Plasten i haven är inte plast utan cellulosa och den försvinner inte med plastpåseskatt

SKATTER. Forskare som studerar mikroplast har antagit att alla färgade fibrer är syntetiska och därmed klassat dem som mikroplaster. Nu visare en ny mer noggrann studie att bara 8,2 procent av de mikrofibrer som finns i haven är att betrakta som plast. De flesta, 79,5 procent, består i stället av cellulosa.

Foto av Kammeran Gonzalez-Keola Pexels.com

Förekomsten av mikrofibrer i haven är något som oroar och som därför med rätta lett till stora forskningsinsatser. Hittills har forskarna bara mätt förekomsten av mikrofibrer, men inte analyserat så noggrant vad de består av. Nu visar det sig att mycket av det som tidigare klassats som mikroplaster i själva verket bestå av bomull och andra cellulosafibrer.

― I tidigare studier verkar man helt enkelt bara ha antagit att allt som är färgat också är plast, säger Henrik Oxfall, Ansvarig plastbearbetningsfrågor IKEM, som läst den nya forskningsrapporten.

Läs hela artikeln och rapporten…

-Pettersson är inte specialist på plast eller cellulosa men jag vet att cellulosa är huvuddelen i växternas cellväggar, och är därmed den vanligaste organiska substansen i naturen.

Cellulosa används till mycket, bland annat till papper, textilier, färg, konsistensgivare, plast, osv. enligt Wikipedia.

Nu är det naturligtvis inte bra att det flyter omkring en massa färgat papper och textilrester i havet men de bitarna lär inte försvinna med en skatt på plastpåsar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Plasten i haven är inte plast utan cellulosa och den försvinner inte med plastpåseskatt

 1. Nu blir väl miljömupparna i Sverige glada. Nu blir det läge att införa en ny skatt. Denna gång på cellulosa. Eftersom plastskatten var så framgångsrik så måste vi ju ha en skatt till.

 2. Det finns nog ingen gräns för vad den här sämsta regeringen någonsin, skall hitta på för skatter. Dom vet att dom måste importera väljare, och det kostar på kort sikt. Vad det kostar på lång sikt, skiter dom fullständigt i, det är bra lön och dom egna pengarna som räknas

  Jag undrar verkligen hur vi kan ha ett system där dom som vill bli politiker och makthavare, kan tillåtas att bli det.

  Det är lite Douglas Adams över det, men jag tror att han hade rätt, och att ingen som verkligen vill bli politiker och bestämma över andra, bör tillåtas bli det.

  Hur man borde göra, överlåter jag till er, men kanske motvilliga Mensa medlemmar skulle kunna styra ett land på ett bra sätt.

 3. Det finns mycket mer än plast och cellulosa som hamnar som föroreningar i både havsvattnet och i luften.

  Delcitat

  Ett kryssningsfartyg orsakar lika mycket utsläpp som miljontals bilar. Kryssningsturismen har ökat enormt de senaste tio åren och skeppen blir större och större. Men kryssningsfartygen orsakar inte bara stora utsläpp från sina avfallsanläggningar. De släpper också ut mer avgaser än fem miljoner bilar som åker samma sträcka.

  Ett skepp för knappt 9000 passagerare släpper ut svaveldioxid motsvarande 376 miljoner bilar, koldioxid som 83 678 bilar och mer kvävedioxid än all trafik som passerar genom en medelstor stad. Det är dessutom summor som förväntas öka. 2006 åkte 15 miljoner människor med kryssningsskepp. Tio år senare var summan 24 miljoner passagerare.

  – Kryssningsföretag försöker skapa en bild av en ljus, ren och miljövänlig turistsektor, men det är tvärtemot verkligheten. Ett kryssningsfartyg släpper ut lika mycket föroreningar i luften som fem miljoner bilar som kör samma sträcka eftersom skeppen använder sig av tungt bränsle som på land hade förkastats som farligt avfall.

  Dessa utsläpp sägs dessutom orsaka sjukdomar och dålig hälsa i de städer som skeppen ofta besöker. Southampton i Storbritannien har landets näst största containerhamn och Europas mest aktiva kryssningsterminal. Det är också en av nio brittiska städer som WHO listat för att de har för dålig luft, trots att staden inte har så mycket tillverkningsindustri.

  12 sjömil från land kan de pumpa ut sitt toalettavfall, även i Östersjön, vilket kryssningsfartygen också gör. Det blir ganska ansenliga mängder.

  Finlandsfärjorna pumpar officiellt iland allt toalettavfall till reningsverk. I praktiken förekommer det dock ganska ofta att även färjorna dumpar i havet.

  I hamn är förstås huvudmaskinerna (framdrivningen) stoppade. Däremot ligger kryssningsfartygen och kör sina hjälpkärror (generatorer) hela tiden för strömförsörjning, värme o s v. Det som skulle behövas är att hamnarna, bl a Stockholm, byggde ut kapaciteten för att kunna erbjuda jättefartygen landström, samt regler som tvingar dem att använda den. Nej, sjöfarten är inte rolig ur miljösynpunkt, och kryssningsfartygen utgör inget undantag. (Publicerades den 24:e maj 2016)

  Slut delcitat

  https://www.natursidan.se/nyheter/kryssningsfartyg-orsakar-lika-mycket-utslapp-som-miljontals-bilar/

 4. Plasten i havet är plast men tyvärr vill de mäktiga till varje pris att vi ska fokusera på koldioxid och spendera miljarder på att minska utsläpp av naturlig gas. Plast i havet, kemikalier från fabriker, glyfosat i jordbruk etc är tyvärr något vi inte längre pratar om sedan ett sjukt barn med namnet Greta fick plats i media.

 5. Problemet är att alla miljöaktivister i Väst är ideologer och har en agenda. De vet ingenting och söker inte sanningen och de döljer det som inte passar med deras agenda.

 6. Om jag nu inte trodde att de som läser på bloggen är imbecilla så kanske jag la ut informationen för att vara snäll på samma sätt som jag ofta lägger ut en karta fast jag vet att de flesta vet var Afrika eller Taiwan ligger.

  Fast en en del som kommenterar på bloggen är lite korkade, de kan inte ens hålla sig till samma alias.

  • Tack Pettersson. Lika kul med knappen ogilla tre stycken på den här kommentaren du skrev. Man bara undrar varför. Är det den moderna kränktheten. Tycker man inte som lilla smarta jag så blir jag kränkt. Eller är det så korkat att tycker man inte som staten så blir jag kränkt. Om jag har förstått rätt är väl cigarett filter en sån sak som finfördelas och går igenom reningsverk och allting. Bott hela mitt liv i Södertälje det var inte lika mycket fimpar förr utan har kommit med Södertäljes förändring. Slänger en grupp fimparna på marken varför ska andra grupper vara bättre.

 7. Du glömde första delen om forskningsrapporten. Det var mycket intressant. Jag tackar för det!
  Vi som är lite skeptiska när Greenpeace har aktiviteter får bekräftelse. Det var två som grundat organisationen som jag stödde i början. En frisk fläkt. Den ene grundaren hoppade av just pga forskning visade på felaktigheter i resonemanget från aktivisterna.
  Nu blir det absurda att vi skeptiker blir väldigt glada då naturen och fiskarna inte för av plasten i Kinas floder bla.
  Medan Greta och hennes vänner blir ledsna då domedagen inte är här.

 8. Cellulosa växer väl även i havet. Som amatör och badkruka känner jag bara till rödalger och blåalger. Dessutom har jag läst om Sargassohavet. Här finns mycket att beskatta – av vem?

Kommentera