Stäng

7 reaktioner på “Från Myanmar

 1. har ett vagt minne att kineserna vill ha en oljepipeline över burma och folket är inte så sugna på det

 2. Det värsta är att ingen kommer att hjälpa folket där, då Kina håller sin skyddande hand över militär ledningen. Jag ser rapportering varje dag därifrån här i Thailand och det är solklart att denna kupp är regisserad av kineserna.

 3. De gör rätt mot muslimerna och ingen utomstående borde lägga sig i!
  Nationalism måste få frodas utan att attackeras från utomstående.

  1. Nationalsocialister och islamister, ni är samma vidriga skit och borde skickas till Gulag hela bunten.

 4. Som turist kan också Sverige upplevas som ett välorganiserat land med hyggliga människor.

  Min första resa till Egypten -71 taxichauffören frågade mig vad jag tyckte om hans land, jag ville inte vara oartig och någonting om att det ser bra ut.
  Han tystnade och sa sedan ”får jag berätta en historia för er?”
  Javisst gör det.

  ”President Nasser fick av Gud göra besök i himmel och helvete för att bestämma var han skulle hamna vid sin död.

  Först besökte han Himmelen där var lugnt kvinnor spelade harpa men inget vidare skojigt så han fortsatte till Helvetet. Där möttes han av själva djävulen och presenterade för sköna damer bjöds på god mat och dryck.
  Han bestämde sig, hit vill jag komma då jag dör.

  Han dog i september 1970 och kom till helvetet, dörren öppnades, bara skrik eld och bedrövelse, så han skrek till Djävulen så här såg det inte ut då jag bestämde mig.”

  Djävulen svarade med ett hångrin ”då min vän var du här på besök nu ska du bo här.”

 5. Hemska bilder.
  Dessvärre är Sverige i farozonen.
  Vill någon det ?
  Om inte, rösta på sverigedemokraterna.

 6. Det är bedrövligt att följa med händelserna i Myanmar, då jag jämför dagens verklighet med vad jag läst om landet. Till pärlorna i min bokhylla hör trebandsverket ”Länder och folk i ord och bild” från 1927-29, där ”De lyckliga leendenas land – det rika Burma” och dess folk beskrivs i riktigt uppskattande ordalag. Till exempel:

  Burmanerna, isynnerhet kvinnorna se bra ut med sina små men viga och välskapade gestalter, sin mjuka, varma hud och sina både blida och glada ansikten. Tyvärr förstöra de ofta sitt utseende, främst läppar och tänder genom ständig beteltuggning och cigarrökning, tvenne laster som äro lika vanliga bland kvinnor som män. I allmänhet äro kvinnorna likställda med männen och ha stor frihet. Buddismen som åtminstone officiellt är statsreligion har gjort burmanerna till fredliga demokrater, förnöjsamma undersåtar och vänsälla, hjälpsamma och gästfria människor. De äro också glada och livliga, musikaliska och nöjeslystna. Deras artighet och vänlighet gäller lika mycket utlänningen som landsmannen.

  Burmanernas demokratiska livsåskådning utesluter fullständigt Indiens utvecklingshämmande kastväsen. Likaså är Indiens fruktansvärda procenteri okänt och jordskatten är låg, varför folket reder sig bra på sina små egendomar. Sedan engelsmännen lyckats förmå burmanerna att upphöra med sina ständiga inbördesstrider, har välståndet ökats samtidigt med att befolkningen tilltagit i antal. Burmanerna tyckas, tack vare sin intelligens och anpassningsförmåga, gå en lycklig framtid till mötes.

  Den som vill ta del av hela kapitlet – och varför inte resten av ”Länder och folk i ord och bild” – behöver inte uppsöka vare sig antikvariat eller bibliotek. Hela härligheten finns på nätet. Det är onödigt att läsa verket utgående från dagens Värdegrund – föreställ er i stället vilket intryck det måste ha gjort för mer än 90 år sedan, på läsare som kanske aldrig varit utomlands, långt innan TV eller internet var uppfunna.

  https://dokumen.tips/documents/laender-och-folk-i-ord-och-bild-del-i-1927.html
  https://pdfslide.net/documents/laender-och-folk-i-ord-och-bild-del-ii-1928.html
  https://dokumen.tips/documents/laender-och-folk-i-ord-och-bild-del-iii-1929.html (Kapitlet om Burma börjar på sidan 497)

Kommentera

%d bloggare gillar detta: