen på drygt 750.000 doser via FN:s vaccinprogram Covax anlända, men det kan bli problem eftersom landet nyligen missade tidsfristen för att skicka in nödvändiga dokument.

Dessutom visar en rapport från USA:s utrikesdepartement att landets regering spenderat stora delar av sitt coronastöd utan att ha redovisat vart pengarna tagit vägen.

Under vinter och våren har det varit omfattande protester i landet med krav på president Jovenel Moïses avgång samt uppgifter om ett kuppförsök.

Haitis grannländer är också fattiga men är inte i närheten av eländet i Haiti.

Haiti, som deklarerade sin självständighet 1804 och blev den första självständiga nationen i Latinamerika, dvs. hela Syd och Mellanamerika. Haiti blev den första före detta kolonin ledda av svarta i hela världen och den enda som uppnått självständighet genom slavuppror.

Haiti borde vara ett tropiskt paradis men befolkningen har huggit ner nästan all regnskog vilket lett till omfattande erosion som gjort att bördig åkermark förvandlats till öken.

Haitis fattigdom skylls ofta på naturkatastrofer men det håller inte. De har varit självständiga 100 år längre än grannländerna som drabbas av samma naturkatastrofer men för dem har det gått betydligt bättre.

Problemen måste bero på människorna som utan plan heller tanke härjar rund individuellt så trots att Haiti får och fått ett omfattande internationellt bistånd blir det ingen ordning om de inte väljer vettiga politiker som styr landet och det kan inte vi hjälpa dem med.

Allt går inte att skylla på förtryck och rasism som många gör. Ett annat exempel är Uganda som var ett av Afrikas rikaste länder 1962, sedan blev de självständiga och på mindre än tio år raserades allt. Uganda har enorma förutsättningar: ett gynnsamt klimat, bördiga jordar där det går att skörda upp upp till sju gånger om året, rika naturtillgångar och en relativt välutbildad befolkning. Landet har också fyndigheter av koppar, guld, tenn, kobolt, järnmalm, fosfat, kalksten, beryllium, apatit, volfram, vismutspat och silikatsand för glastillverkning ändå är Uganda fattigt och behov av bistånd från Sverige. 

Från början av 1900-talet till slutet på andra världskriget var Korea en Japansk koloni, fruktansvärt utsugen av japanerna, därtill kom Koreakriget 1950-1953 så i början på 1960-talet var Sydkorea ett av de fattigaste länderna på jorden, precis lika fattigt om inte värre än de fattigaste i Afrika.

Seol 1960

Seoul, Sydkoreas huvudstad 1961.

Seoul utefter samma flod 50 år senare, det som kommit av hårt arbete, kapitalism och demokrati.

Seol 2012

Harare, nu huvudstad i Zimbabwe kallades en gång Salisbury i Rhodesia. 1960 var det vita ättlingar till engelsmän som styrde landet och som med hjälp av svarta hade byggt en modern rik stad.

salisbury1
Salisbury 1960

På 1970-talet började den kommunistiska gerillan Zanu att härja i Rhodesia, ivrigt påhejade av Sverige som de fick omfattande ekonomisk stöd av tack vare Olof Palme som drömde om socialism över stora delar av världen.  Kommunisterna tog makten 1980. De infördes en enpartistat som fick namnet Zimbabwe och huvudstaden döptes om till Harare. Ledaren då och tills nyligen var Robert Mugabe men till skillnad från koreanerna valde Mugabe diktatur, mördade oppositionen, förstatligade och tog all politisk och ekonomisk makt från de vita. Mugabe tog till och med jordbruk och gårdar från vita som bott och odlat marken där i hundratals år.

Sverige har ett stort ansvar för att Zimbabwe har gjort den omvända resan mot Sydkorea, det ansvaret heter bistånd och har hjälpt Mugabe så att han hade makten till november 2017, 93 år gammal…

Vad hände på vägen Robert, född 1924, du och dina landsmän förvandlade ett av världens rikaste länder till ett land härjat av svält och våld, varför?

Varför arrangerade inte du OS som Sydkorea? Lyssnade du för mycket på Olof Palme?

Robert-Mugabe

Mugabe är Afrikas framtid sade Olof Palme…

-Pettersson skulle kunna nämna många exempel som att c:a tolv miljoner tyskar tvingades lämna sina hem i östra Europa där de bott i hundratals år och flytta till dagens Tyskland, där togs de emot och var med och byggde upp ett ödelagt land till en av världens rikaste stater. Sverige är ett annat land där det rådde livsmedelsbrist och fattigdom långt in på 1900-talet. Men hårt arbete, innovationer och demokrati byggde vi upp ett rikt land. Vi blev inte rika på bistånd…

2,9 miljoner tyskar fördrevs från Tjeckoslovakien till Tyskland 1946. Totalt fördrevs 12 miljoner tyskar till det sönderbombade och fattiga Tyskland efter kriget. Det tog tyskarna kanske 20 år att bli ett av världens rikaste länder. 

-Pettersson undrar med tanke på tjatet om rasism, varför inte svarta bygger upp rika länder och liv där de har möjligheter och det är på många platser…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


16 responses to “Varför bygger svarta inte upp bra, välmående länder där de har chansen?

 • G Nordström

  Det är den kulturella skillnaden.
  När jag var i Uganda fick jag uppgift på att där verkade ca 1500 olika hjälporganisationer, hjälper det?

  Gilla

 • Tony

  Fattiga , ja, men rika på mineraler och andra tillgångar, det
  jävliga är, det kryper inte själv upp ur jorden , utan man måste
  jobba för att dra nytta av det, men får bara Afrikaner dansa och
  tillverka nya Afrikaner så ler livet, dom längtar till länder med
  välordnade liv tydligen omedvetna om att även dessa varit
  fattiga en gång , vill man ha en viss standard får man jobba
  för bdet. annars flyttar man till Sverige där kan man få ett
  gratisliv utan ansträngning!

  Gilla

 • villervalle03

  Man kan även se på Nordkorea, som enligt SvT lider av återkommande dåligt väder med missväxt och svält som följd. Se sen på Sydkorea, en gräns emellan och aldrig svält eller dåliga skördar och i behov av bidrag och mat. Är det väder fenomen eller politiska åtgärder som påverkar landets välstånd. SvT i vart fall tror på vädret, förmodligen klimat förändringar i grannlandet som påverkar skördarna. Jag gör det inte.

  Gilla

 • Egon.

  Man har visst börjat, diktatorn har redan fått två sprutor.

  Gilla

 • Niklas R

  Sagt det förr och säger det igen. Inget land ska få bistånd i mer än 25 år, har det inte klarat av att bygga upp en fungerande styre och infrastruktur på 25 år då är det bara att låta naturen ha sin gång.

  Gilla

 • Argus

  Mänsklig utveckling är en interaktion mellan utmaning och tid.

  I jägar- och samlar samhället levde man bokstavligen ur hand i mun. Det var först i jordbrukssamhället som man hade möjlighet att samla för framtiden. En tillräckligt näringsintag är väsentligt för att hjärna och muskler ska utvecklas fullt ut. Bästa konserveringsmedlet är levande boskap i ett antal som man kan slakta året runt.

  Lever man i en klimatzon där det ”sköter sig självt” finns inget behov av utveckling, det saknas utmaningar. Lever man i en klimatzon där stora delar av det vakna dygnet går åt till jakt på föda finns inte tid. Det är i områden mellan dessa ytterligheter som det finns tid och incitament för utveckling.

  Gilla

 • Michael

  Absolut, så vi får ännu mer feministisk snöröjning i Ukraina, för det är precis det som behövs häri världen, eller?

  Gilla

 • grebom5

  Jag frågade en av mina mekaniker i Liberia ”vad skulle du göra om du hade en ko?”
  Jag hade tänkt mig att han skulle säga den skulle jag sköta väl ta henne till en tjur och om jag hade tur skulle hon få en kvigkalv och jag till slut en skock med kor.

  Men inte då, svaret blev ” jag skulle slakta den och bjuda mina vänner på fest alla skulle få äta så mycket de orkade.”

  Det är nämligen så de har levt i årtusenden jägare skönt klimat enkla hus de har flyttat efter goda jaktmarker.

  Förmågan att tänka och planera för framtiden har saknats hos folket men framförallt deras ledare vilka bara berikat sig själva.

  Inte alls olikt dagens regering som lyssnar på hugskott från MP och inte har en tanke på vad måste göras nu för att bli klart om 10 år.
  Nej historiska satsningar med pengar utan rätt planering bara för att kortsiktigt få behålla makten, alltså fortsatt ad hoc eller symbolpolitik.

  Gilla

 • Invandrare1957

  Erosion är väl något helt naturligt där man har sand. Vi var nere på Kreta för 24 år sedan med fina sandstränder. Sen var vi nere 2019 åkte till hotellet och den fina Stranden som var en 10 m bred remsa. Visst kan man få det till att det är klimatet. Sen finns det ju erosion som i Stockholms skärgård med färjorna som skapar svall. Det är väl samma i Skåne. Sanden åker naturligt ut i havet. Tråkigt tycker vi bra tycker staten då har vi en anledning att beskatta. Likadant som vi måste kratta bort löven för det blir ju inte ny jord o näring av det. Berg innehåller ammoniak så det är ju också en fara. Så Berg körs till tippar som tar emot miljöfarlig avfall. Matjord likadant rena giftet. Frågan är har mätmetoderna blivit i princip för fina. Eller är det en kombo förgiftad matjord. Då måste vi börja odla med näringsdropp för att rädda mänskligheten. Follow the money igen. Man undrar hur har vi överlevt. När det farliga är kemikalier flamskyddsmedel som finns i princip i allt. Mediciner som gör havsdjur impotenta.

  Gilla

 • turrim

  Om man letar finns det mycket elände att berätta om. SVTs flygande världsklimatreporter Erika Bjerström har varit i Elfenbenskusten och har skådat havsnivåhöjning och erosion så man måste flytta kyrkogården. Dessutom berättade ledaren att det hade regnat många gånger. Hon erbjöds många minuter i Rapport.

  Nästa gång får Erika berätta varför havet har stigit just vid Elfenbenskusten och inte vid övriga Afrika. Det begriper jag inte.

  Det hade varit billigare och miljövänligare om hon tagit tåget till Skåne för att se på erosion även utan havsnivåhöjningar. Dessutom snöade det i går. Men jag förstår att det var skönare med några dagar under ekvatorn för skattepengar.

  Gillad av 1 person

  • Fr E.

   En väldigt enkel ekvation, om inte elände alarmeras och understöds av propaganda median så blir det svårt att höja skatter och avgifter !

   Gilla

 • Bergman år 2021

  Men det ska ändå sägas att Dominikanska Republiken som ligger väg i vägg med Haiti har ett förhållandevis fungerande välstånd. Man lägger ner mycken tid och möda på att förhindra folk från Haiti att ta sig över gränsen. Bland annat.

  Gilla

  • Mormor

   Haiti är ett riktigt skithål såg reportage från engelsmannen Ross och han åkte runt o besökte dom olika delarna mest var det slagsmål i samband med fylla och mord mellan olika grupper och extremt lågt IQ eftersom dom inte hade utvecklats nämnvärt dom senaste 300 åren och tyvärr kusingifte som följd med våldtäkter och förföljelse av kvinnor. Sevärt o följa något annat än ett ängsligt svt som säkert skulle skyllt på Thrump o SD.

   Gilla

   • Fr E.

    Hade en bekant som semestrade på Haiti för så där 20-25 år sedan, inhägnat hotellområde beväpnade vakter och skulle de lämna området så fick de ledsagare med sig !

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: