Isländsk vulkan är vaken, det är 780 år sedan sist


RESOR & TURISM. Det senaste vulkanutbrottet på Reykjanes, 40 km från Reykjavik, inträffade år 1240, enligt den isländska meteorologiska myndigheten IMO. Omständigheterna uppges dock vara bästa möjliga. Enligt IMO utgör vulkanutbrottet inget allvarligt hot mot vare sig viktig infrastruktur eller invånarna i kuststaden Grindavík som är närmsta bebodda område.

Vulkanutbrottet i Geldingadalir på Island har nu pågått i två veckor. Aktiviteten är hittills liten men stabil med ett lavaflöde på 5 kubikmeter i sekunden. Det finns inga tecken på att utbrottet skulle vara på väg att sluta. Däremot har de jordskalv som föregick utbrottet närmast upphört.

Vulkanutbrottet på Island tros bli ett av landets mest besökta turistmål den kommande tiden. Området har redan besökts av tiotusentals människor och nu måste vägar och vandringsleder byggas ut för att ta emot alla besökare.

Turismminister Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir har öronmärkt upp till 10 miljoner isländska kronor från Fram­kvæmda­sjóður ferðamannastaða för att öka tillgängligheten i området. Pengarna ska enligt ett pressmeddelande gå bland annat till att märka ut stigar, parkeringsplatser, toaletter och skyltning. Grindavíks kommun ansvarar för arbetet.

”Vulkanen är en av de få i världen dit du faktiskt kan gå utan större risk, läget är fantastiskt bra”, säger Johannes Skulasson, chef på isländska turistorganisationen.

Om Island på Islandsbloggen (svenska)

Slavräden år 1627

Nedan livesändningen sedan 22 mars 2021.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “Isländsk vulkan är vaken, det är 780 år sedan sist

 • Olof.p

  I det här sammanhanget är rökgaserna från svenska bilar bara larvigt.

  Gilla

 • G54

  Sen blir det en jävla smäll, då ryker både pengar och turister all världens väg.

  Gilla

 • Jenny Ek (wadyr)

  Eyjafjallajökulls utbrott 2010??? Var den sovandes då? Om de inte haft utbrott/vaken vulkan på 780år? Eller har alla journalister glömt det?

  Gilla

  • Pettersson

   Det har varit massor med vulkanutbrott på Island på 780 år och jag tror ingen glömt de senaste men det har inte varit några i området som det talas om ovan – Reykjanes. I varje inte enligt islänningarna.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: