Stäng

Att återvandra

Det har tidigare nämnts på Petterssons, men asylpolitik handlar inte om att människor ska flytta från sitt hemland till ett land långt bort. Asylpolitik handlar om tillfälliga skydd för att därefter övergå till återvandring i inte minst syftet att hjälpa till med återbyggnaden av sitt eget land.

Vissa försöker göra detta krav på en återvandringspolitik till en fråga om rasism och inhumanism. Det har inget med någotdera att göra. Syrier står i nu fokus, men samma krav kan givetvis ställas när det gäller andra kulturer. Varför då återvandring? Jo, därför att invandringen kantats med problem och oerhört höga kostnader, precis som Carolin Dahlman skriver på Bulletin.

När det gäller syrier finns det fyra olika grupper av syrier.

 • De som är rätt i genom hederliga, trevliga och som verkligen gör allt för att anpassa sig till det svenska samhället.
 • De som lever på att begå grova brott och som troligen hade en kriminell bakgrund redan innan de lämnade Syrien.
 • De som visserligen lever hederligt, men som inte har något intresse av att arbeta, studera, integrera sig och som inte ens försöker. Bidragen de erhåller är för dem tillräckliga.
 • De som helt enkelt inte trivs i Sverige och som längtar hem. De som inte trivs med klimatet, kulturen, reglerna och det västerländska samhället i stort.

Det kan inte vara svårt för någon politiker, myndighetschef eller ledarskribent att sålla ut tre av dessa fyra grupper som mål för en aktiv återvandringspolitik.

Utöver detta finns det fyra skäl som gör att en sådan politik borde sjösättas.

 • Människor som inte vill, som begår brott och som inte bidrar kostar skattebetalarna ofantliga summor pengar. Pengar som istället kunde användas till det våra skatter ska användas. Vård, skola och omsorg inte minst.
 • De som förespråkar en stor invandring använder ofta orden ”högutbildade” och ”nödvändigt” i sina försvarstal. Sanningen är att merparten som anländer till Sverige är ”lågutbildade” och inte alls nödvändiga för att det svenska samhället ska utvecklas.
 • Var i världen behövs syriska lärare, läkare, ingenjörer, sjuksköterskor och andra högutbildade grupper allra bäst? Jo i Syrien förstås. Det är de som ska gå i bräschen när deras hemland ska byggas upp igen.
 • En som älskar att twittra är Morgan Johansson (S). Han kritiserar givetvis Sverigedemokraterna när de nu lagt fram skarpa förslag om återvandring. Morgan kunde kanske passa på att twittra om sitt systerparti i Danmark. När har nämligen den socialdemokratiska regeringen redan börjat dra tillbaks uppehållstillstånden för syrier.

Jag tror att både Sverige och Syrien skulle tjäna på en återvandring. Inte minst skulle de syriska folket tjäna på att lärare, läkare, sjuksköterskor och andra välbehövda yrkesgrupper kommer hem och hjälper till där behovet är som störst. Jag tror också att personer som Kinan och Yakoub, två kristna syrier i min bekantskapskrets som är oerhört trevliga, arbetsamma och integrerade, skulle tjäna på att vissa av de fyra grupper som ovan nämns lämnade Sverige med destination Syrien.

4 reaktioner på “Att återvandra

 1. Dom syrier som sköter sig borde domdera över dessa kriminella syrier eftersom dessa skitar ner även för dem som vill sköta sig.

 2. Asylrätten är värd att värna. Men som med alla andra system är asylrätten missbrukad. Det finns inga hållbara argument till att vissa asylsökande passerar dussinet säkra länder som dessutom är till övervägande majoritet EU-länder med samma regler i botten.

  Asylrätten bör därför begränsas geografiskt, juridiskt och tidsmässigt. Om du kommer från ett grannland eller ett grannland till ett grannland får du söka asyl annars inte. Du kan inte få permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap om du söker asyl. Du förväntas resa hem senast tio år efter ankomst.

  Hade Sverige valt dessa regler istället för att underteckna New York-protokollet hade vi varit ett rikt land med lägre skatter och kriminalitet. Vi hade dessutom haft förmåga att hjälpa upp till tvåhundra gånger fler utsatta människor.

 3. Att beskriva olika invandrargrupper som Carolin Dahlman gör, är bra och det borde ha gjorts för många år sedan.

  1. Dahlmans uppfattning uttrycktes i november förra året av ryske presidenten Putin då han sade att de 6,5 miljoner syrier, vilka nu vistas utanför sitt hemlands gränser, borde återvända hem för att bygga upp landet, nu när striderna mestadels upphört; han tillade att en sådan återvandring också starkt skulle förbättra situationen i de länder som inhyst syrierna i åratal.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: