Vårfrudagen blev våffeldagen


HISTORIA & TRADITION. Vårfrudagen – Marie bebådelsedag – är en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag av ärkeängeln Gabriel veta att hon var havande. Numer förknippar vi denna dag med våfflor. Till vårfrudagen finns flera lekfulla traditioner knutna, till exempel så kallade tranbrev.

Tranan är en fågel som kommer tillbaka vid våren och ofta kommer den vid tiden runt vårdagjämningen. Tranan spelar en viss roll i folkkulturen men kyrkan har aldrig haft någon relation till denna fågel som på latin heter Grus Grus. Småland, Öland och Blekinge, Västmanland, Värmland, Dalsland har varit landskap där tranan firats. Idag är det främst i Västergötland tranan uppmärksammas och då vid den stora trandansen vid Hornborgasjön. Västergötland har ju tranan som sin landskapsfågel. På vissa håll fick barnen godis av ”tranan”.

En kristen tradition – I evangelierna berättas att ärkeängeln Gabriel nedsteg till Maria och meddelade att hon skulle föda Guds son nio månader senare. Dagen kallas därför i den kyrkliga kalendern för Marie bebådelsedag. Enligt folklivsforskaren Nils-Arvid Bringéus visar vårfrudagen att jungfru Maria omhuldats i det svenska förindustriella samhället. Dagen firas också till minne av ett av kristenhetens stora mysterier, jungfrufödseln.

I kristna länder har dagen firats åtminstone sedan 600-talet. Den infaller den 25 mars, nio månader före juldagen då Jesus sägs ha fötts och till 1953 var dagen en helgdag och röd i almanackan.

-Pettersson gillar våfflor och hoppas att den oäkta hustrun gräddar några till kvällen, gärna serverade med räkor, rom, rödlök, gräddfil och ett glas frisk Riesling.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Vårfrudagen blev våffeldagen

 • Tony

  Ja det kan väl hända att det är i dessa landskap den firas,
  men det är vi Skåningar som ser den först när dom är på
  väg, för övrigt hörs den ganska bra när den kommer.

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Notera ”sedan 600-talet”. Detta innebär att ”högtiden eg är en religiös aktivitét från norra Europa, som Romersk Katolska kyrkan behövde inkorporera som ”sin”, för att få acceptans för sin kristendom (ref hela Niceamötena).
  Notera även att när Romersk Katolicismen genom korståg (och hot om sådana) utvidgade sina domäner, så var deras största ”religiösa fiender” inte de icke kristna, utan andra kristna som redan var vitt spridda i Norra Europa. (ref beskrivningarna av Asa-dyrkan).

  Metoderna för utvidgningen av Romersk Katolsk kristendom norrut är exakt samma som juden Muhammed fastställde för Islams utbredning. Muhammed var en Nabatée från trakterna av Petra och Mecka var enbart en Oas innan Abbassider-dynastin skrev om Koranen till den mordiska versionen, samtidigt som de i grunden förstörde Petra, slaktade alla Nabatéer som överlevt Muhammed resp flyttade Kaba till Oasen Mecka..

  Gilla

 • Argus

  Ellens dritter Gesang (kallas ibland felaktigt för Ave Maria) av Franz Schubert till en text av Walter Scott framförd av Barbara Bonney är väl värd att lyssna på speciellt en dag som denna.

  Barbara Bonney är en amerikanska som tidigare varit gift med Håkan Hagegård och därför pratar högst begriplig svenska: https://sverigesradio.se/avsnitt/323843

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: