Ever Given helt loss, trafiken i Suez återupptas

UTRIKES & EKONOMI. Jättefartyget Ever Given har lossats och återupptar sin rutt. All fartygstrafik återupptas nu. Det stora containerfartyget har blockerat trafiken i Suezkanalen i nästan en vecka. Nu är det på väg mot Bittersjöarna, två sjöar som ingår i kanalen.

Ever Given. Bild från Kanalmyndigheten

Tidigare på måndagen meddelade myndigheter att fartyget hade lossnat från botten och börjat flyta igen.

Världshandeln bedöms ha tappat 100 miljarder kronor varje dag på det totalstopp som fartyget orsakade i kanalen. På måndagen hade Ever Given hindrat över 400 fartyg från att passera. Nu ska köerna med fartyg ordnas upp och det kommer att ta 3-4 dagar. Bland annat finns det runt 120.000 levande djur, mest får ombord på en del fartyg. Sedan ska olyckan utredas. Var det hårt vind, sandstorm med dålig sikt, den mänskliga faktorn eller tekniskt fel. Ever Given hade två kanallotsar ombord.

Det kommer dock att ta månader innan allt fungerar normalt igen. Det danska rederiet Maersk, som är världens största containerrederi säger att effekterna på global kapacitet och utrustning betydande. Maersk har tre fartyg som fastnat i kanalen och ytterligare 29 som väntar på att komma in, meddelar att de hittills hade omdirigerat 15 fartyg för att segla söder om Afrika istället.

Det kommer även att bli problem i hamnar runt världen, främst i Europa, och otakt i containerförsörjningen, tomma ska tillbaka eller lastas med annat gods, lagras osv.

Pressmeddelande Kanalmyndigheten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Ever Given helt loss, trafiken i Suez återupptas

  1. Då får vi avvakta till nästa olycka händer med denna dollarinbringande gigant.Var ju inte första gång den inte gick att styra.
    F.ö. fraktar detta fartyg c:a 20.000 container per seglats. Bra utdelning till ägarna.
    I Elbekanalen råkade den ut för liknande.Seglade då över ett annat fartyg !!
    Lysande till en person i TV,som uppgavs vara expert,Denne förklarade att sådana fartyg borde aldrig tillåtas i Lloyd-registret !!

Kommentera