Stäng

Pensionerna, en valfråga

Ett nytt område har dykt upp som en kommande valfråga. Pensionerna.

Företrädare för fackförbundet Byggnads menar att pensionerna kan få ännu fler LO-medlemmar att lämna Socialdemokraterna för att istället gå över till Sverigedemokraterna. ”De urgröpta trygghetssystemen inte underskattas som motiv för att rösta på SD”. Ja, det räcker att lyssna på samtalen i lunchrummet för att inse att Byggnads och den socialdemokratiska tankesmedjan Katalys har rätt.

DN (betalvägg)

22 reaktioner på “Pensionerna, en valfråga

 1. Att inte kunna ge sina pesionärer en skälig pension är en skam för Sverige. Hur många gånger har regeringen, både S och M ledda, inte sagt att detta skall prioriteras och så kommer dessa struntsummor för arbetarklassen.
  Att inte ha en nedre gräns som kan ge en hyfsad levnadsstandard utan överflöd är ett svek som är svårt att överträffa.
  Finns många som gnäller som ändå betalas med mellan 15 och 20 tusen per månad utan att reflektera på de som inte kommer upp i 10 tusen.
  Spelar ingen roll vilket arbete man haft, alla har gjort sitt.

  De som vill visa sitt missnöje måste sluta rösta på de som inte har uppfyllt sin vallöften.

 2. En idé kan vara att söka asyl i annat namn
  Då får man 13 800 kr som är EU standard

 3. Enligt Löfven har pensionärerna fått en ökning på 2000
  plus att han vill höja med 600?????? Undrar om det finns en
  enda pensionär utöver yrkespolitiker som kan visa upp ens den
  första höjningen ?

  1. Det kanske är ökningen från 1975 och framåt som varit 2000 kr totalt. Sen att inflationen ätit upp allt 10 ggr om vill man inte prata om.

 4. Hur kan företrädarna för byggnads tycka så? Skicka dem omedelbart till en genusutbildning på Södertörns högskola.

 5. Varför kan vi inte ge motsvarande summa pengar till pensionärerna som vi ger i bistånd, till EU och coronafond. Då hjälper vi människor också, fast i vårt eget land.
  Är det för nationalistiskt? Jag kanske är nazist som kommer med sådana förslag?

  1. Jepp, svensken drar in pengarna. Sedan ger vi bort dem. Svensken är rik o god….
   Arma land.

 6. Det blir som vanligt, den nya religionen värdegrunden säger att alla från hela världen som någon gång åkt buss och tunnelbana i Sverige kommer att få tillgång till pensioner som arbetats ihop av alla löntagare.

 7. Nej, Sveriges pengar ska i stället användas till att även i fortsättningen möjliggöra mycket låga pensionsåldrar i Sydeuropa, ner till 55 år.

  1. Men det är inte bara Soϟϟeriets fel, Moderaterna och KD fegade som vanligt ur och röstade som de Soϟϟar de är !!

   //Gunnar

 8. Om vi jämför pensionssystemet med ett aktiebolag så får vi följande analogi:

  Du köper regelbundet aktier i ett aktiebolag mot löfte om framtida utdelning. En dag beslutar styrelsen utan att höra aktieägarna om en aktiesplit, det vill säga att man delar på en aktie i flera delar, och att de nya aktierna inte ska gå till de gamla aktieägarna utan delas ut till nya aktieägare som inte investerat ett enda öre och inte heller kommer att göra det.

  Så fungerar pensionssystemet i Sverige. Styrande politiker har importerat miljoner främmande människor som till minst 50% inte arbetar eller kommer att få ett arbete och följaktligen inte via arbetsgivaren betalar pensionsavgift.

  En resolut och omfattande repatriering skulle därför inte bara återställa vårt folkhem utan även våra pensioner, i vart fall förbättra dem. Till det behövs djärva politiker och ändring i regeringsformen.

 9. Det Löfven kommer att säga om pensionerna är nog samma som han säger om vaccinreglerna.
  ”Ett handelshinder ska vi inte ha det skapar en nedåtgående spiral, men vi måste ju ha regler så vi får vaccin , så vi får skapa ett handelshinder . Men det ska vi inte , men vi gör det ändå . Jag tror det blir sämre av ett handelshinder . Och nu måste vi skapa ett handelshinder så vi får ordning på det här . Men det ska vi nog inte . Allt är oacceptabelt .”
  Höja pensionerna ? Det är inte aktuellt . Men vi kommer fått göra det ändå. Trots att dom fick i genomsnitt 19 kr häromåret .Så det är inte nödvändigt .

 10. Betalvägg? Av någon anledning kan i varje fall jag, och som INTE är DN-prenumerant, läsa hela denna artikel, (åtminstone just nu kl.07.40).

  Novus har ställt ett antal frågor till väljarna om pensionssystemet och vilka partier som har den bästa pensionspolitiken.och resultatet av undersökningen redovisas mer utförligt under 6 separata rubriker:

  1: ”Över hälften av medborgarna är oroliga för att de kommer att få eller redan har en för låg pension.”

  2: ”Fyra av tio väljare vet inte vilket parti som har bäst pensionspolitik.”

  3: ”Var tredje väljare och varannan LO-medlem är beredd att byta parti på pensionsfrågan.”

  4: ”Över hälften av de svarande, 55 procent, tycker att de som slits ut på jobbet och tvingas sluta arbeta i förtid ska kompenseras i högre utsträckning. ”

  5: ”59 procent av väljarna tycker att det ska löna sig i högre utsträckning i pensionskuvertet att jobba.”

  6: ”Sex av tio i yrkesför ålder skulle klara sig dåligt på dagens pensionsnivåer runt 60 procent av lönen.”

  https://www.dn.se/debatt/oron-for-pensionen-kan-fa-lo-medlemmar-att-byta-parti/

 11. Pensioner speciellt för dagens äldre kvinnor som lever på garantipension, frågade en 91 årig kvinna som tyckte det var svårt att klara sig på pensionen. Har du bostadstillägg ”nej jag kan inte söka för jag har pengar på banken och gränsen går ju vid ett kapital av 10000:-”
  ”Ingen fara gränsen går vid 100000:-, du kan söka.”
  ”Jag är ju van att klara mig själv, det känns fel att få bidrag.”
  Den hedervärda svenska inställningen är att du skall klara dig själv, inte ta emot bidrag som allt för många gör nu för tiden.

  Det är många äldre kvinnor som gjort ett bra jobb med att uppfostra barn men p.g.a. sent inträde i yrkeslivet bara få garantipension har gjort sig förtjänta av de 2000:- fiktiva pengarna vår s.k. statsminister skröt om.

  Det är bara en fråga om att ta ett beslut speciellt riktat mot svenska kvinnor med pension under 10000:- i månaden-
  Steffe nu har du chansen ge dem de 2000:- som du talade om, gör det så kanske du klarar av 20% vid nästa val.

  1. Steffe bör solidariskt garantera alla en minsta pensionsnivå (med förmåner) som garanteras invandrare, d v s äldreförsörjningsstödet samt alla ytterligare bidrag som följer. Samma villkor som invandrarna.

 12. Nu är jag ju ingen fin tankesmedja eller ens med i facket, men jag kan tala om framtiden för våra pensioner!

  Hur mycket pension får man i Syrien, Irak, Libanon Somalia och liknande pärlor som Sverige snabbt förvandlas till?

  Det är nog bättre att kolla detta än i det oranga kuvertet!

 13. Valfråga på svenskt vis. Blir som DÖ eller vad dom nu heter alla överser kommerser. Blir mot folkets vilja alltså emot demokratin. Det är svenskt vis.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: