Svensk döms till 16 års fängelse för mord på afghan i Boden

BROTTSLIGHET. Joakim Forsell, född 1976, döms till 16 års fängelse för mordet vid en hamburgerrestaurangen Max i Boden den 28 oktober 2020. Offret, Ali Reza Shojaei, 19 år och medborgare i Afghanistan, hade besökt restaurangen tillsammans med en vän när han sköts på nära håll. Det ska ha funnits flera vittnen till händelsen.

Maxi i Boden. Bild från Google

Joakim Forsell nekar till brott och hävdar att han agerat i nödvärn.

Ur domen Luleå Tingsrätt B 3133-20

”Ali Reza Shojaei var vid sin död 19 år. Han var afghansk medborgare, men hade fötts och vuxit upp i Iran innan han kom till Sverige 2013. Han och hans bäste vän Jash Heydari hade varit ute på en rundresa med Jash Heydaris bil i Norr- och Västerbotten, och kom sent på kvällen den 28 oktober 2020 till MAX-restaurangen vid Lulevägen i Boden för att äta. Enligt Jash Heydari hade Ali Reza Shojaei druckit öl under dagen, och enligt obduktionsprotokollet hade Ali Reza Shojaei en alkoholhalt om 1,33 promille i lårblodet och 1,89 promille i urinen.

Inne på restaurangen har Ali Reza Shojaei och Jash Heydari kommit att sitta vid ett bord bredvid Joakim Forsell, och det har uppstått någon form av bråk mellan dem. Det har dock inte varit fråga om någon form av handgripligheter. Ali Reza Shojaei och Jash Heydari har sedan lämnat restaurangen och gått ut till sin bil, och kort därefter gick även Joakim Forsell ut till sin.

MAX-restaurangen ligger i ett handelsområde vid riksväg 97, även kallad Lulevägen, med olika butiker i byggnader med parkeringar utanför. När polisen kom till platsen stod Jash Heydaris Audi utanför färgbutiken Nordsjö Idé och Design, mitt emot MAX:

Vid bilen låg Ali Reza Shojaei svårt skadad. Han fördes i ambulans till Sunderby sjukhus, men hans liv stod inte att rädda. Av obduktionsprotokollet framgår att han dött av en skottskada i hjärtat:

Vid obduktionen påvisades:

 • en skottskada till vänster på bröstkorgens framsida, med en sårkanal genom bröstkorgsväggen, hjärtsäcken och hjärtat med efterföljande blödning ut i hjärtsäcken, med viss söndertrasning av hjärtsäckens bakre del och en intilliggande skada på levern med ringa blödning till bukhålan,
 • en liten ytterligare skada på levern,
 • enstaka ytliga hudavskrapningar på det högra örat och det vänstra knäet
  samt en underhudsblödning på den vänstra armen,
 • förekomst av blod i den vänstra lungsäcken, där även en metallprojektil
  anträffades. osv…

Samtliga som har hörts har beskrivit Ali Reza Shojaei som den drivande och aggressiva i situationen, medan Joakim Forsell förhållit sig lugn, även om han generellt uppfattas som irriterad av Ali Reza Shojaeis
beteende. Med hänsyn till den promillehalt Ali Reza Shojaei haft i blodet enligt obduktionsprotokollet bör han ha varit tämligen berusad och enligt Jash Heydari hade Ali Reza Shojaei med sig en öl in på MAX.

-Pettersson säger att detta är skumt. En full 19-årig afghan som var aggressiv blev offer för en 45-årig nykter och lugn svensk som hävdar att han handlade i nödvärn. Kan det vara så att svensken hade ledsnat och inte backade för en gapig afghan?

Till svenskens nackdel är att han sköt med en ombyggd stiftpistol. Varför bygger man om en sådan?

Nåväl, vi får vänta på hovrättens dom men klart är att hade afghanen stannat i Iran hade hans föräldrar sluppit förlora en son och en svensk hade sluppit blivit dömd för mord.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Svensk döms till 16 års fängelse för mord på afghan i Boden

 1. Hade rättsväsendet verkligen varit rättvist och opartiskt så hade de tre busshållplatsmördarna i Boden fått dubbelt så hårda straff som knarkare Joakim Forsell fick när han gjorde mer än nödvärnsrätten tillåter för att försvara sig mot en full och aggresiv afgan som följde efter honom till bilen med sannolikt syfte att minimum spöa skiten ur gamlingen.

  Efter det bestaliska busshållplatsmordet i Boden som visst skedde året innan så förvånar det mig inte om Joakim Forsell var helt övertygad om att afganen var beväpnad med kniv och skulle försöka mörda honom för knarkare kan vara lite nojiga.

  I den situationen gjorde han tyvärr mer än nödvärnsrätten tillåter eftersom afganen inte dragit kniv och försökt mörda honom än, och han var en känd knarkare och småkriminell i Boden så han kanske inte är världens smartaste.

  Med tanke på de rent löjeväckande straff de tre fick för sitt bestialiska och i förväg planerade mord finns det ingen rim och reson i rättsväsendets dömmande.

  Det var visst även i Luleå som polisen fabricerade ett falskt vittne för att kunna få Kaj Linna oskyldigt dömd för mord, så något verkar inte stå rätt till med rättsväsendet i småstäderna Luleå och Boden.

 2. Svensken som sköt är en känd knarkare i Boden enligt FB Tråd som tidigare varit i klammeri med rättsväsendet många gånger så det låg honom säkert till last. Den ombyggda statistiken hade han nog för självförsvar med tanke på att hans knarkarliv gett honom många fiender och tidigare beteende gett honom många fiender. Däremot borde det inte haft betydelse om han vid detta tillfälle inte var hög och hade snetänt utan agerade i självförsvar, men för att få försvara sig med dödligt våld måste man befinna sig i en direkt livshotande situation av motsvarande paritet så han gjorde mer än nödvärnsrätten i Sverige tillåter. Sen får nog alla asylaktivister som skönmålat offret som världen skötsammaste helyllekille skämmas en del eftersom killen inte var det just då och antagligen aldrig varit riktigt så snäll som de velat göra gällande.

  www(.)flashback(.)org/t3277386

  • Måste även hålla med andra här om att han jämfört med många andra fick ett ovanligt hårt straff.

   Beror kanske på en kombination av att rättsväsendet inte gillar honom sen tidigare och såg chansen att spärra in honom så länge som möjligt och att det delvis var en politisk dom för de finns kanske många vänster asylaktivister inom åklagarmyndigheten och domstolsväsendet…

 3. Fler Iranafghaner dör i Sverige än om dom inte ”flytt för sina liv´´,så det bluffargumentet håller inte Löfven…

 4. …har inte hört att icke-svenska mördare som mördade svenskar får 16 år fängelse…
  Är verkligen alla lika framför lagen?
  Vissa kan slippa straffet överhuvudtaget om man mördade i grupp ( de ukrainare som mördade svensk gubbe gör bil och pengar)…
  Konstigt rättsväsende i Sverige

 5. Säkert politisk dom.
  Samtliga är ökända för att slita fram kniven för minsta lilla.
  + Att de gärna hoppar på bakifrån och hugger så mycket de kan.
  Gärna I grupp..

  Svarttaxiförare+drogdealare.. ?
  Svensken borde få medalj.
  Afghanerna är på fel ställe….

 6. Svar på frågan varför man bygger om en stiftpistol är att killen förmodligen inte hade kriminella kontakter för att kunna köpa en riktig. Det är extremt många som beväpnar sig efter det dom har till hands hemma, då samhällskontraktet har upphört och polisen inte klarar av/struntar i att skydda medborgarna. Det är som en småbarnspappa sa till mig, :blir jag överfallen av dom (marokaner som hänger utanför Nordstan i Göteborg) så tar jag livet av så många jag hinner innan dom tar mig. Detta för att han måste passera där varje dag på väg till och från jobbet. Han har blivit påhoppad och rånad redan en gång just där. Den gången jagade polisen iväg packet i två dagar sen är dom tillbaka där igen.

 7. Från FUP:en

  Hon berättar att hon kollat upp killen på Flashback. Han fanns på ”vem kör”. Han körde svarttaxi. Han hade många som jobbade åt honom. Hon berättar att hon vid ett tillfälle skulle åka till Piteå för att köpa droger. Hon bokade en körning med killen. Under färden började killen skrika att han ägde Boden. Han menade att hon skulle ha frågat och handlat av honom istället. Linn skulle ha åkt tillbaka till Boden med honom men då hade han försvunnit.”

  Afghanäcklet var alltså knarklangare och svarttaxi-chaffis som blåste kunder.

 8. Låter som om tingsrätten fått order om att statuera exempel så inte fler svenskar får för sig att minska kulturberikarbeståndet i landet.

  • Just det! Jämför med vad mördarna i Kiruna fick. Sönerna gick i princip straff-fria!

 9. Markera med högt straff mot en svensk. Så man skrämmer andra svenskar för motstånd. Men låter väldigt svagt allting. Så skulle inte förvåna mig om det inte var nödvärn. Men som sagt markera mot svenskar.

 10. Man skulle alltså kunna säga (efter känt mönster) att afghanen var på fel plats vid fel tillfälle.

   • Eller så var det en framtida statsminister som rök.
    Skojar givetvis, han var säkert inte ens medlem i S.

  • FRÅGOR OCH SVAR I AFTONBLADET:

   ##

   Eva 21:25 04.03
   Det var alltså offren, och inte misstänkte gärningsmannen som var på fel plats vid fel tidpunkt i Vetlanda i går, enligt Aftonbladet? Vet inte riktigt vad ni röker på redaktionen, men det måste vara rätt starka saker?

   Lina Thorén
   Hej Eva! Inte helt säker på vad du tycker är knasigt? Uttrycket kan nog användas för både offer och gärningsman, beroende på perspektiv.

   Kuriosa: Det är faktiskt väldigt få på redaktionen som röker, nu för tiden.

   ##

   Svart på vitt vilket perspektiv Aftonbladet har på tillvaron. Man tar sig för pannan.

 11. Om det hade varit omvänt hade ett frikännande legat väldigt nära samt skadestånd för häktningstiden

 12. Att en ”metallprojektil” påträffades i kroppen tyder på ett förhållandevis svagt vapen, typ .22 LR eller .32 ACP.

  Ett fall av olaga eller olovlig jakt kan jag tro.

Kommentera