Klansamhällenas Sverige

KLANER. I höstas sa biträdande rikspolischef Mats Löfving i Sveriges Radio att det finns 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige som kommit hit enbart för kriminalitet. Efter Löfvings uttalande står politiker, journalister och opinionsbildare i kö för att tala om att de har känt till detta i årtionden, men ingen pratar om varför de inte gjorde någon och varför de förnekat faktum. 

– Pettersson har i drygt tio år skrivit om släkt- och familjebaserad brottslighet i bland annat ”Sagan om Södertälje” och mycket annat om klansamhällen, för det har jag kallats rasist, nazist och mordhotats flera gånger.

Nåväl, det finns klaner på andra håll också. Liberalernas ledare Nyamko Sabuni, vände sig emot hur begreppet klan används i debatten om organiserad brottslighet. En klan behöver inte vara något dåligt, och det är inget fel på klaner, säger Sabuni till DN och fortsätter ”Mitt folk är också en klan”.

Är börjar det bli riktigt farligt. Nyamko Sabuni är ledare för ett svenskt riksdagsparti. Hennes folk borde vara svenskarna men tydligen är det klanen från Burundi som är hennes klan. Hur mycket makt har denna klan över partiledaren?

Nyamko Sabuni, väletablerad i Sverige, men talar ändå om sin klan i Burundi. Pressbild Liberalerna

Klansamhället är ett styrelseskick som uppstår där staten är svag och har tappat sitt våldsmonopol. Saknas det ordningsmakt blir den enskildes förmåga till våld avgörandet i konflikter. Eftersom ensam i längden inte är stark så går man ihop med släktingar som är lojala med varandra. Så bildas en klan, klanerna kan sedan gifta in sig i varandra för att bli ännu starkare på våld och i affärer.

Det var två sorters klaner men det finns många fler. I kulturvärlden är det vanligt att barnen följer i föräldrarnas spår, bland annat på SVT men även på andra håll och här är förutom släktskap även politisk åsikt viktigt.

Barn till inflytelserika politiker får ofta topposter inom politiken eller som tjänstemän inom någon offentlig förvaltning, här är det viktigt att tillhöra det största partiet eftersom det är dom som tillsätter de flesta tjänster på riksplanet men även lokalt.

Stefan Löfven leder också en sorts klan som fördelar tjänster och uppdrag efter partitillhörighet och inte efter duglighet eftersom det stärker klanens makt. Pressbild Socialdemokraterna

I politiken har vi fått exempel på klanröstande som kan vara farligt för framtiden. I delar av Hovås, Göteborg fick det lokala partiet Demokraterna och Martin Wannholt över 40 % i vissa områden där det bodde vita, kristna i stora bostäder. De flesta familjerna har två bilar och har sällan åkt kollektivt.

Leila Elmi Ali var en stor skräll i valet 2018. Leila Elmi Ali, som tidigare inte haft några politiska uppdrag lyckades kryssa sig förbi från plats 21 till plats 1 i Angered. Leila bedrev bland annat valkampanj på somaliska. Petterssons med flera skrev då att damen tog hjälp av Bergsjöns SK i personvalskampanjen och vi fick en av våra första etniskt valda kryssade kandidat.

Leila Elmi Ali, röstades in i riksdagen av den somaliska klanen i Göteborg. Pressbild Miljöpartiet

Sedan kan man kanske kan kalla en del av det politiska röstandet för klassröstande. Den politiska klanen har starka förgreningar till SVT, SR, LO samt biståndsorganet SIDA och Svenska Kyrkan. Tillsammans utgör de en oerhörd makt som inte blir lätt att rubba på ens om de förlorar valet.

I Näringslivet är klanen kanske tydligare än på andra platser. Vi har Wallenberg, Bonnier, Kamprad, Persson, Rausing, osv. där barn ärvt sina föräldrar. Här är det en form av klaner, det har dock blivit lite bättre på så sätt att även döttrar kan ta ledande platser i företagen.

Några ur familjen Wallenberg, kanske vår mest kända klan, som härstammar från 1600-talets Östergötland och kontrollerar börsvärden på drygt 2000 miljarder.

6 thoughts on “Klansamhällenas Sverige

 1. Den i särklass största klanen är väl den vi kallar en sekt.
  Klanen har en stark man Gudfadern som oavsett rätt eller fel i andras ögon ger order om vad som skall göras och hur.
  Om mot förmodan någon skulle ha motsatt mening, hänvisar Gudfadern till instruktionsboken. Om opponenten envisas så tas han av daga.

 2. Klansamhället är ett styrelseskick som uppstår där staten är svag och har tappat sitt våldsmonopol.
  Är det med sanningen överensstämmande?
  Samhällsbyggandet börjar väl med klanstrukturer För att kunna få fungerande stater så måste klanstrukturen brytas och våldsmonopolet flyttas till staten.
  Att samhällssystem som inte kommit så lång i sin utveckling kommer hit med sina traditioner av klansamhälle fortsätter här, bryter sönder ett fungerande rättssystem och stat.

Kommentera