Socialdemokraternas nya skatter totalsågas

SKATTER. En ”skadlig”, ”dum” och felriktad ”panikåtgärd”. Det är några av skatteexperternas reaktioner efter Socialdemokraternas uppskruvade hot om höjda kapitalskatter. ”Det är ett hån ovanpå allt det andra”, säger skatteexperten Eva-Lena Ahlqvist till fPlus.

Jeander

I veckan klubbade Anders Ygeman igenom höjda kapitalskatter som en av de frågor Socialdemokraternas Stockholmsdistrikt ska driva på partiets kongress i höst. Det följer på finansminister Magdalena Anderssons (S) liknande utspel i februari som följdes upp under onsdagen. ”Historiskt och internationellt har vi ganska generösa regler över möjligheter att plocka ut kapital obeskattat”, sa hon under ett digitalt samtal arrangerat av DI och Svenskt Näringsliv.

Det har väckt många reaktioner bland landets skatteexperter.

Jag vet inte om det handlar om historielöshet eller okunskap, men i varje fall är det hemskt dumt

En höjning av kapitalskatterna skulle innebära en katastrof för den svenska ekonomin, menar Eva-Lena Ahlqvist, skatteexpert och författare till boken ”Jakten på den rättvisa skatten. – Jag är så gammal att jag började jobba på 1960-talet och jag har otroligt svårt att förstå varför någon skulle vilja gå tillbaka till skatteläget som rådde på 1970–80-talet. Jag vet inte om det handlar om historielöshet eller okunskap, men i varje fall är det hemskt dumt”, säger Ahlqvist.

Andra frågor som finns på Socialdemokraternas höstagenda är höjd fastighetsskatt och slopat RUT-avdrag. Med dessa frågor vill partiet göra en tydlig positionering vänsterut efter de kompromisser som partiet tvingats göra vid januariöverenskommelsen, skriver DI.

”Gör detta av ren panik”

Det är ingen tvekan om att det är en rent partipolitisk fråga, förklarar Eva-Lena Ahlqvist –Partiet gör detta dels av ren panik, dels för att man har partikongressen framför sig och sen ett val efter det. Precis som alla skadliga skatteförslag som tas fram inför till partikongressen så handlar det om att hålla ihop det socialdemokratiska partiet. Valpskatten och förlängningen av värnskatten är väldigt tydliga exempel på det.

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna är inne på samma linje. Socialdemokraternas vurm för skattehöjningar är inte förvånande, det är bara samma historia som upprepar sig. Men Socialdemokraterna hade gjort större nytta om de släppte sitt tunnelseende på skatter och istället tittade på att täppa till de uppenbara hålen i offentlig sektor.

– Det är inte kapitalskatter som är problemet. Problemet är att vi har för höga skatter på arbete och speciella skattestrukturer som gör att vi måste ha 3:12-regler. Dessutom har vi för mycket ineffektivitet i offentlig sektor vilket gör att skattepengarna inte används tillräckligt effektivt.

”Förvärrar situationen”

Han tycker att Socialdemokraterna borde följa sin forne partikollega Gustav Möller som på 1930-talet myntade devisen att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

Det är snarare där den stora gärningen borde göras.

Gustav Möller (S)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Socialdemokraternas nya skatter totalsågas

 1. Förr i tiden offrade man sina dyraste ägodelar till gudarna, i förhoppning om att de skulle vara de underlydande nådiga. Nu offrar vi lydigt till den självutnämnda eliten, för att deras hjärnor icke inse att utgifter och inkomster må balanseras. Hemmavid hade vi på medeltiden en fogde som hette Jösse Eriksson. Han var en girig figur som inte heller han insåg att kredit och debit måste gå ihop. Därför krävde han ständigt in allt högre skatter från de redan betyngda bönderna. Men dom var inte riktigt lika handlingsförlamade som vi är nu i våra dagar. De slog helt sonika ihjäl den saten och därefter blev det faktiskt ett lite mer sansat förhållande mellan makten och folket. Dags att ock vi reser oss. Eller som Nationalteatern diktade : ”Dom knyter näven i fickan när dom vill knyta den öppet”. Dagens demonstration ger hopp.

 2. Snart har medelsvensson inga pengar att leva på. Vilka skatter ska ni då höja? Kanske sänka era egna löner?

  • Vid närmare eftertanke så finns det mer styrkrav från regeringen: Vad vi ska äta, hur vi ska bo, hur vi ska transportera oss, vart vi får åka, vilka länder som vi ska avsky, vilka vi inte får tala med, när vi får dammsuga, hur varmt i våningen, när företagen får vara i drift, vad vi ska hata, vad vi får skriva, vad vi får säga, vad vi får tänka, vem vi ska rösta på, inte kritisera ministrar som är lika med hat, vad vi får läsa, att gilla invandring, att gilla miljarders miljarder till utlandet, att alltid gilla EU och FN……….

 3. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Ingen kan skatta sig lycklig. då speciellt om det går till Socialdemokraternas makt, de som importera migranter som bidragstagare för att behålla sitt väljarunderlag.

 4. Bättre att titta på vilka skatter som kan sänkas, eller ännu bättre, vilket parti som skapa ett bra land åt oss svenskar.
  Har nu fattat att det är ett bidragstagarparti Socialdiktatorerna.

 5. Apropå skatter och hur de används…..

  Josefin Utas är Slöseriombudsman och kämpar mot politikers och myndigheters nonchalans med våra skattepengar. En klok och förståndig kvinna som är värd att lyssna på. Ett bra samtal om och med henne. Där hennes livsgärningar och syn på samhället kommer fram.

  • Nu visar sig ordningen och redan . Kommuner , Regioner och staten är snart bankrutt pga den fullständigt helgalna slappheten när det gäller invandring och integration.
   Det är nog så illa att inte ens Sandro Scocco och hans abacus kan få ihop den ekvationen.
   Men det är bara 1,5 år kvar av detta vanstyre .
   Så håll ut .

  • Men va fan. Ygeman hade 2:a i mattebetyg på social linje. Då går det inte att ställa några krav. Vet han överhuvudtaget, hur skatt fungerar?

   • På social linje läser man inte något naturvetenskapliga ämnen, mer än enkel matematik. Därför är det ett stort hån att den tekniska analfabeten Ygeman har ansvar för energifrågor och tidigare ansvar för teknik.

 6. De har troligen kommit till vägs ände, när det gäller skattehöjningar.
  Nu behövs besparingar av biståndet.

 7. Nja, staten är i desperat (de låtsas ha god
  ekonomi) behov av ökande intäkter.
  Inte konstigt; EU, FN, Sida invandringen
  kostar enorma belopp! I veckan beslutar
  vår ” elit” om att ta lån på 120-150 miljarder,
  Lånet ska skänkas t de länder som
  misskött sin egen ekonomi! LÅNA för
  Att ge bort… Arma land.

 8. Jubelåsnan han torgför högre skatter som om det vore ett önskemål från medborgarna, en nödvändighet för vår välfärd och överlevnad.
  Mindre skatter skulle i stället rädda Sverige när totala tokstållar får handskas med pengarna.

  • Det märkliga är att han älter om den välfärd som han bara
   försämrat sen han tillträdde, doch har han varit noga med
   att värdesäkra och kraftigt öka sin egen välfärd?

   Inte ens under pandemiåret kunde han avstå från sin
   obligatoriska 4000 kr ökning i månaden för det mediokra
   jobb han utfört!

 9. Jag tror inte det spelar någon roll vad varken experter säger eller beprövad vetenskap visar eller vad det förväntas bli för resultat av det, sossarna skall ha sin skatt ändå.

Kommentera